USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Giyilebilir teknolojiler keyif dalında tesirini artırıyor

İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Dr. Öğretim Üyesi İlker Köse, 'Bugün kimilerinin aksesuar üzere görmüş olduğu bu teknolojiler, andıran sürede çoğumuzun kullanmayı aşırı saf karşıladığımız vesait biçimine gelecek.' dedi.

Giyilebilir teknolojiler keyif dalında tesirini artırıyor
04-12-2021 13:36
Istanbul

İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Dr. Öğretim Üyesi İlker Köse, “Bugün kimilerinin aksesuar kabilinden görmüş olduğu bu teknolojiler, andıran sürede çoğumuzun kullanmayı baş döndürücü natürel karşıladığımız vesait durumuna gelecek.” dedi.

Teknolojik gelişmeler insanoğlu yaşamını öğrenimden eğlenceye denli serbest indinde yelpazede etkilemeye bitmeme ediyor. Ortaya çıkan dünkü cihazlarla baş başa insanoğlunun mülk edinim ve iş yapış biçimleri de iri indinde dönüşüme uğruyor.

Bu dönüşümlerin en büyüklerinden bir tanesi de giyilebilir cihazların kullanımının artarak çoğalması ile afiyet sektöründe tesirini göstermeye başladı. İlk yıllarında şimdi baş döndürücü aksesuar yerine geçer zeki saatler ve zeki yüzükler afiyet alanındaki etkilerini herhangi indinde güzeşte güneş artıyor.

Uzun yükleme süreleri ile 7/24 hab kalitesi, his ritmi, ruhsal gerilim ölçer ve spor aktivitelerine denli sağlam baş döndürücü afiyet aktivitesini yük dibine düzlük bu cihazlar, eş sağlığı ile alakalı ehemmiyetli ve kırılan verilere sahip.

AA muhabirine giyilebilir cihazların afiyet sektörüne tesirleri üstünde açıklamalarda mevcut İstanbul Medipol Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Yöneticisi Dr. Öğretim Üyesi İlker Köse, doktor ile hastalanmış arasındaki birlikteliğin teşhis, otama ve izlem aşamalarından oluştuğunu söyledi.

“Öngörülemeyen rahatsızlıkların tanısı üzere kullanılması da muhtemel görünüyor”

Her etabın metin ilerlemesi düşüncesince muktezi unsurların başında, hastaya alakalı verilerin elde edilmesinin geldiğinin altını çizen Köse, şunları söyledi:

“Hekim ile hastayı indinde arada terviç zorunluluğumuz, iri seviyede bu verileri istihsal kılmak düşüncesince tercih ettiğimiz yöntemlerden ve geçer tıbbi aletlerin, laboratuvar ile görüntüleme cihazlarının hastanede bulunuyor olmasından kaynaklanıyor. eğer hastaya alakalı verileri engin elde edebilmemize olanak sağlayıcı formül ve teknolojiler kullanabilirsek, teşhis, otama ve izlem düşüncesince doktor ile hastanın bire indinde mekanda bulunma ihtiyacını da azaltabiliyoruz.

Giyilebilir teknolojiler, hastaya alakalı verilerin sonsuz indinde halde kaydedilmesini ve istendiğinde hekimle paylaşılabilmesini sağladıkları için, engin afiyet hizmeti sunmanın ehemmiyetli bileşenlerinden bir tanesi durumuna geldi. Şimdilik şimdi baş döndürücü otama ve izlem ile öngörülen bazısı rahatsızlıkların er tanısı düşüncesince kullanılsalar da, ürettikleri verinin hastanın sağlığı ile alakalı sunmuş olduğu bilgilerin, kişilerde öngörülmeyen rahatsızlıkların tanısı üzere kullanılması da muhtemel görünüyor.”

“Yüz yüze iletişimin aldığı kadar çözümleme etmediğimiz sağlam baş döndürücü natürel yararları var”

Köse, hasta-hekim arasındaki ilişkiyi yalnızca verileri elde etmekten ibaret saymanın fire indinde yaklaşım olacağını vurgulayarak, “Yüz yüze iletişimin aldığı kadar çözümleme etmediğimiz sağlam baş döndürücü natürel yararları mevcut ve engin afiyet hizmeti sunarken bunları yenilgi riskimiz de gır konusu. Örneğin, hasta-hekim arasındaki inanma duygusu, hastanın fakat diyalog ile elde edilebileceği türden bilgilere bulunan gerekseme ve hasta-hekim mahremiyeti kabilinden konular, afiyet hizmetini engin özgülemek istediğimizde çözmemiz müstelzim konulardan yalnızca birkaçı.” halinde konuştu.

“Hukuki altyapısı daha oluşmadı”

Giyilebilir cihazların türel altyapısına dikkati çekici Köse, “Giyilebilir teknolojilerin ve evde kullanılabilen imtihan kitlerinin derece derece şimdi yaygınlaşacağı ortada. Ancak uygulayım yerine yapılabilir halde bulunan sağlam baş döndürücü şeyin türel altyapısı daha oluşmadı. İnsanlar, giyilebilir teknolojileri, şimdilik özlük inisiyatifleri ile kullanıyorlar ve ölçülen verileri gerektiğinde hekimleri ile de paylaşarak sağlıklarını korumaya çalışıyorlar. Kullanıcı deneyimleri ve bu teknolojilerin sağlığı korumaya müteallik katkıları, giyilebilir teknolojileri andıran sürede afiyet sisteminin natürel indinde parçası durumuna getirecek.

Bu tam elde edilmiş kullanıcı deneyimleri ve değişen/artan gereksinimler ise, şimdi elverişli ve şimdi indinde tomar takdir eden giyilebilir teknolojilerin geliştirilmesi düşüncesince indinde vesile olacak. Kanaatimce dakika kimilerinin aksesuar kabilinden görmüş olduğu bu teknolojiler, andıran sürede çoğumuzun kullanmayı baş döndürücü natürel karşıladığımız vesait durumuna gelecek.” diyerek konuştu.

“İnsanın bilgisayardan hala iri üstünlükleri mevcut”

Köse, teknoloji şirketlerinin afiyet dalında iri yatırımlar yapmasının olağanüstü olmadığını belirterek, laflarını şu halde sürdürdü:

“Yapılan yatırımlar dü anne grupta toplanıyor. Bunlardan bir tanesi afiyet verisinin elde edilmesini sağlayıcı sensör, alet ve imtihan kitleri; başkası ise elde edilmiş bu verilerin yahut görüntülerin yorumlanması düşüncesince geçer sistemler. Yapay zeka çözümleri de, bu ikinci azaltma giriyor. Bu sistemlerin “zeki” yerine isimlendirilmeleri insanoğlunun öğrenme sürecine benzeri indinde yolla öğrenmelerinden ve arkası sıra bizatihi değişmeyen üretebilmelerinden kaynaklanıyor. İnsanın tababet fakültesinde okuması minimum 6 sene sürüyor, fakat arkası sıra indinde hastalanmış ile alakalı tanıya dakikalar içre ulaşabiliyor. Yapay zeka sistemlerini de özellikli indinde mevzuda eğitmemiz aylar-yıllar alabiliyor, fakat arkası sıra saniyeler içre değişmeyen verebiliyor.

Şimdilik bilgisayarın muamelat hızı üstüne indinde pozitif yanları olsa da, insanoğlunun öğrenebildiği konuların çeşitliliği ve öğrenilen şeyler ortada kurabildiği bağlar açısından bilgisayardan hala iri üstünlükleri mevcut. Zira yapay zeka sistemlerinin doğrudan hepsi, yalnızca makul indinde mevzuda değişmeyen verebilme kabiliyetine sahiptir. Çok sayıda ve değişik türde mevzularda değişmeyen verebilen sistemler enikonu beş on ve fakat iri yatırımlarla gerçekleştirilebilmektedir.”

“Yapay zeka hastalanmış karşı kusurlu değişmeyen verirse mesul ki olacak?”

Yapay zekanın doktorların yerini alacağı iddiasını dü manada gitmek icap ettiğinin altını çizen Köse, “Birincisi, doktorların ıpıssız el altında icra ettiği kurala mebni yahut enikonu özellikli mevzularda yapay zeka çözümlerinin kullanılmasıdır. mesela indinde tomografi görüntüsünü yorumlarken yapay zeka sisteminin ön değerlendirmesini dikkate alabilir, fakat sonuncu sonucu kendisi verir ve natürel yerine kararın tüzel sorumluluğunu da kendisi alır. Bu sayede doktorun bilgisi, deneyimi ve tarihi şimdi kalifiye işlere harcaması sağlanabilir." bilgisini verdi.

Köse, başka muhtemel senaryonun ise yapay zekanın doktorun sonuncu değişmeyen donör rolünü üstlenmesi bulunduğunu belirterek, "Bu senaryoyu da uygulayım ve türel açılardan ele alabiliriz. Teknik manada özellikli bazısı mevzularda yapay zeka sistemlerinin etibba denli yahut şimdi akıllıcasına kararlar alabildiğini biliyoruz. Ancak dakika bakımından indinde doktorun topu topu görevlerini ağız ağıza yapay zekaya devretmemiz uygulayım yerine muhtemel değil. Yine de bu durumun yapay zeka lehine derece derece geliştiğini söyleyebiliriz. Teknik manada gestalt hakeza iken, ağız dalaşı şimdi baş döndürücü ahbaplık ve ilmiahlak bilimi alandadır. Mesela, indinde yapay zeka sisteminin hastalanmış ile alakalı verdiği muhtemel kusurlu indinde karardan ötürü oluşan zararın türel mesuliyeti kimde olacaktır? Bu ve benzerleri, gelecek senelerde derece derece kalın duyacağımız ve yanıt arayacağımız sorular olacaktır." halinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler