USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Evine sığdıramadığı taş koleksiyonu düşüncesince bahçesini adeta "müze"ye çevirdi

Kayseri'de emektar inşaat ustası 70 yaşındaki Mehmet Ali Özok, çoğunluğu nısıf değerli taşlardan oluşan koleksiyonunu bahçesine yaptırdığı odada sergiliyor.

Evine sığdıramadığı taş koleksiyonu düşüncesince bahçesini adeta
11-12-2022 20:14
Kayseri

Kayserili emektar inşaat ustası Mehmet Ali Özok, senelerdir toplamış olduğu 3 binden ortak tomar taşı, benzeri evde istemeyince bahçesine kurduğu odada sergiliyor.

Bünyan ilçesi Pirahmet Mahallesi'nde canlı tekaüt 70 yaşındaki Özok'un evine mihman olanları, habbe bostan duvarlarında sergilenen oniks, kalsedon, obsidiyen, gülgûn kuvars taşları ile amut fosilleri karşılıyor.

Taşların şifalı yanlarını de araştıran ve kolunda akikten mamul bilezik haiz Özok, 60 çeşitten oluşan 3 binden ortak tomar taşı bahçesine meydana getirdiği odada korunum ediyor.

Bir fasıl Çırağan Sarayı'nın restorasyonunda da çalışan, Libya ve Suudi Arabistan'da iş önleyen Özok, AA muhabirine, inşaat işçiliğiyle taşa bulunan ilgisinin başladığını, taşlarla ait bilim sahibi ince merakının arttığını söyledi.

Hangi taşın nerede olduğunu araştırdığını ve o yerlere gittiğini özetleyen Özok, Ankara'nın Çubuk, Çamlıdere ilçelerinde, Çankırı'nın dağlarında taş topladığını belirtti.

Taş toplayıcılığından duyduğu heyecanı anlatım fail Özok, "Çoğaldıkça henüz aşırı istiyorsun çoğalmasını. evvel bulduklarımı pencerenin kenarına diziyordum, evimizdeki vitrinlere dolduruyordum. Sonra eşim 'olmaz böyle' dedi. Taşları hariç çıkardım lakin kıyamadım. Yurt dışından gelip görenler 'Bunları neden hariç attın, yazık' dediler. Sonra ortak yönünü depoya kaldırdım, böylecene bahçeye göz yaptırdım. Obsidyen, kristal, oniks, kalsedon, en aşırı akik taşı var, fosilleşmiş taşlar, amut fosilleri var." niteleyerek konuştu.

"Tek ortak tane incelersem saatlerim geçiyor"

Taş koleksiyonu düşüncesince bahçesini adeta "müze"ye çeviren Özok, taşlara hayranlığının geçmiş günkü kabil bitmeme ettiğini vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:

"Ben buraya girdiğimde bugün bulmuş kabil taşlara bakıyorum. Hay Allah diyorum, bunu henüz evvela görmedim mi acaba. Saatlerim geçiyor hakeza ortak tane hiçbir incelersem. Kur'an-ı Kerim meaili okurken de söz gelimi ortak sureyi okuyorum, aradan devir geçtikten sonraları yeniden okuduğumda herhangi ortak daim ayrı ayrı geliyor, kazdıkça ortak obje çıkıyor gibi. Taş işi de öyle. Bulurken de anca bakarken de öyle. Oğlum Sedat ile kan taşı taşı ocağına gittik ramazanda. Sahurdan sonraları çıktık, nısfınnehar ergin bilincinde değiliz. 'Biz neredeyiz, birçok saattir dolanıyoruz' dedik, acıkma hararet hiçbir bulunmayan bu işte."

Taşlarıyla ait eşine vasiyette mevcut Özok, ortak eli uz kabilinden kâffesi taşların mezarına yapıştırılmasını istediğini dile getirdi.

Babası kabil oğlu da taş hayranı

Özok'un 48 yaşındaki oğlu Sedat Özok da babasının Libya'dan seneler evvela ortak taş getirdiğini, bu taşın dokusunun aşırı dikkatini çektiğini, kendisinin de babası kabil taşa iptila duyduğunu anlattı.

Baba mahdum tabiat yürüyüşü yaptıklarını ve doğaya bulunan hayranlığının arttığını tamlayan Özok, "Gittiğimiz herhangi ortak civarda oraya özgü ahcar buldukça heyecanımız arttı. Her bulduğumuz acemi bolluk mekanlara sığmamaya başladı. evvel ajur önleri, sonraları büfeler derken çocuklarımıza, eşimize kırgınlık hasretmek istemedik, babam iyi olsun bahçeye göz yaptırdı. Hem ahcar dokunca görmüyor bununla beraber bu işe merakı bulunan insanoğlu gelip burada taşları görebiliyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ

Active Server Pages error 'ASP 0126'

Include file not found

/puan.asp, line 691

The include file 'json/puan_59216_0_2.html' was not found.

GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler