USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Engelli erat açık dirim merkezinde yaşama tutunuyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile iyilikçi Özderici ailesince yaptırılan merkezde engelliler hem hususi yetişek almaktadır bununla beraber sosyalleşiyor.

Engelli erat açık dirim merkezinde yaşama tutunuyor
16-01-2022 07:33
Kayseri

Kayseri Besime Özderici Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde rastgele yaştan özürlü fert hem hususi terbiye almaktadır hem de ayrımlı alanlardaki işlik çalışmalarına katılıyor.

Özderici Vakfının desteği ile Kayseri Büyükşehir Belediyesi kabilinden Talas Bulvarı'nda nesir edilen merkez, Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) kaçık şahıslara parasız terbiye ve iyileştirme hizmeti veriyor.


Yaklaşık 1 ay ilk hizmete oluşturulan merkezde, ferdî terbiye odaları, kol terbiye odaları, günce yaşama ahenk sağlamayı öğrenebilmeleri düşüncesince hayat evleri, hikmet otama odaları, musiki ve foto atölyeleri arazi alıyor.

Zihinsel, bedensel, sem ve müşahede özürlü bireylerle yayılmış gelişimsel bozukluklara, lisan ve musahabe güçlüğü, hususi öğrenme güçlüğü çekici şahıslara terbiye maruz merkezin projesinde arazi düzlük yüzme ve su tedavisi havuzlarının inşaatı sürüyor.

Engelli yakınlarının da unutulmadığı merkezde, veliler düşüncesince kütüphane, bekleme alanları oluşturulurken psikologlar da ailelere kılavuzluk hizmeti sunuyor.

154 özürlü görev alıyor

Merkezin müdürü Mürşide Gonca Aslan, AA muhabirine, mâniasız hayat merkezinin hususi terbiye ve iyileştirme hizmeti verdiğini, şu an 154 özürlü ferdin buradan yararlandığını söyledi.

Merkezdeki işlik çalışmalarıyla içtimai faaliyetlerle özürlü gruplarındaki şahıslara ulaşmayı amaçladıklarını anlatım fail Aslan, "Amacımız terbiye standartlarını yükseltmek, bu bölgede sunulabilecek terbiye standardını fevk seviyeye giymek ve birlikte ölçün getirmek." dedi.

Merkez ailelerin de yükünü azaltıyor

Merkezi, belediyenin dirimlik içtimai projelerinden bir tanesi namına niteleyen Aslan, hayatlarına dokundukları bireylerin burada kazandıklarını yaşamlarına da yansıtabilmelerini dilediklerini belirtti.

Merkezin, ailelerin yükünü hafifletmedeki önemine dikkati çekici Aslan, şu şekilde konuştu:

"Engelli bireye eş ailelerin de bu kurumdan yararlanmalarını istiyoruz. Hem ailelerin hem de mukayyet bireylerin ruh bilimsel yardıma gereksinimi bulunduğunu görüyoruz. Çocukları burada henüz birlikte tomar tutmaya çalışırken gerçekte ailelerin de güvenli ellere çocuklarını konfirmasyon ettiklerini bilmelerini istiyoruz. Kafaları şen olsun, kendileri de ferdî manada birlikte şeylere yönelebilsinler, lüzum burada lüzum dışarıda kendilerine saat ayırsınlar istiyoruz. Kafeterya, yemekhane, bekleme odası ve kütüphanemiz mevcut onlar için. Ailelerin de gereksinimleri doğrultusunda kurslar düzenlemeyi planlıyoruz, çocuklarıyla eş etkinliklere katılmalarını sağlamayı düşünüyoruz."

Engelli bireylerin keşfedilmesi gerekiyor

Aslan, bu cins merkezlerin hoppadak fiziksel donanımlarının tam olmadığını anlatım ederek, görev sağlayan ekibin de hem dalında bilirkişi hem de ekipman ruhu haiz eğitimcilerden oluştuğunu dile getirdi.

Engelli bireylerde işlik çalışmalarını baş döndürücü önemsediklerini vurgulayan Aslan, "Burada elde edecekleri kabiliyetler doğrultusunda katı çoğunun üretime de ulama sunabileceğine inanıyoruz. Buna baş döndürücü amelî bulunan erler var, kâfi ki bunu keşfedelim, kâfi ki bunu destekleyelim. Müzik olsun, spor olsun, keşfedilip desteklendiğinde mucizeler yaratıyorlar." diyerek konuştu.

"Dolu mahmul geçiyor"

22 yaşındaki serebral palsi hastası oğlu Ömer Faruk'u merkeze getiren Şerife Güven de maruz hizmetten baş döndürücü kıvançlı bulunduğunu dile getirdi.

Personelin güler yüzlü, eğitimin de nitelikli bulunduğunu tamlayan Güven, "Boş zamanı tek olmuyor, hikmet otama alıyor, musiki derslerine katılıyor. Dolu mahmul geçiyor. Hem hayırseverlere hem belediyeye teşekkürname ediyorum, bizlere hakeza birlikte noktayı bağış etmiş olduğu için. Çevremdeki özürlü bireyi bulunan annelere telefon açıyorum, burayı görmelerini salık mektubu ediyorum." ifadelerini kullandı.

Merkeze mevrut 24 yaşındaki Fatih Karakoç ise hikmet otama ve iyileştirme hizmeti aldığını, bire birlikte sürede musiki eğitimine katıldığını ve çalgı aleti çalmayı öğrendiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler