USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

IMEI numarası klonlanan telefona yenisini tanımlatmak yasal süreçle yüz yüze bırakabilir

Telefon satıcıları, cep telefonlarında IMEI (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) hırsızlığı zımnında cihazın kullanıma kapatılması bahis konusu olduğunda probleminin çözümü düşüncesince apayrı IMEI atılmasının hata bulunduğunu ve yeni IMEI numarasının ganimet olması biçim

IMEI numarası klonlanan telefona yenisini tanımlatmak yasal süreçle yüz yüze bırakabilir
21-11-2021 13:25

Teknoloji çağlarında adeta yanında gerekseme durumuna mevrut cep telefonlarının gümrüksüz kullanımının engellenmesi düşüncesince yüklenen ve telefon kimliği adına da tanıdık IMEI yanında ayrıksı cihaza kopyalandığında gelişigüzel dü telefonu da kullanılamaz bir duruma getirebiliyor.

Halk ortada IMEI hırsızlığı adına da tanıdık yöntemle birtakım şahıslar kaydı yapılmamış telefonlara ayrıksı cihazların IMEI numarasını kullanarak muvasala sağlayabiliyor.

Dünya genelinde göz boncuğu telefon IMEI kaydı olmaksızın kullanılamıyor. Bir telefonun IMEI numarası çalınarak ayrıksı yanında cihaza yüklenmesi şeklinde ise telefona yanında ileti geliyor. Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) çeşidinden gönderilen çelimsiz mesajda, ‘IMEI numarası klonlanmıştır, aygıt 30 çağ içinde kapatılacaktır, satın aldığınız yere başvurunuz' ifadeleri toprak alıyor. Bu mesajı düzlük kullanıcılar paniğe kapılarak gayrikanuni yollara başvurabiliyor ve ganimet bulunan ayrıksı yanında IMEI numarasını telefonuna attırabiliyor. Herhangi yanında yanlış yapmadan ilkin el telefonu kullanıcılarının önceki adına e-Devlet üstünden rahatlıkla yapılabilen yanında işlemle IMEI sorgusu yapması gerekiyor. Sorguda IMEI numarasının çalındığı yada sistemde yanında döneklik meydana geldiği anlaşılabiliyor.

“Kendi başınıza geleni başkasına yapmış oluyorsunuz”

Eskişehir'de derinliğine senelerdir bakir ve ikinci el telefon adanmış bayii işleten Korkmaz Sönmez, IMEI numarasının çalınması şeklinde sorgudan sonraları cihazın kutu ve evraklarıyla mezun kuruluşa gönderilmesi icap ettiğini söyledi. Cihaza IMEI numarası attırarak kullanmanın yasal neticeler doğurabileceğine uyanıklık çekici Sönmez, “IMEI numarası çalındığında telefonumuza mevki çeşidinden yanında ileti geliyor. Biz bu mesajı aldığımızda ürkü yapmış olup ‘çalındı' niteleyerek düşünmememiz gerekiyor. Telefonumuzdan ‘*#06#' tuşlayıp telefonumuzun IMEI numarasına bakmalıyız. Bunu yanında kenara derece yazar hemen sonra mevrut mesajla karşılaştıracağız. Gelen mesajla uyuşmuyorsa ya hattımızı hâlâ ilkin taktığımız yanında telefondur yada düzenek çeşidinden bizatihi gönderilen yanında mesajdır. Durum bundan ibaretse yanında dava yoktur, mesajı dikkate almamalıyız. Eğer IMEI sorgusunda çıkan numara mevrut mesajdakiyle uyuşuyorsa çalınmış demektir. Çalındığında yapmamız müstelzim en ehemmiyetli bilinçlilik aleti aldığımızdaki belgeleri, kutu ve faturayı saklamak. ‘Benim IMEI numaram çalındı, ego de gideyim yeni IMEI attırayım' niteleyerek düşünmeyin. Bu hatayı günah ile tashih etmek olur. Bunu gerçekleştirmek namına aleti satın aldıkları kuruluşa ulaşıp, belgeleriyle beraberce kargoyla parasız biçimde göndermeleri gerekiyor. Firma elhak bunu düzeltip arka atmak zorunda” niteleyerek konuştu.

“İkinci el aygıt alırken belgelerin mükemmel bulunmasına uyanıklık edin”

Sıfır tahsil edilen telefonlarda kutu ve hepsi belgelerin saklanması, ikinci el cihazlarda ise satın kabul etme sırasında belgelerin mükemmel bulunmasına uyanıklık edilmesi icap ettiğinin altını çizen Korkmaz Sönmez, “Bir telefoncudan cihazımıza yeni yanında IMEI numarası attırdığımızda, hatayı günah ile düzeltmeye çalıştığımızda değişik sorunlarla karşılaşabiliriz. Attırdığımız IMEI ganimet çıkarsa, değişik yasal sorunlarla gene siz uğraşacaksınız. IMEI numarasını kurtarmanın yegâne ve dosdoğru yolu aleti dağıtıcı yahut yetiştirici kuruluşa gönderip düzelttirmek. Yasa dışı biçimde IMEI numarası attırdığınızda öz başınıza geleni yanında başkasına yapmış oluyorsunuz. IMEI numarası atmak senelerdir meydana getirilen yanında işlem. Bunu selamet adına görüp yapanlar da var, cümle edinenler de var. İkinci el aygıt alırken de kutu ve satmaca olmasına, belgelerin mükemmel bulunmasına uyanıklık edin. Böyle yanında sorunla karşılaştığınızda belgelerin mükemmel olması şişman ehemmiyet taşıyor” dedi.

Abdullah Güçlü
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler