USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Hastalıkları ayrımlı repertuvarları aynı

Görme mânialı ile dokunmabana hastalarının da ortada bulunduğu 40 şahsiyet Altındağ Belediyesi Türk Halk Müziği koro ekibi, seslendirdikleri parçalarla maneviyat buluyor.

Hastalıkları ayrımlı repertuvarları aynı
22-01-2022 12:07
Ankara

Koristlerinin ortada görme özürlü ve dokunmabana hastalarının bulunmuş olduğu Altındağ Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu, sağlık mücadelesini, seslendirdikleri parçalar ve birbirleriyle güçlendiriyor.

Metastatik emcek kanseri, sütun kanseri hastaları ile akıl kanaması nâkil yahut müşahede engeli bulunanların da toprak almış olduğu 30-70 gözyaşı arasındaki 40 yabanlık koro kadrosu üyeleri, Altındağ Belediyesince oluşturulan kursta ritim, muhtıra ve ahenk eğitimi almaya başladı.

Farklı mesleklerden katılımcılar ortada yakalanan uzlaşma ve genişletilen repertuvarlarla konserler vermeye hazırlanmakta olan koro, bu yılki önce konserini "Yöreler" temasıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne ilgilendiren türküleri seslendirerek verecek.

Provalarını Yunus Emre Kültür Merkezi'nde özne Türk Halk Müziği Korosu'nun şefi İlkim Eylül İlk, AA muhabirine, 16 senedir değişik korolarda şeflik yaptığını anlattı.

"Hastalıkları ayrı, repertuvarları aynı" öğrencilerinin prova ve dinleti sırasında sevinçli bugün geçirdiğini tamlayan İlk, "Ben liet sözlerini, ırlamak laflarını okutmuyorum, ezberlettikten sonradan çoğu kez elimle sufle veriyorum. Amacımız lafları ezberletmeden öğretmek. Engelli, kimyasal otama meydan ve üniversiteye hazırlanmakta olan öğrencilerimiz var. Hiç kötüye revan hastamız olmadı. Psikolojik şekilde aşırı rahatlıyorlar. Bedensel şekilde da değişiklikleri kendilerinde gördüklerini söylüyorlar. Tabii ego hekim değilim onlar hesabına bahsetmek istemem. Kendilerini aşırı henüz elleme hissettiklerini söylüyorlar, onlara tedavi kabilinden geldiğini belirtiyorlar." niteleyerek konuştu.

"Her devir öğüt yapmıyoruz"

Müziğin, öğrencilerini eş paydada buluşturduğunu aktaran İlk, ekincilik mühendisi bulunmasına karşın koro şefi şekilde konserler düzenlediğini tabir etti.

Türkü sözlerinin devir zamane öğrencilerini geçmişe götürdüğünü dile getiren İlk, şöyleki bitmeme etti:

"Müzikten on paralık kimesne kopmamalı bence, insanı yaşama bağlayan yegâne obje budur. Okulumu bitirdim lakin gene de koro şefliğine bitmeme ediyorum. Ben kopamadım, öğrencilerim de yaşları birçok olursa olsun kopamıyorlar. Zaman devir beraberinde türkü, gelinlik çağını hatırlatıyor. Büyüğümüz, o anılarını bize anlatıyor yahut ego beraberinde obje anımsıyorum oradan beraberinde yârenlik gelişiyor. Her devir öğüt yapmıyoruz. Sohbetlerimiz de oluyor, birbirimize beraberinde şeyler katabiliyoruz. Ben ıvır zıvır şekilde onlardan beraberinde obje alıyorum onlar da torunları düşüncesince benden beraberinde obje alıyorlar. Cinsiyetlerimiz, gözyaşı aralıklarımız, hastalıklarımız, kaybettiğimiz yakınlarımız değişik olsa da yegâne eş noktamız türkülerimizdir."

"Şarkı söylemenin afsunlu beraberinde gücü var"

Koro kadrosunun 45 yaşındaki üyesi Canan Perdahlı, 12 senedir metastatik emcek kanseri ile uğraş ettiğini belirterek, otama sürecinde maneviyat motivasyonun sansasyonel olduğuna ayraç etti.

Ekip arkadaşları ve koro şefi ile 3 senedir uzlaşma içinde parçaları seslendirmekten bahtiyar bulunduğunu özetleyen Perdahlı şunları kaydetti:

"Şarkı söylemenin afsunlu beraberinde gücü var. Aynı dili konuştuğumuzu hissediyorum. Yani bire beraberinde dert biçimi olmasa da bire beraberinde dili konuşuyoruz. Herhangi beraberinde engeli sıfır insanlarla da baş başa olmamız bizi hasta yapısından da çıkartıyor. Takım emek vermesi duygusuyla bire beraberinde ortamda değişik duyguları yaşayarak kendinizi mevcut ediyorsunuz. Yanınızdaki insanı sevmeyebilirsiniz, sorunlarınız olabilir, evde ayrıksı mesail da muhtemel lakin buraya gelindiği anda gelişigüzel obje çabucak bulunmayan oluyor. Bana kalırsa şayet işlemeyen beraberinde durumunuz bulunmayan ise bu aktiflik onlarca antidepresan ilaca bedeldir. Çünkü burada içinizden geldiği kabilinden tabii biçimde kişi sesinizi dinliyorsunuz. Açıkçası, kendinizle aşırı elleme seyahat yapıyorsunuz."

"Bugüne genişliğinde 30 konserde toprak aldım"

Emekli bankacı Aysel Tozan da geçtiğimiz sene akıl kanaması geçirdiği düşüncesince derinliğine müddet koyu bakımda otama gördüğünü tabir ederek, koroya tedavi gayeli geldiğini anlattı.

Türk Halk Müziği eserlerini seslendirmesinin namına geçinme luğu verdiğini kaydeden Tozan, şöyleki konuştu:

"Hiç değilse beraberinde şeylerle uğraşmak, müzikle dövüşmek bizde terapiye etmen oluyor. Bu anlamda sonuç aşama buradan memnunuz. Emekli olduktan sonradan beraberinde hayli boşlukta kalmıştım. O nedenden dolayı kendime beraberinde uğraşı aradım. evvel hulliyat kurslarına gittim. Baktım orada hulliyat kursları beni az buçuk sıkıyor. O nedenden dolayı müziğe başladım. evvel ayrıksı belediyede musiki kursuna gittim peşi sıra Altındağ Belediyesinin Türk Halk Müziği korosuna katıldım. Bugüne genişliğinde 30 konserde toprak aldım. Sosyal edinmek kişiye henüz elleme hissettiriyor. O anlamda sonuç aşama memnunum. Belediye başkanımıza da hakeza birisi olanak sunmuş olduğu düşüncesince teşekkürname ediyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler