USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Halepçeli ana 34 senedir kimyasal saldırıda kaybolan evlatları ve kardeşlerini arıyor

Irak'ta Baas diyetinin 16 Mart 1988'de Halepçe kentine düzenlemiş olduğu kimyasal saldırıdan beş altı çağ evvel çocuklarını arkada bırakarak mevlit düşüncesince Süleymaniye'ye revan Şebnem Ali, saldırıda kaybolan 2 çocuğu ve 5 kardeşinin izlerini aramaya bitmeme ediyor.

Halepçeli ana 34 senedir kimyasal saldırıda kaybolan evlatları ve kardeşlerini arıyor
16-03-2022 14:24
Halepçe

Irak'ta Baas diyetinin 16 Mart 1988'de Halepçe kentine düzenlemiş bulunduğu kimyasal saldırıdan biraz çağ ilk çocuklarını arkada bırakarak mevlit düşüncesince Süleymaniye'ye revan Şebnem Ali, saldırıda kaybolan 2 evladı ve 5 kardeşinin izlerini 34 senedir çaresizce aramaya bitmeme ediyor.

Irak harp uçakları 34 sene ilk Saddam Hüseyin'in emriyle Halepçe halkının hesabına doğal kavara bombaları yağdırdı. Kimyasal saldırı kararı bir aşırı bebek ve eş 5 bin ad yaşamını kaybetti, kestirmece 7 bin ad yaralandı.

Saldırının üstünden seneler geçse de katliamda yakınlarını kaybeden Halepçelilerin acısı dinmiş değil.

Saldırıda kaybetmiş bulunduğu 2 evladı ve 5 kardeşinin izlerini hâlâ bulmaya etkin Halepçeli ana Şebnem Ali de bu kişilerinden biri.

Şebnem Ali saldırı önceleri çocuklarını Halepçe'de nite bıraktığını ve daha sonra gördüklerini gözyaşları zarfında AA muhabirine anlattı.

"Anne ne olabilir beni bırakma, ego de seninle geleyim"

Kimyasal saldırıdan biraz çağ ilk mevlit düşüncesince Süleymaniye'ye gittiğini tamlayan Ali, 2 çocuğunu Halepçe'deki kardeşlerinin yanına çoğaltmak mecburiyetinde kaldığını söyledi.

Ali, "16 Mart haset doğumdan sonraları 11.30'da kendime geldim. Halepçe'de bıraktığım kızımı aşırı özlüyordum. Çünkü mevlit düşüncesince Süleymaniye'ye gelmeden ilk eteğime yapışmış, 'Anne ne olabilir beni bırakma, ego de seninle geleyim' sanarak yalvarıyordu." dedi.

Henüz 1 yaşındaki oğlu Karzan ile 2,5 yaşındaki kızı Sara'yı kardeşlerine bırakan Ali'nin benzeri ise o devirde Irak'ın güneyinde askeriye vazifesini yapıyordu.

Halepçeli anne, "Süleymaniye'de hastaneye yattıktan sonraları Halepçe'nin bombalandığını duydum. O halimle kıymetlendirmek istedim fakat topu topu yolların boğunuk bulunduğunu söylediler. Hangi taksiciye söylesem gitmenin kabil olmadığını anlattılar. O devir Süleymaniye ile Halepçe arasındaki Zelim Köprüsü'nü patlatmışlardı. Halepçe ile bağlanak kalmamıştı. Çaresizce Süleymaniye'de kaldım." sanarak konuştu.

"Keder ve sıkıntılar zarfında kaldım"

Halepçe'de katliamın bulunduğu 16 Mart'ta kalmış bulunduğu hastaneye aşırı sayıda çorlu er getirdiklerini, bu tam eşinin de askerde olması zımnında içini ortak kaygı kapladığını dile getiren Şebnem Ali, çocuklarına iltisak çabasını şöyleki anlattı:

"Güneyde askeriye fail eşim İran-Irak Savaşı zımnında bu tarafa getirilmişti. O çağ aşırı özlediğim kızım cerrahi müdahale sonrası uyanmama hastalık oldu. Kızımı görmeyi aşırı istiyordum. Zelim Köprüsü'ne gittiğimizde, yolun olmadığını söylüyorlardı. Ne efsus ki ego tasa ve sıkıntılar zarfında kaldım, onlardan ise hâlâ ortak bilgi yok."

"Annenin evladından haberi yoktu, kardeşin kardeşten"

Saldırıdan sonraları eşinin evlatları ve kardeşlerinin kalmış bulunduğu eve gittiğini kail Ali, "16 Mart haset yaşanmış olan karabulut o derece büyüktü ki annenin evladından haberi yoktu, kardeşin kardeşten. O devir eşim askerdi. İran Halepçe'den çekildi ve Baas diyeti eşimi ön cepheye gönderdi. O da Halepçe'de kardeşlerim ve evlatlarımızın kalmış bulunduğu eve gitti. Evde rastgele bilinçlilik bulunduğu gibiydi fakat kimesne kalmamıştı." dedi.

Şebnem Ali kimyasal saldırıdan sonraları Halepçe'ye gittiğinde karşılaşmış bulunduğu hırslı tabloyu ise şu laflarla anlattı:

"Halepçe'ye gittiğimde tek bilinçlilik bire ortak değildi. İnsan ölü bedeni ve efsanevi leşlerinin kokusu birbirine karışmıştı. Yerde geberik kuşlar. O çağ gördüklerimi yaşadığım sürece unutmayacağım. Halepçe'nin ahiret yolculuğu saati tek unutulmayacak."

Yakınlarını kaybedenlerle kurduğu derneğin başkanlığını yürütüyor

Iraklı anne, 2 evladı ve 5 kardeşinin Baas diyeti çeşidinden Enfal operasyonları kapsamında adsız sansız bölgelere götürüldüğünden şüpheleniyor.

Hâlâ o tarihte Halepçe'de bulunanlara çocuklarını ve kardeşlerini gören olup olmadığını sorduğunu kail Ali, şöyleki bitmeme etti:

"Süleymaniye'de tanıdıklarımızdan biri, Baas diyetine ilişik kurumlardan birinin uğrunda kardeşlerimden birinin çocuğumun elini tutarken gördüğünü anlattı. Baas diyetinin subaylarından biriyle evlilik yapan ortak komşumun oğlu, bana oğlumu ve kardeşimi Baas askerlerine ilişik ortak pikapta gördüğünü anlattı. Bunu duyduktan sonraları rastgele çağ Baas diyetine ilişik askeri karargahlara gidip çocuklarımın akıbetini sordum. İçlerindeki Kürt subaylardan bir tanesi 'Anneciğim lütfen buradan git yok ise sen de Enfal kurbanı olursun.' dedi. Ben gine aramaya bitmeme ettim fakat tek meal alamadım."

İki evladı ve 5 kardeşini 34 senedir aramayı sürdüren Şebnem Ali, kendisiyle bire ortak acıyı yaşayanlarla kurduğu derneğin de başkanlığını yürütüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler