USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Göçmen kuşların yol uğrağı noktayı Hatay, gözlemcilerin de rotasında

İklim nitelikleri ve nebat örtüsüyle nice kuş şekline ev sahipliği fail ve ehemmiyetli barhana yolu üstünde mevcut Hatay, ev sahipliği meydana getirdiği kestirmece 382 kuş türüyle gözlemcilerin yol uğrağı bölgeleri ortada bulunuyor.

Göçmen kuşların yol uğrağı noktayı Hatay, gözlemcilerin de rotasında
16-11-2021 12:49
Hatay

Kentteki Mileyha Sulak Alanı, Subaşı ve Reyhanlı Barajı, kuş çeşidi zenginliği ve natürel güzellikleriyle baş döndürücü sayıda kuş gözlemcisi ve doğa fotoğrafçısının takdirini çekiyor.

Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği kabilinden Hatay'daki sulak bölgelerde acemi kuş çeşidi belirleme emek harcamaları bitmeme ediyor.

Dernek başkanı Ali Atahan, AA muhabirine, Hatay'da 1992'den beri icra ettikleri gözlemlerde şu anne denli 382 kuş çeşidi belirlediklerini söyledi.

Hatay'ın bulunmuş olduğu vaziyet gereği Türkiye'nin en ehemmiyetli kuş alanlarından bir tanesi bulunduğunu aktaran Atahan, "Türkiye'de emektar ve acemi kayıtlarla hep 493 kuş çeşidi var. Hatay, en ehemmiyetli kuş huruç rotaları üstünde arazi alıyor, o sebeple şu anda Türkiye'de en müşterek tomar kuş çeşidi Hatay'da görülüyor." diyerek konuştu.

Atahan, bugüne denli şehirde gözlemlenen 382 kuş kabilinden 5'inin geçmiş kere Hatay'da görüldüğünü dile getirdi.

Kente kuş çeşidi açısından en ehemmiyetli benek bulunan Mileyha Sulak Alanı'nda 289 kuş türünün saptandığını ve bu sayının Türkiye çapında baş döndürücü ehemmiyetli müşterek numara bulunduğunu vurgulayan Atahan, şu şekilde bitmeme etti:

"Alan, huruç rotası üstünde ötücüler, yırtıcılar, süzülen muhacir kuşlar, derya ve umman kuşları açısından ehemmiyetli müşterek merkez. Bu alanda kısaca dü hafta ilkin acemi bulduğumuz Kara Taşkuşu Hindistan-Endonezya ortada artan bölgenin kuşu fakat bizim Hatay'a denli gelmişti. Türkiye düşüncesince acemi kayıttı ve henüz ilkin görülmemişti. Türkiye'nin değişik yerlerinden katı baş döndürücü insanoğlu bu kuşu kıymetlendirmek açısından Hatay'a geldi. İstanbul'dan, Ankara'dan Gaziantep'ten, Hakkari'den mevrut arkadaşlarımız oldu."

Atahan, Pasifik İncir Kuşu'nun da Türkiye'de halen en şen gözlemlenen ve derneşik adına tanıdık içtima Mileyha Sulak Alanı bulunduğunu söyledi.

Her sene yüzlerce kuş gözlemcisinin bu kuşu kıymetlendirmek ve görüntülemek düşüncesince Hatay'a geldiğinin altını çizen Atahan, kuş gözlemcilerini ortada "Amik Kuş Cenneti" adına bilinen ve 200 adalet ev sahipliği fail Reyhanlı Barajı'nın da şehrin gözlem açısından ikinci sıradaki noktayı bulunduğunu tabir etti.

Subaşı'nın da ötücü ve muhacir kuşlar açısından ehemmiyetli müşterek tarz bulunduğunu dile getiren Atahan, Türkiye'de 10 kaydı mevcut Yeşil Sırtlı İncir Kuşu'nun 8'inin Subaşı'nda bulunduğunu belirtti.

"Böyle müşterek görsel şöleni seyredip incelemek tarifsiz müşterek duygu"

Kuş gözlemcisi Ferhat Koç da şehrin bulunmaz tanıdık kuşlar açısından ehemmiyetli müşterek arazi bulunduğunu söyledi.

Hatay'da Subaşı ve Mileyha kabilinden sulak bölgelerde kuş gözlemleri yaptıklarını özetleyen Koç, "Bu bölgedeki acemi keşfedilen kuş türlerinin yük dibine katılması benim kabilinden Türkiye'nin nice alanından kuş gözlemcilerini ve doğaseverleri buraya çekiyor. Böyle müşterek görsel şöleni seyredip incelemek biz düşüncesince tarifsiz müşterek duygu." dedi.

"Hatay, Türkiye'de kuş cenneti olma yolunda"

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, şehrin kuş gözlemi gerçekleştirmek talip doğaseverler düşüncesince kesinlikle görülmesi müstelzim müşterek arazi bulunduğunu aktardı.

Hatay'ın acemi müşterek kuş cenneti bulunduğunu vurgulayan Öğünç, "Yüzlerce kuş şekline ev sahipliği fail Hatay'daki sulak alanlarımızda bu sene süresince acemi 3 kuş çeşidi belirleme edilerek yük dibine alındı. Bu hali lehine çevirip huruç dönemlerinde türlü etkinliklerle Türkiye ve dünyanın nice alanından kuş gözlemcilerinin Hatay'a gelmesi sağlanabilir. Hatay'ın kuş gözlem merkezi biçimine gelmesi icap ettiğini göstermek isterim. Doğası ve barındırdığı kuş çeşidi canlılığıyla Hatay, Türkiye'de kuş cenneti olma yolunda." değerlendirmesinde bulundu.

Adana'dan kuş gözlemi düşüncesince kalın pıtrak Hatay'a gittiğini tamlayan Fatih İzler de şehirde başta acemi gözlenen kuş türlerinin çıkarlarını heyecanlandırdığını belirtti.

Bölgenin bulunmaz tanıdık kuş türleri açısından olukça ehemmiyetli müşterek yere erbap bulunduğunu vurgulayan İzler, şunları kaydetti:

"Hemen doğrudan dü ayda müşterek Adana'dan buraya kuş gözlemi düşüncesince geliyorum. Subaşı ve Mileyha Sulak Alanı'nda kuş gözlemleri gerçekleştiriyorum. Buradaki acemi kuş türlerinin yük dibine alınmasıyla benim kabilinden Türkiye'nin nice yerinden kuş gözlemcisi ve doğasever buraya geliyor."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler