USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Giresun, saf ve zamanı güzellikleriyle Karadeniz'de turizmin merkezlerinden bir tanesi olmaya aday

Antik çağlardan bugüne denli nice medeniyetin izlerini haiz Giresun, varlıklı ekin birikiminin yanında katıksız güzellikleriyle Karadeniz'de dünkü turizm merkezi olmayı hedefliyor.

Giresun, saf ve zamanı güzellikleriyle Karadeniz'de turizmin merkezlerinden bir tanesi olmaya aday
25-07-2022 19:05
Giresun

"Mavi ile Yeşilin Buluştuğu Şehir" sloganıyla dört sezon ziyaretçilerini gözleyen şehirde, ehemmiyetli turizm noktaları ortada antika devre Orta Çağ'da yerleşime oyunluk olmuş, Karadeniz'de insanoğlu hayatına olanak sağlayıcı Giresun Adası, kireç taşları ve Göksu Deresi'nin etkisiyle ilkin yazları firuze rengini meydan Mavi Göl, Kuzalan Şelalesi, Giresun Kalesi, bugün Giresun Müzesi şekilde beğenilen 19. asır sonlarında nesir edilen Gogara Kilisesi, Meryem Ana Manastırı Ören Yeri, Şebinkarahisar ve Tirebolu Kaleleri toprak alıyor.

Ayrıca, Türkler ile Rumların baş başa senelerce yaşadığı, türkülere husus bulunan Zeytinlik semti, gezginleri tarihin içinde gezi yaptırıyor.

Karadeniz'in en emektar orijinal yerleşme yerlerinden birisi bulunan ve harir yolu güzergahında mevcut Kulakkaya Yaylası, dikkat çeken coğrafyası ve varlıklı nebat örtüsüyle Kümbet Yaylası, mineralli suların oluşturduğu, firuze ve alkan renkleriyle Pamukkale'yi benzeyen Göksu Travertenleri, taşımış bulunduğu kültürel ve tabii eşme değerleriyle Yedideğirmenler Tabiat Parkı ile 2 bin 800 mt. yükseklikteki Karagöl de gezginlere ayrımlı deneyimler sunuyor.

"Kültür ve turizm destinasyonunun ast yapılarıyla ilişik ağır planlar yürütüyoruz"

Giresun İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Gürgenci, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Giresun'un Doğu Karadeniz coğrafyası içinde toprak meydan seçkin şehirlerden birisi bulunduğunu ve ilkin de tabii güzellikleriyle öne çıktığını söyledi.

Son senelerde Doğu Karadeniz'de karakter turizminin dikkat gördüğüne ayraç fail Gürgenci, "Bizler Valiliğimizle, Bakanlığımızla baş başa buradaki firez ve turizm destinasyonunun ast yapılarıyla ilişik ağır icraat ve programlar, planlar yürütüyoruz. mesela bazısı zamanı eserlerin baştan rehabilite edilmesi, mekân kombinezon projeleri gibi. Karadeniz yol uğrağı müşterek toprak durumuna geliyor ve Giresun da bundan muhtemel bulunduğu denli en iri seviyede hisse sahibi olacaktır, faydalanacaktır sanarak düşünüyoruz. Elimizdeki turizm verilerine baktığımızda, bu kapının açıldığını görmemiz de mümkün." dedi.

Gürgenci, turizm çeşitliliği düşüncesince şita turizmi yerine yapılabilirlik raporları hazırladıklarını belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"İlimizde şita turizmine müteveccih müşterek bünye piyasası oluşsun istiyoruz. 3 parça turizm merkezimiz, 4 karakter parkımız mevcut ve karakter parklarımız, karakter turizmi yerine aşırı ehemmiyetli değerler barındırıyor. Şelaleleri, içinde barındırdığı endemik nebat türleri, temaşa yolları, kuş sesleriyle beraber, bunları firez rotasıyla bu arada birleştirdiğimiz devir ortaya çıkma meal Giresun için, türkiye düşüncesince ve bölgemiz düşüncesince aşırı iri müşterek bedel olacağına canı içtenlikle inanıyoruz."

"Giresun Adası, aşırı giranbaha müşterek destinasyon noktası durumuna gelecektir"

Giresun Adası'nın mekân kombinezon projesinin çabucak bitmeme ettiğini aktaran Kemal Gürgenci, şunları kaydetti:

"Giresun Adası, icraat tamamlandığında çabucak ilimiz düşüncesince değil, bölgemiz ve türkiye düşüncesince aşırı giranbaha müşterek destinasyon noktası durumuna gelecektir. Çünkü Giresun Adası bölgenin yegâne adası, Karadeniz'in üç adasından biri ve adanın içinde barındırdığı emlak firez ve tabii varlıklarıyla bu arada aşırı ehemmiyetli müşterek değer. İkinci husus ise ilkin Aksu Vadisi dalında ağır manada valiliğimizin ve ilişik kurumların yatırımları gır konusu. Bunlardan müşterek tanesi de meal devirde aşırı revaçta bulunan Göksu Travertenleri, hâlâ toy müşterek plan bulunmasına ve kısa bulunmasına karşın aşırı ağır müşterek ilgiye mazhar bulunan müşterek alan. Göksu Travertenleri, gerçekte orada eroin suları ile ortaya çıkan kireç taşı oluşumuyla bu arada travertenlerden oluşuyor. O alkan fon aklımıza baştan sona Pamukkale'yi çağrıştırıyor. Biz de istiyoruz ki Karadeniz'in de müşterek Pamukkale'si olsun bu potansiyele de eş bulunduğunu düşünüyoruz. Gökse Travertenleri, Giresun'un en ehemmiyetli destinasyon noktalarından müşterek tanesi olacaktır. İlerleyen devirde travertenle, Mavi Göl'ü birbirine bağlayan müşterek temaşa rotası da planlanıyor etraflıca vadede."

Gürgenci, Giresun'u lanse etmek yerine taşınmazlar içi, taşınmazlar dışı nice fuara katılmaya mücahede ettiklerini söyleyerek, "İlimiz başkaca turizmde ilkin tesisler dair toy gıcır hareketlenmeye etkin müşterek yer. Dağ bölgesinde, karakter turizmiyle ilişik tesislerimiz açılmaya başladıkça turizm hızımız hâlâ da kalifiye duruma gelecektir. Tesisler, Giresun'un ilkin turizm noktasındaki bilinirliğine lokomotiflik yapmaktadır ve hazırlamaya da bitmeme edecektir. Biz karakter turizmi, firez turizmi, şita turizmi iktisap etmek neredeyse dört sezon tamamı misafirlerimizi, etraflı güzellikleriyle karşılayabilecek potansiyele sahibiz ve tamamı misafirlerimizi Giresun'a bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Gerçekten aşırı mülevven gün ve kültüre ev sahipliği yapıyor bölge"

Karadeniz'in ayrımlı destinasyonlarına firez ve karakter rotalarıyla seyahatseverlere turlar düzenleyen gezi acentesinden Hüseyin Uzun da Giresun'un aşırı varlıklı müşterek kültüre ve tarihe ev sahipliği yaptığını dile getirerek, "Giresun'da, adasında amazon kadınların, içeride Oğuz boylarından Çepniler'in ve alanda Rumların yaşadığını biliyoruz. Aynı sürede alanda müşterek Katolik kilisesi de var. Günümüzde şu anda bebek kütüphanesi şekilde kullanılıyor. Gerçekten aşırı mülevven gün ve kültüre ev sahipliği yapıyor bölge." dedi.

Uzun, Giresun'un Tirebolu ilçesinde baştan planlı Taflan Sokak'tan da bahsederek, "Buranın müşterek hikayesi var. Burada güre müşterek arkadaşımız muhtar. Seçim vaatlerinde bulunurken, 'beni seçerseniz, bölgedeki konaklarımızı turizme kazandırırız ve rengarenk yaparız. Hep bu arada bu işin altından kalkarız ve bölgemiz turizm ismi altında da aşırı dobra şeyler katarız' diyor. Halk da 'tamam' diyor. Çok dobra rengarenk, gün konakları, dışarıda bölgeleri de engelleme iktisap etmek neredeyse boyadılar ve ayrı müşterek diyar kattılar Tirebolu'ya." sanarak konuştu.

Giresun, şita turizminde de misafirlerini bekliyor

Karadeniz denildiğinde kişilerin daime aklına yaylaların geldiğini kail Uzun, şunları anlattı:

"Giresun'un en dobra yaylalarından birisi Kümbet Yaylası, hâlâ sonradan Kulakkaya Yaylası. Daha yükseklere çıktığımızda Bektaş Yaylası bulunuyor. Geldik nerede kalacağız dediğinizde Kümbet Yaylası'nda aşırı dobra konaklama tesisimiz var. Koçkaya Tabiat Parkı içindeki Birun Kümbet Dağ Evi'nde 1850 rakımda tabiatın içinde parlak müşterek yerde kalabilirsiniz. Biraz hâlâ aşağıya akıllıcasına geldiğinizde Dereli ilçesinde Kuzalan Tabiat Parkı'nda parlak müşterek Mavi Gölü var. Aynı sürede Kuzalan Şelalesi mevcut ve Karadeniz'in Pamukkale'si, Göksu Travertenleri. Geldiğinizde eroin sularından tadabilirsiniz ve Giresun başkaca en iri sahillerden birisine ev sahipliği yapıyor. Çok dobra eskimemiş koyları var, keşfedilmemiş. Pandemiden sonradan şu anda çağımızda adım adım toparladık ve o günleri geride bıraktık. Çok dobra beklentilerimiz var. İnsanları senenin çabucak yaz ayları değil, 365 devir şu demek oluyor ki dört sezon Karadeniz'e bekliyoruz."

Koçkaya Tabiat Parkı içindeki Birun Kümbet Dağ Evi tesisi Müdür Yardımcısı Orhan Kılıç da Giresun'da yaz turizminden çoğalma şita turizminin de bundan sonradan canlandığını belirterek, "Giresun'da aşırı dobra müşterek kar bekleme süresi mevcut ve ski düşüncesince de gerçekte uygun. Şu anda Karadeniz'de müşterek ski tesisi bulunan Ordu var. Biz Giresun'da da gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun düşüncesince hazırlanmakta bulunan planlar var. Biz de destekliyoruz." dedi.

Giresun'un varlıklı vejetasyon ,180'den müşterek tomar lezzeti ile kentin etyemez mutfağının çeşitlenmesine ulama sağlıyor

Anadolu'nun şimal dalında toprak meydan Giresun'un kemirmek kültürü de mutfağındaki tabii bitkiler, sebzeler ve deniz ürünleriyle baş başa domestik ve ecnebi turistin alçalma etmiş bulunduğu bölgelerde öne çıkıyor.

Giresun'un eş bulunduğu değme mevsimi yağışlı ve ferah nemli, diyar şartları ile varlıklı nebat örtüsü, aş damı kültürünü direkt etkileyerek, 180'den müşterek tomar lezzeti ile kentin etyemez mutfağının çeşitlenmesine ulama sağlıyor.

Doğal Dükkan kurucusu Şevket Alaeddinoğlu, Giresun gastronomisinde ürün ezmeleri, reçeller, marmelatlar, fındık ezmesi, fındık hasım neredeyse mamüllerin flaş lezzetler olduğuna dikkati çekerek, köylerde canlı insanlardan otlar, meyveler, motorin ve motorin ürünlerini dayanaklık etmek gayeli satın alarak, bunlardan da taşınmazlar içi ve taşınmazlar dışına hususi gıdalar hazırladıklarını belirtti.

Giresun'a hususi karayemiş şekilde bilinen esmer yemişin yanı esna adlı sanlı Giresun'un solgun kirazının ve ayrımlı otların etraflıca vadede kullanılabilmesi amacıyla anadan görme yöntemlerle tuzlandığını, yorgun durumuna getirildiğini ve konserveleştirildiğini yahut kurutulduğunu özetleyen Alaeddinoğlu, bu tabii ürünlere de kişilerin aşırı müşterek tomar dikkat gösterdiğini tabir etti.

Alaeddinoğlu, Giresun'da hamsi eskiden da 8 çeşitten müşterek tomar kemirmek yapıldığına ayraç ederek, "Bizim Karadeniz'de aşırı muhtelif nebatat var. Bunlardan müşterek tanesi çaltı ucu. Kestane ağaçlarına sarılan, meyvesiz çaltı dutu dikenli bitkinin uç kısımlarını, filizlerini alıp, mücver biçiminde hazırlıyoruz. Diğer yandan fasülye bizim eğer olmazsa olmazlarımızdan, turşusunu kavuruyoruz, kendisini kavuruyoruz, sonradan dible çeşidine dönüştürüyoruz, buğulama yöntemiyle pilav neredeyse pişiriyoruz. Doğamızda emniyetsiz ısırgan da var. Biz onları topluyoruz ve ısırgan yağlaşı yapıyoruz. Biliyorsunuz nice hekim ısırganı kansere huzur salık ediyor. Lahana çorbası bildiğimiz müşterek lezzet. Giresun alanımızda nice küflüce hastalığı şekli de var. Bezelye kavurması, dürme dolması, hususi içecekler anadan görme yöntemlerle pişirilip hazırlanmakta bulunan isabella üzüm suyunu da sunuyoruz. Bir de aronya, toy müşterek bitki. Yaylarımızda yetişen ıssız mersini, çaltı çileği dediğimiz bitkinin müşterek türüdür. Çok müşterek tomar antioksidan ayrıcalığı bulunan müşterek bitki. Bunu da damıtarak suyunu hazırlıyoruz." açıklamasını yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler