USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

İpeği diyanet ilmik işleyip 'resim tablosu' kadar halı dokuyorlar

Yalova'nın Sugören köyünde kadınların, büyüklerinden öğrenip kursta geliştirdikleri tekstil becerisi ve bin ortak zahmetle hazırladığı ipek halılar, diyar içi ve haricinde satışa sunuluyor.

İpeği diyanet ilmik işleyip 'resim tablosu' kadar halı dokuyorlar
24-11-2021 12:37
Yalova

Köyde sıhhatsiz asırdır sürdürülen dokumacılığı hâlâ doğacak seviyeye transfer hedefiyle yola çıkan Yalova Halk Eğitimi Merkezi, 8 senedir kurslar düzenliyor.

Annelerinden, ninelerinden öğrendikleri el becerisini kursta öğrendikleriyle geliştiren kadınlar, herhangi müşterek halı düşüncesince 3 ay ila 1 sene uğraşıyor.

İpek dokumacılığıyla "resim tablosu"nu mail mahsulat ortaya çıkaran hanımefendilerin halıları, uzlaştırıcı firmalara satılarak kursiyerlerin dirimsel elde etmesi sağlanıyor. Kursiyerler, işin zorluğu ve ebatlarına gereğince ayda 300 ila 2 bin liralık kazanıyor.

Rengarenk temiz ipek ipliklerle işlenerek iklim içi ve Avrupa ilkin iktisap etmek kıl payı iklim haricinde satışa verilen ürünlere istem herhangi müşterek sabık sene artıyor.

Halıların fiyatı özelliklerine gereğince 1000 liradan başlayıp 100 bin liraya denli çıkıyor.

Yün halı dokumacılığından ipek halı üretimine geçtiler

Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Sadrettin Doğan, AA muhabirine, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün "Köylerdeyiz Projesi" kapsamında Yalova'nın halis muhlis köylerinde muhtelif bölgelerde kurslar düzenlediklerini söyledi.

Unutulmaya beniz tutmuş meslekleri yaşamda tutmayı amaçladıklarını, bunlardan birinin de halıcılık bulunduğunu tamlayan Doğan, "Buradaki yurttaşlarımız kursumuzdan aşırı memnun. Bizi en aşırı mesut eden, halı dokumayı tedavi yerine görmeleri, karı bütçelerine katkıda bulunmaları ve çıkarlarını erinçli görmeleri. Özellikle bu mevzuda öğretmenimize teşekkürname ediyorum." dedi.

Doğan, ipek halının aşırı taalluk gördüğünü, sabah akşam istenen, aranan müşterek verim bulunduğunu dile getirdi.

Köyde halıcılık kursunun süreceğini aktaran Doğan, "Vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda ne kursu istiyorlarsa onların istediği halis muhlis kursları da açıyoruz. Bu kursu da gine yurttaşlarımızın talebi dair açtık." ifadesini kullandı.

Köyde 8 senedir kurs öğretmenliği karşılayıcı Gülcan Temel ise 25 senedir ipek halı dokumacılığıyla uğraştığını tabir etti.

Sugören'de 1950'li senelerde yün halı dokunurken talepler dair 1970'lerde ipek dokumacılığa geçildiğini özetleyen Temel, şu şekilde bitmeme etti:

"Şu anda köyde elden ipek halı dokumacılığı yapılıyor. İpek halı din dokunmak etraflıca idame eden müşterek iş. Kursiyerlerimiz din dokunmak düşlerini döşüyorlar halıya. Burada sayaç elleme geçiyor. Ortaya dobra müşterek iş çıkınca bizler aşırı bahtiyar oluyoruz. 1 sene idame eden halılarımız var. Santimetrekaresinde 144 düğmük bulunuyor. Bu nedenden aşırı çetin meydana getirilen müşterek şey. El emeği delik nuru. Hepimiz isteyerek yapıyoruz işimizi. Halılarımız bittikten sonradan Hereke'ye anlaşmalı olduğumuz şirkete gidiyor. Atkısı, bütünü temiz ipekten oluyor. O nedenden aşırı değerli. Maliyeti de dokumacı ve büyüklük, küçüklüğe gereğince değişiyor."

Sipariş dair çalıştıklarını ve genel anlamda çiçek motifleri yaptıklarını aktaran Temel, akıbet devirde en aşırı özen gören eserlerin "Çeşmi Bülbül", "Gamlı Sonbahar" olduğunu, pano veya çerçevelik özelliği ile ayetler de işlediklerini belirtti.

"Halı ile dertleşiyoruz"

Kursa bitmeme fail 15 hanımdan Makbule Erol, okuma yazmayla halıcılığı çocukluğunda öğrendiği bilgisini verdi.

Çalışmalarına yer veren Erol, şu şekilde konuştu:

"İlk ilkin annelerimize asistan olduk. Şimdi de eşlerimize, çocuklarımıza asistan olmaya çalışıyoruz. Evdeki işimizi bitirdikten sonradan buraya geliyoruz ve günümüzü halı yaparak geçiriyoruz. Ben Gamlı Sonbahar'ı yapıyorum. Burada içimizden gelenleri halıya aktarıyoruz. Halıda kafamızı dağıtıyoruz, halı ile dertleşiyoruz. Halısını 6 ayda da 1 yılda da mütemmim var. Ben ise halıma müşterek maksat koymadım."

"Çeşmi Bülbül" ünlü yapıtı karşılayıcı 2 bebek anası Ayşe Harmancı da 13 parçadan oluşan halısını 1 yılda bitirmeyi hedeflediğini anlattı.

Daha ilk annesinin beraberinde halı dokumayı az da olsa öğrendiğine ayraç fail kursiyerlerden hasret Karataş, kurs sebebiyle becerisini hâlâ doğacak seviyeye taşıdığına dikkati çekti.

"Esmaül Hüsna" ünlü ipek halıyı çalıştığını, bunu yaparken karı ekonomik durumuna yardım sağladığını kail Karataş, şunları kaydetti:

"Güzel sayaç geçiriyoruz ve bizim düşüncesince elleme müşterek uğraşı oldu. Büyük el emeği mevcut burada. İlmek din dokudukça, adım adım ortaya çıktıkça dobra müşterek levha oluyor. Bu sanatı gerçekleştirmek bizim düşüncesince de şişman görk ve aşırı leziz müşterek meşguliyet oluyor. Bize bu olanağı sağlayan, bu sanatı yaşatmaya etkin Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğüne aşırı teşekkürname ediyoruz. Dokuma sıklığına ilişkin yerine 3 ayda da 1 yılda da mütemmim var. Benim adım adım finiş etabına geldi. 5-6 ay kıl payı müşterek müddette bitirmeyi hedefliyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ

Active Server Pages error 'ASP 0126'

Include file not found

/puan.asp, line 175

The include file 'json/puan_51582_0_2.html' was not found.

GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler