USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Genç araştırı görevlisi kullanılmamış atığı hayat biçimi biçimine getirdi

Trabzon'da 27 yaşındaki İrem Karadeniz, yer kirliliğinin önüne devrolmak ve israfı engel olmak düşüncesince tahminî 5 aydır el değmemiş atılan prensibiyle hayatını sürdürüyor.

Genç araştırı görevlisi kullanılmamış atığı hayat biçimi biçimine getirdi
28-07-2022 14:06
Trabzon

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü araştırı görevlisi İrem Karadeniz, izlediği müşterek videodan etkilenerek kestirmece 5 ay önceki kullanılmamış atılan ilkesini hayat biçimi biçimine getirdi.

İhtiyacı haricinde alım satım yapmayan, poşet, plastik, kağıt kullanmayan, besin ve harbilik üzere günce asliye gereksinimlerini bariz verim satan yerlerden, indinde götürmüş olduğu çaput torbalar ve cıncık kaplarda satın düzlük Karadeniz, evimizdeki aşındırmak artıklarını da uzvi gübreye dönüştürüyor.

Restorana yada kafeye gittiğinde istisnai ahval haricinde kağıt, peçete, pipet, karton bardak kullanmayan Karadeniz'in evinden bu süreçte çabucak 4 plastik damacana kapağı ve jelatinleri, müşterek maske, biraz giysi etiketi, ipi ve biraz zerre kağıt parçası çıktı.

Karadeniz, ferdî namına başladığı mücadelesini maşeri boyuta taşıyarak mekân kirliğinin ve israfın önüne geçmeyi amaçlıyor.

"Tek kullanımlık ürünleri ve ambalajlanmış ürünleri hayatımdan çıkardım"

Karadeniz, AA muhabirine, küçüklüğünden itibaren annesinin kendisini çevreye gönül rahatlığı duyar ve alıngan yetiştirdiğini belirterek, 5 sene önceki internette izlediği müşterek içtimai iletişim araçları fenomeninin videosundan sonraları çevreye gönül rahatlığı mevcud farkındalığını eyleme geçirmeye değişmeyen verdiğini söyledi.

İlk namına paketli verim tüketimini ağır miktarda azalttığını, ağılı muhtevalı kimyasalları vazgeçme etmeye başladığını, 4 aydır da uğur boncuğu plastik muhtevalı verim satın almadığını dile getiren Karadeniz, "Kağıt kullanımını da müsriflik olamaz derecede, şişman seviyede azalttım, lazım tanıdık hallerde kullanıyorum. Çok müşterek tomar kağıt, plastik üzere biricik kullanımlık ürünleri ve ambalajlanmış ürünleri hayatımdan çıkardım. Market alışverişim sınırlı oldu. Onun hesabına değişik yolları bulunan bariz satılan ürünleri yeğleme etmeye başladım." niteleyerek konuştu.

Gıda ihtiyacını istikbal etmek düşüncesince önceki alacaklarını listelediğini, sonraları satın alacaklarına uyarınca nakil gereçleri hazırladığını özetleyen Karadeniz, şu şekilde bitmeme etti:

"Kendi torbalarım var, babamla dikmiştik. O torbalarla mobilyasız tahıllar, aş üzere şeyleri alıyorum. Metal yada cıncık bulunan kapları et, zeytin, peynir üzere ürünleri kabul etmek düşüncesince yanımda götürüyorum. Markete yada belde gittiğimde biricik kullanımlık verim kullanmadığımı, ürünü özlük kaplarıma kabul etmek istediğimi söylüyorum. Onlar da bana yamak oluyorlar. Açık satılan hububat ürünlerini de özlük kaplarıma koyuyorum. Bu manada müspet tepkiler alıyorum esnaftan. Alışveriş boyutunun indinde şahsi harbilik ürünleri boyutu da var. Bu bölgede gene plastik bulunan ürünleri kullanmıyorum. Katı şampuan kullanıyorum, sert deodorant kullanıyorum, tablet diş macunları kullanıyorum. Makyaj paklamak düşüncesince cıncık kavanozlarda satılan makyaj tasfiye suları var. Makyaj materyali namına da alıngan bulunan üreticilerin geliştirdiği, baştan kullanılabilir verim ve ambalajları kullanıyorum."

Karadeniz, biricik yaşamış olduğu evinde mutfakta kullandığı aşındırmak malzemeleri ve artıklarını da değerlendirdiğini aktararak, bu atıkları da müşterek helke içinde kompost yöntemiyle uzvi gübreye dönüştürdüğünü kaydetti.

Kıyafet ihtiyacını karşılarken de baş döndürücü alıngan davrandığını vurgulayan Karadeniz, giysi alırken pamuklu yada keten bulunmasına ve plastik içermemesine özen ettiğini, eskiyen yada yıpranan giysileri beze, torbaya dönüştürdüğünü söyledi.

"Keyif aldığım müşterek proses bu, ego mutluyum"

Kendisine "böyle berhayat olmak baş döndürücü zor" diyenler bulunduğunu fakat bu zorluğu müşterek bariyer değil, olayın müşterek parçası namına gördüğünü tamlayan Karadeniz, "O sıkıntı beni yıldıran değil bilakis motive fail müşterek obje oluyor. 'Her şeyin müşterek zorluğu var.' niteleyerek bakıyorum. Zor olanı ısınmak önemli. Bu iradeye sahibim. Keyif aldığım müşterek proses bu, ego mutluyum." dedi.

Karadeniz, yaptığının güç bulunduğunu dile getirenlerin indinde kendisini destekleyenlerin de bulunduğunu özetleyen Karadeniz, duygularını şu şekilde aktardı:

"İç huzurum baş döndürücü elan iyi, baş döndürücü bereketli hissediyorum. Evden müşterek çöpün çıkmıyor olması baş döndürücü şen hissettiriyor. Çöp sonuçta, kirli, pis, tamamı duyulara seslenme eder. Onlar olmayınca elan şen ve engellenmeyen hissediyorum. Ben de esasen 5 ay önceki haftada beş altı torba, arada sırada günce müşterek er bezi yararsız çıkarabiliyordum fakat demincek o namevcut ve baş döndürücü rahatım. Herkes anlaşılan oranda, benim derece olmasa da müşterek şeylerini azaltıp çıkarlarını değiştirebilirler. Çöp çıkaranlara kızmıyorum. Bunun bilincinde olup eyleme çevirmek giranbaha oluyor. Eyleme dönüştürenleri görür görmez elan bahtiyar oluyorum."

Bu bölgede müşterek şeyler gerçekleştirmek isteyenlere de tavsiyelerde mevcut Karadeniz, her insanın maksadıyla küçük dokunuşlarla başlayabileceğini, günce yaşamda kamış kullanımını bırakabileceklerini, testis kullanımını sınırlandırabileceklerini, banyoda ve mutfakta kaba lifi kullanabileceklerini, su düşüncesince de cıncık şişe yada kırba yeğleme edebileceklerini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler