USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

'İkinci el cihaz alırken belgelerin tam olmasına dikkat edin'

Telefon satıcıları, cep telefonlarında IMEI (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) hırsızlığı zımnında cihazın kullanıma kapatılması bahis konusu olduğunda probleminin çözümü düşüncesince ayrıksı IMEI atılmasının kusur bulunduğunu ve acemi IMEI numarasının ganimet olması bi

'İkinci el cihaz alırken belgelerin tam olmasına dikkat edin'
21-11-2021 13:45

Teknoloji çağlarında adeta ortak gerekseme biçimine mevrut cep telefonlarının gümrüksüz kullanımının engellenmesi düşüncesince yüklenen ve telefon kimliği kendisine da bildik IMEI ortak apayrı cihaza kopyalandığında rastgele dü telefonu da kullanılamaz bir duruma getirebiliyor.

Halk ortada IMEI hırsızlığı kendisine da bildik yöntemle kimi eşhas kaydı yapılmamış telefonlara apayrı cihazların IMEI numarasını kullanarak muvasala sağlayabiliyor.

Dünya genelinde göz boncuğu telefon IMEI kaydı yapılmaksızın kullanılamıyor. Bir telefonun IMEI numarası çalınarak apayrı ortak cihaza yüklenmesi şeklinde ise telefona ortak ileti geliyor. Türkiye'de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) kabilinden gönderilen endamsız mesajda, ‘IMEI numarası klonlanmıştır, cihaz 30 gündüz içinde kapatılacaktır, satın aldığınız yere başvurunuz' ifadeleri toprak alıyor. Bu mesajı düzlük kullanıcılar paniğe kapılarak gayrikanuni yollara başvurabiliyor ve ganimet bulunan apayrı ortak IMEI numarasını telefonuna attırabiliyor. Herhangi ortak kusur yapmadan ilkin el telefonu kullanıcılarının ilkin kendisine e-Devlet üstünden haydi haydi yapılabilen ortak işlemle IMEI sorgusu yapması gerekiyor. Sorguda IMEI numarasının çalındığı ve ya sistemde ortak kaypaklık meydana geldiği anlaşılabiliyor.

“Kendi başınıza geleni başkasına yapmış oluyorsunuz”

Eskişehir'de derinliğine senelerdir bakir ve ikinci el telefon satı bayii işleten Korkmaz Sönmez, IMEI numarasının çalınması şeklinde sorgudan sonradan cihazın kutu ve evraklarıyla çıkışlı şirkete gönderilmesi icap ettiğini söyledi. Cihaza IMEI numarası attırarak kullanmanın kanuncu neticeler doğurabileceğine dikkat çekici Sönmez, “IMEI numarası çalındığında telefonumuza talih kabilinden ortak ileti geliyor. Biz bu mesajı aldığımızda ürkü yapmış olup ‘çalındı' sanarak düşünmememiz gerekiyor. Telefonumuzdan ‘*#06#' tuşlayıp telefonumuzun IMEI numarasına bakmalıyız. Bunu ortak kenara derece yazar daha sonra mevrut mesajla karşılaştıracağız. Gelen mesajla uyuşmuyorsa ya hattımızı henüz başlangıçta taktığımız ortak telefondur ve ya düzenek kabilinden zat kendine gönderilen ortak mesajdır. Durum buysa ortak dava yoktur, mesajı dikkate almamalıyız. Eğer IMEI sorgusunda çıkan ölçü mevrut mesajdakiyle uyuşuyorsa çalınmış demektir. Çalındığında yapmamız müstelzim en ehemmiyetli nesne aleti aldığımızdaki belgeleri, kutu ve faturayı saklamak. ‘Benim IMEI numaram çalındı, ego de gideyim toy IMEI attırayım' sanarak düşünmeyin. Bu hatayı yazık ile kazanmak olur. Bunu gerçekleştirmek adına aleti satın aldıkları şirkete ulaşıp, belgeleriyle baş başa kargoyla parasız biçimde göndermeleri gerekiyor. Firma elhak bunu düzeltip arka havale etmek zorunda” sanarak konuştu.

“İkinci el cihaz alırken belgelerin tam olmasına dikkat edin”

Sıfır tahsil edilen telefonlarda kutu ve kâffesi belgelerin saklanması, ikinci el cihazlarda ise satın kabul etme sırasında belgelerin tam olmasına dikkat edilmesi icap ettiğinin altını çizen Korkmaz Sönmez, “Bir telefoncudan cihazımıza toy ortak IMEI numarası attırdığımızda, hatayı yazık ile düzeltmeye çalıştığımızda ayrımlı sorunlarla karşılaşabiliriz. Attırdığımız IMEI ganimet çıkarsa, ayrımlı kanuncu sorunlarla gene siz uğraşacaksınız. IMEI numarasını kurtarmanın ortak tane ve dosdoğru yolu aleti dağıtıcı yahut yetiştirici şirkete gönderip düzelttirmek. Yasa dışı biçimde IMEI numarası attırdığınızda zat başınıza geleni ortak başkasına yapmış oluyorsunuz. IMEI numarası çarpmak senelerdir meydana getirilen ortak işlem. Bunu sağlık kendisine görüp yapanlar da var, düzenek edinenler de var. İkinci el cihaz alırken de kutu ve satmaca olmasına, belgelerin tam olmasına dikkat edin. Böyle ortak sorunla karşılaştığınızda belgelerin tam olması iri ehemmiyet taşıyor” dedi.

Abdullah Güçlü
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler