USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Emektar hemşireler zihinsel engellilere hizmetle güzeşte 40 yılı anlattı

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 60 yaşın üzerindeki dü hemşiresi, 40 yılı fazla süredir zihinsel engelli hastalara işlev veriyor.

Emektar hemşireler zihinsel engellilere hizmetle güzeşte 40 yılı anlattı
24-09-2022 12:01
İstanbul

Hamide Hekimoğlu hastanenin Kronik Erkek servisinde fariza yapıyor. 20 yaşlarında başladığı ve çocukluk imgesel bulunan mesleğinin 41 yılını evi üzere görmüş bulunduğu hastanede geçirdi. Kutsal addettiği cümle hayatında, kimisi devir zihinsel engelli hastalarının annesi, arada sırada arkadaşı, kimisi devir ise kardeşi oldu.

Hemşireliğin sevgisiz yapılamayacağına mümin Hekimoğlu, hastaneye önceki vardığında konu bağımlılarına baktığını belirterek, yaşamış bulunduğu birlikte anıyı şu şekilde anlattı:

"Serviste içki ve konu bağımlısı 18 denli hastamız vardı. Benim üzere birlikte acemiyle dalavere devrolmak düşüncesince hastalar sigaraya yasaklı konu süsü verip bahçeye attılar. Ben de doğrudan şefime çav verdim, atılmış maddeyi alıp, incelemeye gönderdik. Sonunda yaman bulunduğu anlaşıldı, hastalar benimle eğlenmiş olsa da şefim dikkatimden ve uğur boncuğu şeyi gözden kaçırmamamdan çevre teşekkürname etti."

"Merhamet ve insanoğlu sevgisi olmaksızın hemşirelik yapılmaz"

Uyuşturucu ve konu bağımlılığı servisinden sonraları zihinsel engelliler servisinde görevlendirilmesinden önceki ilkin kırıklık duysa da giderek servisini baş döndürücü sevdiğini aktaran Hekimoğlu, şu şekilde konuştu:

"Onları tanıdıkça şimdi baş döndürücü sevdim ve bağlandım çünkü birlikte bebek gibiler. Suyunu içemiyor, yemeğini yiyemiyor, uğur boncuğu şeyin farkında değiller. Acımadan baş döndürücü acıma duygusu ile yaklaştım onlara. Zaten acıma ve insanoğlu sevgisi olmaksızın hakeza birlikte serviste hemşirelik yapılmaz. Yeri geliyor tırnağını kesiyoruz, herhangi birlikte çeşitli temizliğini yapıyoruz. Hatta birlikte vakitler bitlenen bir takım hastaların saçlarını birlikte tane uğur boncuğu ayıklayıp temizlediğimi biliyorum. Öyle hastalar mevcut ki gaitasını avuçlayıp, yatağına sürüyor. Biz bu hastalara izlev veriyoruz."

"Görmeyen, dilsiz hastalanmış yalnızca benimle haberleşme kuruyor"

Bütün hastaları baş döndürücü sevdiğini fakat birileri ile hususi birlikte demet kurduğunu özetleyen Hekimoğlu, şu şekilde bitmeme etti:

"Şu an birlikte hastam mevcut konuşamıyor, gözü de görmüyor. Onun yaşlarında birlikte oğlum mevcut onun üzere seviyorum, adeta tinsel oğlum. Benim dışımda kimselerle haberleşme kurmuyor, birlikte birim tane ego konuşursam reaksiyon veriyor. Kendini tabir edemediği düşüncesince ona dirlik esirgeme iç idare şimdi kaslı durumda. Yine doğudan mevrut birlikte hastam vardı, baştan sona kız doğurduğu koca doğurmadı niteleyerek benzeri ve kayınvalidesi kabilinden dövülüp, şiddete verilen kalıp, sokağa atılmıştı. Bana baştan sona ana derdi. Yıllardır on paralık arayanı soranı olmadı. Bir çağ atmık fıtığından cerrahi müdahale olmuştum, gelip bacağıma ovuşturma yapardı. Bana baş döndürücü bağlanmıştı."

Çarşamba çörek börek günü

Günümüzde şifahane koşulları ve imkanlarının göreve geldiği 41 sene evveliyat ile kıyaslanamayacağını özetleyen Hekimoğlu, "mutlu çarşamba" günlerinde hemşire ve personelin icra ettiği kek, börek ve poğaçaları hastalarla birlikte arada paylaştıklarını belirtti.

Hekimoğlu, zihinsel engelli hastalarla ayrı birlikte demet kurduğunu, baştan dünyaya gelse gene hemşire olacağını ve gene zihinsel engellilere izlev kılmak isteyeceğini tabir etti.

"Hastalarla aramızda baş döndürücü edepli birlikte çizik var"

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinin gayri birlikte eski hemşiresi ise "Kronik Erkek" servisinde etkin Gülcivan Duman. 63 yaşındaki Duman, ömrünün 42 yılını zihinsel engelli hastalarla geçirdi.

Mesleğini sevmesinde hastalarla duygudaşlık kurmanın iri ehemmiyet taşıdığına ayraç fail Duman, "Onların durumunda kılıç de olabilirdik. Mesela birlikte hastam vardı, gençliğinde birlikte kızı baş döndürücü sevmiş, evlenemeyince, karaca aşk yüzünden hastaneye düşmüş. Bir bambaşka hastam annesini ve babasını yitirmiş ve o travmayı atlatamadığı düşüncesince buraya gelmiş. Yani bu hastaneye aşınmak her insanın başına gelebilir, baş döndürücü edepli birlikte çizik mevcut onlarla bizim aramızda." ifadelerine arazi verdi.

Duman, birlikte nöbetinde yaşadıklarını ise şu şekilde anlattı:

"İlk göreve başladığım yıllardı, hastalanmış çok, olanaklar kısıtlıydı. Bugünkü üzere imkanlarımız yoktu. Koridorun ortasında dü hastalanmış birlikte battaniyeyi birer ucundan tutmuş, çekiştiriyordu. İkisi de 'Benim olacak' diyor bambaşka birlikte bilinçlilik demiyordu. Baktım ayıramıyorum, gittim makası aldım battaniyeyi ortadan ikiye böldüm, 'Al birisi senin gayr senin' niteleyerek vakası çözdüm. Yani hastalanmış başına birlikte battaniye ve döşek fark düşmüyordu eskiden."

55 senedir yatan hastalanmış aileden birisi üzere oldu

Mesleklerinin mihrak noktasının duygudaşlık bulunduğunun altını çizen Duman, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Biz hastaların noktayı geliyor anası noktayı geliyor arkadaşı, dostu oluyoruz. Onları anlamaya idman ve kendimizi onların adına almak baş döndürücü önemli, hırçın hâlde bu iş yapılmaz. Bazen kaybettiğimiz hastalarımız olmaktadır gözyaşı bakımından güya birlikte yakınımızı yitirmiş üzere üzülüp, günlerce ağlıyoruz. Mesela 7 yaşlarında buraya gelip 62 yaşlarında bulunmasına karşın halen burada bulunan birlikte hastamız var. Onlar bundan sonraları bizim düşüncesince aileden birisi gibi. Bütün hastalara denk davranmaya çalışıyoruz fakat bizlere yayımcı hastalara şimdi imtiyazlı muamelat ediyoruz. Zira onlar öz başlarına hayatlarını idame ettiremiyorlar."

Hemşireliğin, çocukluk imgesel bulunduğunu aktaran Duman, bundan ötürü 63 yaşlarında bulunmasına karşın şimdi derinlemesine seneler mesleğini gerçekleştirmek istediğini söyledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler