USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Hükümlüler dizge edinirken ahşap oyuncak da üretiyor

Kütahya Tavşanlı T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumundaki ahşap atölyesinde iş yurtları faaliyetleri kapsamında yetişek meydan hükümlüler, birlikte taraftan sistem edinirken birlikte taraftan da ayrıntılar düşüncesince ahşap oyuncak üretiyor.

Hükümlüler dizge edinirken ahşap oyuncak da üretiyor
27-11-2021 13:39
Ankara

Hükümlü ve tutukluların dizge edinmelerini sağlamak, olan mesleklerini geliştirmek, rehabilite olmaları ve tahliyelerinden sonraları topluma kazandırılmaları amacıyla çalışkanlık yayınlayan Adalet Bakanlığı, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu bünyesindeki atölyelerde nice bölgede mesleksel çörek ve eğitimler veriyor.

Tavşanlı T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda 2018'de, İşyurtları Kurumu içerisinde faaliyete geçirilen ahşap atölyesinde olan mahkûm ve tutuklular, ahşap oyuncak üretimine müteveccih dizge ve konuşma öğreniyor.

Atölyede görevlendirilen 20 mahkûm ve tutuklu, ustalar kabilinden sunulan oyuncak üretimiyle ait eğitimin arkası sıra maharetlilik belgelerini alıyor. Böylece dizge edindirilen mahkûm ile tutuklular, atölyede bebek ve engellilere müteveccih ahşap oyuncak üretimi yaparken tahliyelerinden sonraları da dizge sahibi olma olanağı buluyor.

Birinci derslik kayınbirader ve çam ağaçlarından işlenerek meydana getirilen oyuncakların üretiminde insanoğlu sağlığına ziyanı sıfır su bazlı boyalar kullanılıyor. Atölyede mahkûm ve tutuklular kabilinden imal edilen 30 cins oyuncak, Türkiye genelindeki İşyurtları Kurumu Satış Mağazaları özellikle kazanmak kıl payı hususi dal firmalarına da gönderiliyor.

"Yapılan girişimler yaşamımıza nitelik kattık"

Atölyede etkin hükümlülerden A.R, ceza infaz kurumuna girdikten sonraları mesleksel kurslara katılarak ahşap oyuncak ustası bulunduğunu belirterek almış bulunduğu eğitimlerle özlük yaşamına defa çizmeye çalıştığını söyledi.

Ahşap atölyesine gelmeden ilkin kendisini yaşama küsmüş, beklentisi sıfır birisi kabilinden hissettiğini tabir fail A.R. şunları söyledi:

"Ama iş yurtlarının açtığı bu işlik ve ceza infaz kurumumuzun yaptığı girişimler sebebiyle kendimize geldik, yaşamımıza nitelik kattık. Burada içimizdeki sevgiyi, yaşantıyı, ümidi rengarenk oyuncaklara yansıtıyoruz. Oyuncakları üretmekten, önemsiz çocuklara, topluma kazandırmaktan aşırı mutluyum. Burası başka hükümlüler düşüncesince de umut. Öz güvenimi yükselten ve geleceğe umutla bakmamı sağlayıcı birlikte dizge grubuna girdiğimi düşünüyorum. Bize bu olanağı sağlayıcı İşyurtları Kurumuna, ceza infaz kurumu idaresine, devletimize ve işlik çalışanı şeflerimize teşekkürname ediyorum. Bizim yaşama şimdi olumlu, iyi ve umutla bakmayı öğrettiler."

"Hükümlü ve tutuklular aldıkları belgelerle dışarıda aşırı şimdi hazırlop iş olanağı bulabiliyor"

Tavşanlı T Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Ceyhun Çiftçi de ahşap oyuncak atölyesinde, sunulan eğitimlerle dizge edindirilen 20 hükümlünün çalıştığını belirtti.

Çocuklar düşüncesince sakıncasız ve metin oyuncaklar ürettiklerini bildiren Çiftçi, "Amacımız, kurumumuzda barındırılan vakfedilmiş ve hükümlülere birlikte dizge öğretmek, dışarıya çıktığında zeval işlemekten hapsetmek ve birlikte şimdi zeval işlenmesini önlemek. Hükümlü ve tutuklular iş yurtları atölyelerinde aldıkları belgelerle dışarıda aşırı şimdi hazırlop iş olanağı bulabiliyor." ifadesini kullandı.

Oyuncak atölyesinde önder kendisine memur İnfaz ve Koruma Memuru İbrahim Bülbül ise mahkûm ve tutukluların el işçiliği ile ürettiği oyuncakların ağız ağıza katıksız malzemelerde yapıldığını kaydetti.

Atölyede kabak kendisine haricen mevrut ağacı önemsiz parçalar biçiminde işleyerek oyuncak tasarladıklarını tabir fail Bülbül, "Ahşap oyuncak atölyemizde evvel aşamada 5 mahkûm vardı, şu anda 20 mahkûm ve vakfedilmiş çalışıyor. Hükümlü ve tutuklular, atölyemiz sebebiyle sosyalleşip topluma kazandırılırken kendisini geliştirerek hariç çıkıyor. Atölye şefi kendisine öğür olduğum hepsi detayları burada etkin hükümlülere elimden geldiğince öğretmeye çalışıyorum. Onların yaşamına temas etmek beni aşırı bahtiyar ediyor, onları şimdi aşırı bahtiyar ediyor. Ellerinde birlikte dizge var, bundan böyle yaşama şimdi umutla bakabiliyorlar." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler