USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Hem hekimlikte hem sporculukta çiğin omuza çalışıyorlar

Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi kardiyoloji biriminde beraberce etkin Samet Uysal ve Barkın Kültürsay, "Koşuyolu Heart Team" adını verdikleri takımlarıyla da triatlon yarışlarına katılıyor.

Hem hekimlikte hem sporculukta çiğin omuza çalışıyorlar
14-03-2022 12:30
Istanbul

Kardiyoloji asistan hekimleri Samet Uysal ve Barkın Kültürsay, dal omuza çalışmış oldukları hastanenin yanı esna spor dalında da dobra indinde ekipman oluşturuyor.

Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kardiyoloji biriminde 2019'da indinde araya mevrut Uysal ve Kültürsay'ın iş sırasında oluşan dostlukları, sporla bulunan bağlarını öğrenmeleriyle dünkü indinde format kazandı.

Biri koşun ile çiftteker başkası ise yüzmede nice el muvaffakiyet elde fail lisanslı sporcular, hastanede alternatifleri kesiştikten sonradan indinde ekipman kurarak yüzme, koşun ve çiftteker etaplarından oluşan triatlon sporunu hazırlamaya değişmeyen verdi.

Koşu ve bisikletle uğraşan Uysal ile yüzmeyle ilgilenen Kültürsay, koyu düzentileme tempolarından artan vakitlerde, egzersiz hazırlamaya başladı.

Ekip, "Koşuyolu Heart Team" adıyla katıldıkları ve 2021'de geçmiş el kıtalararası meydana gelen Oral B İstanbul Boğaziçi Triatlon Yarışları'nda üçüncülük elde etti.

Farklı maratonlarda da arak döken ikili, derinliğine aralık yarışlarında denli elde etmeyi amaçlıyor.

"Nöbetten çıkıp uyumanız gerekirken benim koşmam gerekiyordu"

Samet Uysal, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, 2010'da İstanbul Tıp Fakültesi'ni kazanması zımnında Bursa'dan İstanbul'a geldiğini anlattı.

Öğrencilik hayatında kilogram almaya başladığını, ailesi İstanbul trafiğinden çevre burada çiftteker sürmesini istemediği düşüncesince koşuya yöneldiğini dile getiren Uysal, geçmiş koşusunu Zeytinburnu sahilinde yaptıktan sonradan bunun indinde alışmışlık biçimine dönüştüğünü söyledi.

Hiçbir tecrübesi olmamasına rağmen 2014'te İstanbul Yarı Maratonu'na katıldığını, en sonuç 100 kilometre ultra maraton koştuğunu anlatım fail Uysal, öğrenciyken ve kardiyoloji asistanıyken koşmaya zaman ayırmasının ağır bulunduğunu anlatarak, şöyleki bitmeme etti:

"Nöbetten çıkıp uyumanız gerekirken benim koşmam gerekiyordu. Çünkü apayrı vaktim kalmıyordu. Nöbet sayılarım azalıp, antrenmanlarım artmaya başlayınca, indinde vakitler aktarmak düşüncesince katıldığım koşularda bu defa dereceler, madalyalar, ödüller almaya başladım."

Eğlence kasıtlı katıldıkları müsabakada üçüncü oldular

Asistan hekim Uysal, ekipman arkadaşı Kültürsay ile muarefe hikayelerinin hastanede başladığını, Kültürsay'ın önerisiyle koşun ve antrenmana baş başa çıkmaya başladıklarını söyledi.

Daha sonradan arkadaşının triatlonda ekipman olmayı öneri ettiğini dile getiren Uysal, "Başta önemsemedim. 'Koşu ve çiftteker yarışlarım var. Buna nite gireceğiz?' sanarak aklımda gelişememiş plana attım. Ama havalar da ısınınca 'Deneyelim, hastalık olmasın. Hem de hastanemizin ismini zikretmiş oluruz.' dedik. Koşuyolu Heart Team namına indinde ekipman kurduk." ifadelerini kullandı.

Samet Uysal, 2021'de planlı İstanbul Boğaziçi Triatlonu'nda, Kültürsay'ın yüzme evresini tamamladığını, kendisinin de çiftteker ve koşuyu bitirdiğini, böylelikle gözyaşı grubu kategorisinde üçüncülük elde ettiklerini kaydetti.

"Bu dobra indinde takım"

Asistan hekim Samet Uysal, Kültürsay ile ekipman arkadaşlıkları karşı "Artık indinde elmanın dü ½ si kadar olduk." diyerek, şunları kaydetti:

"Barkın başlıyor, ego devamını getiriyorum. O da aşırı dobra indinde yüzücü. Koşu ve bisiklete de az buçuk benim zorumla başladı. Onda da şu an etap kaydetmeye başladı. Birbirimizi artı gelişememiş bildirimlerle uyardığımız düşüncesince daim 'şunu da yapalım, buna da katılalım' moduna giriyoruz. Bir de kurumun ismiyle bunu yapınca, hekim çevresinden de 'biz de sizinle gelelim koşalım, yüzelim' gelişememiş bildirimleri aldık. Bu dobra indinde takım."

Spor deneyimlerini his hastalarına aktarmayı hedefliyorlar

Kardiyoloji asistan hekimi Barkın Kültürsay da Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 2010'da yetkilendirilmiş olduktan sonradan İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Kardiyoloji Enstitüsü'nde tahsile başladığını söyledi.

Yatay geçişle 3 sene ilkin Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesine geldiğini tamlayan Kültürsay, kısanın arkası esna derinliğine mesafe, İstanbul ile Çanakkale boğazları kadar belirgin denizlerdeki yarışlara katıldığını kaydetti.

Koşuyolu'nda çalışmaya başladığında Uysal ile iş yakalayıp bilimsel niteliği bulunan icraat yaptıkça arkadaşlıklarını dışarıya taşıdıklarını dile getiren Kültürsay, sporda indinde araya gelişlerini kardiyolojiyle de ilişkilendirdiklerini belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Kalp yetersizliği olan, his krizi geçiren, Kovid sonrası bileşimli deveran dayanak aletine ilişkin bulunan hastalar var. Bunların taburcu olduktan sonradan işlevsel kapasiteleri aşırı çirkin oluyor. Kardiyak iyileştirme ve ilkin egzersizin bu hastaların toparlanmasında aşırı ehemmiyetli noktayı var. Biz de 'Spor deneyimimizi, tecrübemizi hastalara nite aktarabiliriz?' sanarak düşünmeye başladık. Hastanenin de kardiyak iyileştirme olanağı var. Basit egzersizler, hem hayat standardını belirgin belirgin çoğaltma aynı zamanda hastalığın ilerleyişini kısıntı olanağı sağlıyor. Biz de 'Tecrübemizi hastalarımıza nite aktarabiliriz?' sanarak düşünüyorduk. Tecrübemizin ve spordaki birikimimizin buna aşırı katkısı oldu. İleride de bu alanla alakadar olmak istiyoruz. Özellikle his yetersizliği olan, his krizi nâkil hastaların egzersizle hayat standardını nite artırabiliriz, bunu hedefliyoruz."

Kalp anatomisine bilge olmaları, antrenmanlarda kâr sağlıyor

Kültürsay, hastanenin his kadrosunun ismiyle beklenir olduğunca topu topu yarışlara katılmayı düşündüklerini belirtti.

Yüzme, koşu, çiftteker ve triatlonda hem farkındalık yaratacaklarını aynı zamanda sporu hâlâ da geliştirebileceklerini anlatım fail Kültürsay, "Çünkü kardiyoloji ve his asıl fizyolojisine, anatomisine hakimiz. Antrenman teknikleriyle ilgilendiren farklı, dünkü şeyler bulabiliyoruz. Üstüne katmak aşırı havadan oluyor. Bu halde hem kendimizi geliştiriyoruz aynı zamanda hâlâ sonradan bunu hastalara nite uyarlayabiliriz, sanarak düşünüyoruz. O yüzden, hâlâ şişman konkur hedeflerimiz var. Belki hâlâ uzun, engin yarışları, kıtalararası yarışlar olabilir. Bunlara katılmayı düşünüyoruz." sanarak konuştu.

Uysal'ın his yetersizliğiyle, kendisinin ise akciğer tansiyonu ve gayrı his hastalıklarıyla ilgilendiğine dikkati çekici Kültürsay, kardiyak rehabilitasyona aşırı gerekseme mahsus 2 bölgede da birbirlerini tamamladıklarını kaydetti.

Kültürsay, "O çiftteker ve koşuda aşırı iyiyken ego kendimi çıtırbom görüyorum. Ben de mükemmel bilakis kadrosu yüzmede indinde halde tamamlıyorum. O nedenden dolayı dobra indinde grup olduğumuzu düşünüyorum." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler