USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Gastronomi öğrencileri ve Alman lider işitme engellilere aşçılık eğitimi düşüncesince mutfağa girdi

İzmirli gastronomi öğrencileri, işitme engellilerin ayrımlı iklim lezzetlerini öğrenebilmesi gibi Michelin bulutsuz Alman lider Bernd Malter ile mutfakta hünerlerini sergiledi.

Gastronomi öğrencileri ve Alman lider işitme engellilere aşçılık eğitimi düşüncesince mutfağa girdi
31-01-2023 13:07
İzmir

Engellilerin eğitimini matrak etkinliklerle kolaylaştırmaya müteveccih icraat örümcek Mavi Pencere Özel Eğitim Derneği, işitme engellilerin ayrımlı diyar mutfaklarını ayraç diliyle öğrenebilmeleri düşüncesince "Sağır Şefler Dünya Mutfağını Öğreniyor" projesi hazırladı.

İşitme engelliler, Türkiye, Almanya, Portekiz, İtalya ve İsveç ortaklığında hesaplı çalışmayla aşçılık dalında mesleksel becerilerini ihya imkanı bulacak.

Bu kapsamda "uzaktan tedrisat platformu" ve 11 üniteden oluşan birlikte müfredat programı hazırlandı.

İzmir'de meydana gelen aş damı emekleri ile bu müfredata müteveccih açıktan tedrisat materyalleri düşüncesince videoteyp üretimine başlandı. Bu çerçevede geçmiş aş damı emekleri adlı sanlı Alman Şef Bernd Malter katılımıyla, Alsancak Nevvar-Salih İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleşti.

Gastronomi öğrencilerinin de haremlik etmiş olduğu etkinlikte hazırlanmakta bulunan yemeklerin videoları eşya dibine alındı. Şubat ayında İtalya'da yapılacak ameliyat ile tedrisat materyallerinin üretimine bitmeme edilecek. Üretilen topu topu materyaller hâlâ sonradan plan ortağı devletlerin ayraç dillerine çevrilecek. Böylece aş damı ve aşçılığa müteveccih ayraç dilinde birlikte mesleksel terimler dizgesi sözlüğü oluşturulacak.

"Platform erişime açıkça olacak"

Mavi Pencere Özel Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Kaya, AA muhabirine, anne dili ayraç dili bulunan sağır topluluğun mesleksel öğrenimden aldığı kadar faydalanamadığını söyledi.

Zamandan ve mekandan bağımsız, erişilebilir birlikte mesleksel açıktan müfredat programı geliştirmeyi amaçladıklarını dile getiren Kaya, şu şekilde konuştu:

"​​​​​​​Dünyanın ayrımlı bölgelerinde canlı işitme engellere gine dünyanın ayrımlı mutfaklarını takdim etmek ve belletmek istiyoruz. Projemiz tahminî birlikte sene evvela başladı. Öncelikle üreteceğimiz açıktan tedrisat materyallerinin arazi alacağı birlikte açıktan tedrisat platformu hazırladık. Bu ortam erişime açıkça olacak ve abonelik gerektirmeyen birlikte sistemle her insanın kullanımına açıkça olacaktır. Şu anda çalışmamızın üçüncü aşamasındayız. İzmir'de üç günce workshop birlikte emek vermek düzenledik. Dünyanın adlı sanlı şeflerinden birisi bulunan Bernd Malter'i konuk ediyoruz. Kendisi öğrencilerimizle bu arada müfredatımızda arazi meydan tariflerin, tekniklerin arazi almış olduğu materyalleri hazırladı."

Bernd Malter de işitme engellilerin aşçılık öğrenebilmesi düşüncesince hazırlanmakta bulunan programa dayanak verdiği düşüncesince baş döndürücü bahtiyar bulunduğunu anlatım etti.

Türkiye'de öğrencilerle sevinçli saat geçirdiklerini özetleyen Malter, "İşitme engellilerin aşçılık öğrenmesi, manzume edinmesinin baş döndürücü önemli. Bu meslekte en ehemmiyetli nesne yemeği sevmek, kokmak ve tatmak. Yani duymamak aşçılık gerçekleştirmek düşüncesince birlikte engel değil." dedi.

Öğrencilerden Metin Erkul ise bu projenin çıkarlarını düşüncesince de şişman birlikte repertuvar bulunduğunu vurguladı.

Şeflerden ayrımlı yollar öğrendiklerini dile getiren Erkul, "Ünlü Alman şefle idman bizim düşüncesince baş döndürücü önemli. Okulumuz Türkiye'deki izlemsel plan okullarından biri. Bize hem taşınmazlar içi hem taşınmazlar haricinde baş döndürücü birlikte tomar imkân sağlıyor. Bize oldukça iyi pedagoji bilimi vermeye çalışıyorlar ve ayrımsız anda 3 ecnebi kıstak eğitimi veriyorlar. Bu da baş döndürücü ehemmiyetli birlikte şey. Almanca, İngilizce ve Rusça'yı ayrımsız anda öğreniyoruz." dedi.

Okul Müdürü Ömer Edip Ocakoğlu, burada geleceğini şeflerini yetiştirdiklerini ve böylesine manalı birlikte projede arazi aldıkları düşüncesince görkemli olduklarını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler