USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Hükümlü annelerinin birlikte artan küçüklere psikososyal destek

Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki "Anne Çocuk Ünitesi"nde küsurat 0-6 gözyaşı grubu küçüklere fiziksel, zihnî ve içtimai gelişimlerini müzahir eğitimler veriliyor.

Hükümlü annelerinin birlikte artan küçüklere psikososyal destek
02-05-2022 12:00
Ankara

Sincan Cezaevindeki mevkuf ve mahkûm annelerin, dışarıda hizmet ve müdafaasını üstlenebilecek kimsesi sıfır çocuklarına "Anne Çocuk Ünitesi"nde yetişek veriliyor.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun kapsamında, dışarıda korumasına bırakılacak kimsesi namevcut 0-6 gözyaşı grubundaki çocuklar, cezaevindeki annelerinin indinde kalabiliyor.

Cezaevinde evlatların gelişimlerinin aksi etkilenmemesi düşüncesince ölçülü psikososyal çalışmaların indinde fiziki düzlük düzenlemeleri de yapılıyor.

Bu kapsamda, Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda, cezaevinin dallar üstündeki aksi etkilerini en örgen düşürmek ve gelişimlerine korumak neredeyse Anne Çocuk Ünitesi bulunuyor.

Burada anneleriyle artan evlatların mama, süt, çaput ve oyuncakları da engelleme kâffesi gereksinimleri mevki çeşidinden karşılanıyor.

"Her kısımda bariz ve gizli bebek düzen endüstrisi var"

Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Çiğdem Demir, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, mahkûm yahut mevkuf annelerin çocuklarıyla bu arada kalmış olduğu birim binasının kısaca 5 bin metrekare büyüklüğünde, 48 ad kapasiteli bulunduğunu söyledi.

Binada birbirinden ari 6 büro bulunduğunu tamlayan Demir, "Her ortak kısımda 20 metrekare bölgeye cemaat 8 oda, bariz ve gizli bebek düzen alanı, mutfak, çamaşır yıkama kısmı ve teras mevcut. Ayrıca ana ve çocukların, aileleriyle görüntülü görüşebilmesi düşüncesince kiosk cihazları da bulunuyor." dedi.

"Çocukların öz güvenleri, mülakat ve dinleme becerileri artıyor"

Demir, uygulamanın ana ve dallar düşüncesince sağlamış olduğu avantajları şu laflarla anlattı:

"Çocukların gelişiminde 0-6 gözyaşı devri iyice önemli. Bu dönemde, evlatların müspet uyarıcıların sunulmuş olduğu ortamda saat geçirmeleri onların kognitif ve toplumsal gelişimi açısından baş döndürücü faydalıdır. Çocuklar, ana bebek ünitesinde özlük akranlarıyla ortak araya geldikleri düşüncesince hem ahenkli devir geçiriyorlar bununla birlikte iş kısmı ve paylaşmayı öğreniyorlar. Çocukların öz güvenleri, mülakat ve dinleme becerileri artıyor."

Anne bebek ünitesinin Türkiye'de önce el Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu içerisinde uygulamaya geçtiğine ayraç fail Demir, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce projenin yaygınlaştırma çalışmalarının ise sürdürüldüğünü kaydetti.

"Dışarıdaki akranlarından rastgele ortak eksiklikleri yok"

Sincan Halk Eğitimi Merkezi Usta Öğreticisi Esra Göksel, "Çocuklara bilişsel, sosyal, fiziki eğitimler veriyoruz. Dışarıdaki akranlarından rastgele ortak eksiklikleri yok, etraflı eğitimleri onlarla ayrımsız biçimde bitmeme ediyor." dedi.

Çocukların mıhlı gelişimi düşüncesince ellerinden mevrut gelişigüzel şeyi yaptıklarını vurgulayan Göksel, "Onlara cezaevinde olduklarını hissettirmemeye çalışıyoruz. Akranları dışarıda ne haklara, olanaklara sahiplerse çocuklarımız da cezaevindeki kreşte ayrımsız olanaklara sahipler." ifadelerini kullandı.

"Çocuklarımız cezaevinde olduklarını hissetmiyor"

Cezaevinde 4 ve 5 yaştaki dü çocuğuyla artan mahkûm B. A. uygulamadan baş döndürücü kıvançlı bulunduğunu dile getirerek, "Çocuklarım burada kreşe gidiyor, derslerini yapıyor, dışarıdaki kabilinden gelişigüzel şeyi öğreniyor." dedi.

B. A, çocuklarıyla kalmış olduğu koğuşun ev odası kabilinden bulunduğunu belirterek, "Kaldığım toprak göz şeklinde, bana ve çocuklarıma ait. Bu sebepten çocuklarımız cezaevinde olduklarını hissetmiyorlar. Çocuklarımızla şen sakin ilgileniyoruz, eğitimlerini de alıyorlar." diyerek konuştu.

Cezaevinden çıktıktan sonradan evlatları düşüncesince dobra ortak doğacak yapmaya çalışacağını kaydeden B.A, "Cezaevinden çıkınca çocuklarımı okula yazdıracağım, onları okutacağım. Onların büyüdüklerinde bizlere benzememeleri düşüncesince elimden mevrut gelişigüzel şeyi yapacağım." dedi.

Cezaevinde 3 yaşındaki çocuğuyla artan bambaşka ortak mahkûm B.A. da çocuğunun doğduğundan bu yana indinde bulunduğunu belirterek, "Bize gelişigüzel olanak sağlandı. Burada bizlere gelişigüzel koşulda baktılar, çocuğumun en küçük hastalığında araştırma görevlisi oldular. Çocuğum, ünitenin kreşindeki yetişek sebebiyle yöntemleri çizmeyi, çizgilerin üstünden gitmeyi öğrendi. Öğretmenlerin verdiği eğitimler sıradan müfit oldu." değerlendirmesinde bulundu.

B. A, cezaevinde bu olanaklar sunulmasaydı çocuğuna ayrımsız biçimde yetişek veremeyeceğine ayraç ederek, yetkililere teşekkürname etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler