USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İnternetteki perde donör değerlendirme ve söylentiler de 'siber zorbalık' adına değerlendiriliyo

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, genel ağ üstünden meydana gelen linç, karalama, şantaj, hususi avlu ifşası ve bebek tacizi ve yanay taklidi kabilinden eylemlerin siber zorbalık kapsamında bulunduğunu ve kabahat bulunduğunu bildirdi.

İnternetteki perde donör değerlendirme ve söylentiler de 'siber zorbalık' adına değerlendiriliyo
04-11-2021 11:46
Ankara

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, AA muhabirine, UNESCO'nun okullarda, siber zorbalık da müdahale peyda etmek az daha muhtelif mevzuları gündeme iletmek düşüncesince belirlediği "Şiddet ve Zorbalıkla Mücadele Günü" zımnında değerlendirmede bulundu.

Siber zorbalık dair üstünde uzlaşılmış müşterek tane müşterek tarif olmamakla birlikte, Avrupa Parlamentosunun çalışmasıyla meydana getirilen tanımlardan derlenen eş özellikler olduğunu anlatım fail Koç, "Çocuklarımız bundan sonra sayısal dünyanın ortamında büyüyorlar. Bu bölgede onların güvenliğini peylemek ise akla yatkın bilinçlendirmekten geçiyor. Siber zorbalıkla savaşım düşüncesince ıvır zıvır yaşta bilinçlendirme önemli. Bu durumla karşılaşıldığında ne yapmamız icap ettiğini ilk kılıç dobra bilmeliyiz ki çocuklarımıza da sağlam olup öğretebilelim." dedi.

Siber zorbalığın müşterek insan yahut müşterek ekip çeşidinden enformatik ve yazışma teknolojilerinin kullanımıyla gerçekleştirildiğini özetleyen Koç, psikolojik, yavuklu yahut yazılmış hız çeşidi bulunan bu fiilin, mağduru kendisini savunamayacak konumda bıraktığını söyledi.

Koç, siber zorbalığın enstantane mesajlaşma servisleri, toplumsal komünikasyon araçları platformları, devir içi forumlar ve oyunlar kadar insanların birbirleriyle etkileşime girebildiği vesait üstünden yapıldığına dikkati çekerek, "İnternet üstünden meydana gelen aşağılama, linç, karalama, tehdit, şantaj, hususi sahn ifşası ve bebek tacizi ile siber izlem ve yanay taklidi kadar eylemler siber zorbalık kapsamındadır ve suçtur." diyerek konuştu.

Siber zorbalık düşüncesince nice eylemi havi bina anlam denilebileceğini vurgulayan Koç, şu değerlendirmede bulundu:

"Siber zorbalık suçu düşüncesince kanunlarda tanımlanmış müşterek tane müşterek hisse senedi yahut zeval tipi bulunmamakla birlikte, eylemin ihtiva ettiği zeval tipine layıkıyla ayrımlı cezalar öngörülmektedir. Türk Ceza Kanunu'nda planlı suçların müşterek bölümü enformatik teknolojilerinin kullanılması yoluyla işlendiğinde siber zorbalık kapsamında değerlendirilmekte ve faillere dirlik bahis konusu anayasa maddelerindeki yaptırımlar uygulanmaktadır."

"Siber zorbalık eylemini saklamayın"

Yaygın kendisine karşılaşılan siber zorbalığa, "incitici yahut perde donör yorum, kılükal yahut görüntülerin devir içi yayınlanması", "başkasına alakadar açık saçık görüntülerin devir içi paylaşımı", "iftiranın devir içi yayınlanması", "bir ferdin ırk, din, budunsal ilke yahut başka ferdî özelliklerine bağlı tiksinme komple içeriğin devir içi yayınlanması", "başkası dirlik acı ifadelerin arazi almış bulunduğu müşterek web sitesinin açılması", "başkasına zılgıt mesajları yollanması, hakarete vasıl ifadeler kullanılması", "bir ferdin sayısal ortamlarda ruhsal dokunca verecek halde ısrarla izlem edilmesi", "başkasının adı ve fotoğrafı kullanılarak gerçek olmayan toplumsal komünikasyon araçları hesabının açılması", "başkasının kendine dokunca vermesi yahut intihar etmesi düşüncesince heveslendirme edici söylemlerin devir içi yayınlanması" fiillerinin sağlam kendisine gösterilebileceği bilgisini veren Koç, bunlara dirlik yapılması gerekenleri de şöyleki sıraladı:

"Siber zorbalar sizin cevap vermenizi ister. Bu halde rahat olup cevap vermeyin. Siber zorbalığa misillemeyle cevap verildiğinde kıygın siber zorba pozisyonuna geçmekte ve bu da siber zorbalığın artarak bitmeme etmesine hastalık olmaktadır. Siber zorba ile iletişiminizi kesin, onu engelleyin ve hesaplarınızı korumaya alın. Kanıt sayılabilecek görüntülük görüntüsü, mesaj, ahenk kaydı kadar rastgele çeşit bilgiyi behemehâl saklayın. Siber zorbalık önleyen hesabı alakadar platforma behemehâl yakınma edin. Siber zorbalık eylemini saklamayın. Durumu aileniniz, öğretmeniz yada müşterek yakınınızla paylaşın. Ebeveyn kendisine yavrunuzun siber zorbalıkla karşılaştığını ayırt ederseniz çocuğunuzla rahat müşterek halde yazışma kurun. Bilgisayar, el telefonu ve başka teknolojik vasıtalar düşüncesince akıllıca tasarruf kuralları belirleyin. Çocuklarınızı, paylaştıkları içeriklerin kimler çeşidinden görüntülenebileceği ve tanımadıkları kişilerle toplumsal ağlarda da olsa iletişime girmenin riskleri hikayelerinde bilgilendirin."

Koç, bunların dışındaki siber zorbalık fiilleri zeval unsuru içerebildiğinden, hakeza hallerde başka suçlarda bulunduğu kadar durumun kanıtlarıyla bu arada manşet merkezlerine yahut cumhuriyet savcılıklarına bildirilmesi icap ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler