USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Hack Karadeniz'in aranan hackerlarının Bakan ve Başkan bulunduğu ortaya çıktı

TEKNOFEST Hack Karadeniz'de yarışan takımların ortak paradigma şifreyi çözerek dü gündür ulaşmaya çalışmış bulunduğu hackerların, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç bulunduğu ortaya çıktı.

Hack Karadeniz'in aranan hackerlarının Bakan ve Başkan bulunduğu ortaya çıktı
16-08-2022 11:05
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından meydana getirilen bağlanmış açıklamaya göre, TEKNOFEST Karadeniz kapsamında planlı ve bu sene 5'incisi meydana getirilen Hack Karadeniz Yarışması'nda katılımcılar, yazılımların asayiş açıklarını bularak elde edilmiş ipuçlarıyla muhtemel hackerlerin yerini belirleme geçirmek düşüncesince yarıştı.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde meydana getirilen Hack Karadeniz Yarışması'na 29 ülkeden 380 kol katıldı. Çeşitli noktalardaki açıkları belirleme yazar ödülleri biriktirerek finale küsurat ekipler konkur süresince koyu çalışma harcadı.

Amaçları "siyah hackerları" derdest geçirmek bulunan Hack Karadeniz'in parafin hacker takımları, Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleriyle beraberce akım etti.

Siyah giysiler giyerek elektronik beyin başına geçtiler

Siyah hackerların telefonlarını izleme ederek Zonguldak'ta müşterek kafede bulunduğunu belirleyen yarışmacılar, polislerle beraberce atılım bota binerek kafeye geldi. Yarışmacılar, arkaları çevrilmiş yağız kapüşonlu giysileri bulunan dü kişiyi bulduklarında, bu şahısların Bakan Varank ile Başkan Ali Taha Koç bulunduğu sürpriziyle karşılaştılar.

Bakan Varank'ı karşılarında gören çoluk çocuk şaşkınlıklarını gizleyemedi.

"Bir siber asayiş yarışmasını, fiziksel yarışmayla birleştirdi"

Bakan Barank, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç'un bu sene dünyada da sıfır müşterek konsepti gerçekleştirdiğini belirterek şunları kaydetti:

"Bir siber asayiş yarışmasını, fiziksel yarışmayla birleştirdi. Buraya mevrut erekçi yarışmacılarımız ödüller toplamaya çalışarak, koşarak, güç gider ederek de yarışmış oldular. Bugün finali gerçekleştirdik. Biz de gerçekte parafin şapkalı hacker olmamıza karşın zaman yağız şapkalarımızı takıp, senaryoda önceleri muhtemelen ettiğimiz müşterek noktayı hackliyormuşuz kabilinden yaparak yarışmaya müdahale olduk. Arkadaşlarımız da bizlerin yerini evvela ipuçlarını izleme ederek, Türkiye'de geliştirilmiş yazılımlardaki zafiyetleri bularak henüz sonraları inanma siber asayiş dairemizle teşrikimesai yapmış olup telefonlarımızdan yerimizi belirleme ederek buraya geldiler bizi buldular. Yarışmaya eklenen herkesi kutlama kartı ediyorum."

Bu yarışmaları, Türkiye'de siber asayiş dalında farkındalık kurmak düşüncesince düzenlediklerine dikkati çekici Varank, "Özellikle gençlerimizi yönlendirmek, o bölgelerde insanoğlu kaynağımızı geliştirmek, güre kardeşlerimiz bu alanlara yönelsinler diyerek bu yarışmaları düzenliyoruz. Hack Karadeniz'i Zonguldak'ta yapmamızın müşterek nedeni henüz var. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 'Siber Vatan' adlı müşterek kombinezon düzenliyor. Özellikle bu alanda Bartın, Karabük ve Zonguldak'taki üniversitelerde okuyan güre kardeşlerimizi elektrik-elektronik, yazılım kabilinden bölgelerde mektepli olmasalar üstelik tığ 'Siber Vatan' programıyla siber asayiş dalında yetiştiriyoruz. Onlara çevrilmiş yetişek programları, değişik yetişim programları düzenliyoruz. O arkadaşlarımız da menfaatlerini bu bölgelerde yetiştiriyorlar hem sektörde nitelikli öge namına çalışıyorlar bununla beraber öz şirketlerini kurarak siber asayiş dalında çalışkanlık gösteriyorlar." ifadelerini kullandı.

Varank, BAKKA'nın düzenlemiş bulunduğu "siber vatan" programında oluşan ortamı bu müsabakada kullandıklarını anlatarak, "Bu müsabakanın dört başı mamur ayaklarını 'siber vatan' programında yetişek düzlük güre kardeşlerimiz tasarladılar, yaşama geçirdiler. Yarışmacı arkadaşlarımız da Türkiye'nin ciharıyek çeşidinden gelip bu yarışmalara katıldı. Biz menfaatlerini kutlama kartı ediyoruz. Hepsi gönlümüzde birinci." değerlendirmelerinde bulundu.

TEKNOFEST Türkiye'nin uzay, havacılık, uygulayım bilimi ve bilimi sevdiren müşterek curcuna bulunduğunu tamlayan Varank, TEKNOFEST kuşağının, Türkiye'nin toy muvaffakiyet hikayelerini yazacağını, ülkenin geleceğini mensur edeceklerini vurguladı.

Varank, onların önünü ayırmak düşüncesince çalıştıklarını belirterek, Türkiye'nin asıl hikayesinin bu gençlerin elinden çıkacağına inandıklarını bildirdi.

Bakan Varank, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç ile Hack Karadeniz bitiş aşamasına küsurat 4 ülkeden 10 ekipman ve 38 müsabık ortada geçmiş 3'e giren "KırmızıMontluMadonna", "Yarayan Kana" ve "ChestnutHoney" takımlarına ödüllerini verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler