USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Engelli efrat açık dirim merkezinde yaşama tutunuyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile iyilikçi Özderici ailesince yaptırılan merkezde engelliler hem hususi yetişek almaktadır bununla beraber sosyalleşiyor.

Engelli efrat açık dirim merkezinde yaşama tutunuyor
16-01-2022 07:38
Kayseri

Kayseri Besime Özderici Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'nde gelişigüzel yaştan sakat fert hem hususi pedagoji bilimi almaktadır hem de ayrımlı alanlardaki işlik çalışmalarına katılıyor.

Özderici Vakfının yardımıyla Kayseri Büyükşehir Belediyesi kabilinden Talas Bulvarı'nda mensur edilen merkez, Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) kaymış insanlara parasız pedagoji bilimi ve iyileştirme hizmeti veriyor.


Yaklaşık 1 ay geçmiş hizmete oluşturulan merkezde, ferdî pedagoji bilimi odaları, ekipman pedagoji bilimi odaları, günce yaşama ahenk sağlamayı öğrenebilmeleri düşüncesince dirim evleri, hikmet otama odaları, musiki ve fotoğraf atölyeleri toprak alıyor.

Zihinsel, bedensel, sem ve rüyet sakat bireylerle münteşir gelişimsel bozukluklara, kıstak ve mülakat güçlüğü, hususi öğrenme güçlüğü çekici insanlara pedagoji bilimi maruz merkezin projesinde toprak meydan yüzme ve su tedavisi havuzlarının inşaatı sürüyor.

Engelli yakınlarının da unutulmadığı merkezde, veliler düşüncesince kütüphane, bekleme alanları oluşturulurken psikologlar da ailelere kılavuzluk hizmeti sunuyor.

154 sakat fariza alıyor

Merkezin müdürü Mürşide Gonca Aslan, AA muhabirine, açık dirim merkezinin hususi pedagoji bilimi ve iyileştirme hizmeti verdiğini, şu an 154 sakat kişinin buradan yararlandığını söyledi.

Merkezdeki işlik çalışmalarıyla içtimai faaliyetlerle sakat gruplarındaki insanlara ulaşmayı amaçladıklarını tabir fail Aslan, "Amacımız pedagoji bilimi standartlarını yükseltmek, bu bölgede sunulabilecek pedagoji bilimi standardını yukarı seviyeye çekmek ve birlikte ölçün getirmek." dedi.

Merkez ailelerin de yükünü azaltıyor

Merkezi, belediyenin dirimsel içtimai projelerinden birisi yerine niteleyen Aslan, hayatlarına dokundukları bireylerin burada kazandıklarını yaşamlarına da yansıtabilmelerini dilediklerini belirtti.

Merkezin, ailelerin yükünü hafifletmedeki önemine dikkati çekici Aslan, şöyleki konuştu:

"Engelli bireye erbap ailelerin de bu kurumdan yararlanmalarını istiyoruz. Hem ailelerin hem de mukayyet bireylerin ruhsal yardıma gereksinimi bulunduğunu görüyoruz. Çocukları burada elan birlikte tomar tutmaya çalışırken esasen ailelerin de inanılır ellere çocuklarını tasdik ettiklerini bilmelerini istiyoruz. Kafaları şen olsun, kendileri de ferdî açıdan birlikte şeylere yönelebilsinler, lazım burada lazım dışarıda kendilerine saat ayırsınlar istiyoruz. Kafeterya, yemekhane, bekleme odası ve kütüphanemiz mevcut onlar için. Ailelerin de gereksinimleri doğrultusunda kurslar düzenlemeyi planlıyoruz, çocuklarıyla kuma etkinliklere katılmalarını sağlamayı düşünüyoruz."

Engelli bireylerin keşfedilmesi gerekiyor

Aslan, bu cins merkezlerin elden fiziksel donanımlarının ehliyetli olmadığını tabir ederek, fariza sağlayan ekibin de hem dalında bilirkişi hem de ekipman ruhu haiz eğitimcilerden oluştuğunu dile getirdi.

Engelli bireylerde işlik çalışmalarını aşırı önemsediklerini vurgulayan Aslan, "Burada elde edecekleri kabiliyetler doğrultusunda dayanıklı çoğunun üretime de ulama sunabileceğine inanıyoruz. Buna aşırı amelî bulunan erler var, kâfi ki bunu keşfedelim, kâfi ki bunu destekleyelim. Müzik olsun, spor olsun, keşfedilip desteklendiğinde mucizeler yaratıyorlar." niteleyerek konuştu.

"Dolu mahmul geçiyor"

22 yaşındaki serebral palsi hastası oğlu Ömer Faruk'u merkeze getiren Şerife Güven de maruz hizmetten aşırı kıvançlı bulunduğunu dile getirdi.

Personelin güler yüzlü, eğitimin de birinci sınıf bulunduğunu tamlayan Güven, "Boş zamanı on paralık olmuyor, hikmet otama alıyor, musiki derslerine katılıyor. Dolu mahmul geçiyor. Hem hayırseverlere hem belediyeye teşekkürname ediyorum, bizlere hakeza birlikte noktayı bağış etmiş olduğu için. Çevremdeki sakat bireyi bulunan annelere telefon açıyorum, burayı görmelerini başvuru ediyorum." ifadelerini kullandı.

Merkeze mevrut 24 yaşındaki Fatih Karakoç ise hikmet otama ve iyileştirme hizmeti aldığını, ayrımsız sürede musiki eğitimine katıldığını ve çalgı aleti çalmayı öğrendiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler