USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

"Geleceğin askeri" acemi ulusal teknolojilerle donatıldı

Türk defans sanayisi içerisinde yenilikçi teknolojilerin birlikte araya getirilmesiyle açılan "geleceğin askeri" konseptine toy ulusal teknolojiler kazandırıldı.

03-09-2022 13:05
Samsun

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen, Anadolu Ajansının iletişim araçları paydaşı bulunduğu TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda gerçekleştiriliyor.

Festivalde sergilenen mahsulat ortada "geleceğin askerinin mürşit modeli" de arazi alıyor. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda düzenlenen ve Türk mühendislerin imzasını haiz "Pasif Dış İskelet Sistemi" ile BİTES Savunma'nın Askeri Taktik Operasyon Kiti (ATOK) birlikte araya getirildi.

Yenilikçi dü sistemin birlikte araya gelmesi, "geleceğin askerinin" teknolojik dönüşümünde mürşit birlikte aşama kendisine görülüyor.

Pasif Dış İskelet Sistemi ile askerlerin üstlerine insanoğlu vücuduna makul düşünülmüş mekanik birlikte dış iskelet giydiriliyor. Dış iskelet, operasyona giderken yegâne asker kabilinden gerekseme duyulan, balistik yelek, silah, beden çantası kıl payı ciddi yükleri rahatlıkla taşımaya araştırma görevlisi oluyor. Sistemin mekanik yapısı yardımıyla pırtı aracısız yere aktarılıyor ve asker üstünde elan az ciddiyet hissediyor.

"Geleceğin askerleri" düşüncesince tasarlanan ve giyilebilir teknolojilerle donatılan ATOK sisteminde ise artırılmış asıl (AR) gözlüğü, keyif sensörü, kurnaz dizi saati, hareketli cihaz, alıngan durum sensörü ile zırhlı taşıt üstünde tehlikesiz ağ sunucuları, peyk enformasyon ve kapalı-ağ LTE enformasyon sistemi arazi alıyor. ATOK Sistemi, geniş-bant, elektronik savaş ahenkli hepsi telsiz aileleriyle çalışabilme yeteneğine erbap bulunuyor.

İHA ve sevkitabii görüntüleri de timdeki personele sunulacak

BİTES Hava Savunma ve Bilgi Sistemleri Programlar Direktörü Metin Döner, AA muhabirine, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı kontratıyla projeye 2020 senesinde başladıklarını ve Aralık 2021'de sistemi doğrulama ettiklerini söyledi. hususi Kuvvetler ve Jandarma hususi Harekat Birlikleri kabilinden sistemin sahada imtihan edildiğini ve nitelikli bir duruma geldiğini tamlayan Döner, dünkü kullanıcılar düşüncesince sözleşmeler imza etmek kıl payı olduklarını bildirdi.

Döner, düzene dünkü yetenekler kazandırdıklarına dikkati çekerek, şu biçimde konuştu:

"Sistemle, İHA'dan mevrut peyk verileri harekât timi ortamında paylaşılabilecek. Bu, ehemmiyetli birlikte kabiliyet. ATOK zat hususi harekat dalında ve tanımladığı hususi enformasyon ağıyla tim ortamında durumsal farkındalığı artırıp, arkadaş bütünlük takibini en yukarı seviyeye çıkartıyor. Bu mevzuda en ehemmiyetli paydaşlarımızdan birisi Ulak Haberleşmenin sağlamış bulunduğu Ulak Network'ü. Biz de giyilebilir teknolojilerle kablosuz ve tehlikesiz haberleşmeyi sahada hususi birliklerin kullanımına sunuyoruz. İHA'lardan tahsil edilen verilerin harekat sahasında enstantane paylaşımının ehemmiyetli olması nedeniyle bu verileri, görüntüleri alıp tim ortamında paylaşmayı beklenen bir duruma getirdik. Bir yetenek elan ekledik ATOK'a. Yer radarlarından aldığımız verileri ATOK ile bütünleşmiş ederek macun ekranında gösterebildik. Bu da ehemmiyetli birlikte kabiliyet. Burada esasta anti dron sistemleriyle ATOK'u bütünleşmiş bir duruma getirmiş olduk. Bir yerde birliğimize huzur akın yapan, zılgıt oluşturabilecek dronları belirleme yazar ATOK'ta zılgıt kendisine gösterebiliyoruz."

Mehmetçiğin yükü "dış iskeletle" azalacak

İnteract Teknoloji Genel Müdürü Volkan Patoğlu da Teknopark İstanbul'da birlikte start-up şirketi kendisine çalışkanlık gösterdiklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Pasif Dış İskelet Sistemi geliştirdiklerini anlatım fail Patoğlu, düzene bağlı şu bilgiyi verdi:

"Askerlerin sahaya intikali esnasında sırtlarında beden çantası, polat yelek, cephane kıl payı 40 kilograma yaklaşan pırtı taşımaları gerekiyor. Sistemimiz bu 40 kilogramlık iyon yüzdelik 80'ini yere aktararak askeri personelin 8 kilo kıl payı birlikte pırtı hissetmesini sağlıyor. Bu sayede hem askeri personelin dayanıklılığını artırıyoruz bununla birlikte personelin mükerrer kendisine bu yüke sunulan kalmasından ötürü sakatlanmasının önüne geçiyoruz. Sistem ergonomik, askerin hareketlerini göz boncuğu biçimde engellemiyor. Jandarma hususi Kuvvetler kabilinden meydan testleri yapıldı. Proje haziran kocaoğlan bakımından tamamlandı. İlk siparişlerimize müteveccih söz aşamasındayız. Sistemin zat ağırlığı 7 kilogram. Şu anda dünyada bu alandaki en bol ve amelî sistem. Yüzde 90 evcil ve millilik oranına sahip. Herhangi birlikte biçimde erke kaynağına gerekseme duymuyor. Tamamen pasif bulunduğu düşüncesince değme ayrışık sahada, geçiş ve görevde kullanılabiliyor."

Pasif dış iskeletin önceki örnekleri kullanıcılara sunulurken yaklaşan sürede çoklu adetlerde teslimatlara başlanması düşüncesince tedarik yapılıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler