USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Emekli tır şoförü "Leyla Abla" hemcinslerine tecrübelerini aktarıyor

Türkiye'nin geçmiş avrat tır şoförü namına maruf ve zahmetli bulunan Leyla Ağaçkoparan, tecrübelerini meslektaşlarına aktarmaya çalışıyor.

Emekli tır şoförü
12-03-2022 11:47
Sakarya

Ağaçkoparan, derinliğine seneler Türkiye ve ülke haricinde tır şoförlüğü yapmasının peşi sıra 5 sene ilk tekaüt oldu. Kadın olmanın ve mesleğin zorluklarını, problemlerini ve güzelliklerini bulunmuş yer aldığı herhangi birlikte ortamda söylemeye mücahede yayınlayan Ağaçkoparan, kaleme almış yer aldığı "Geri Vites Hayatlar" kitabıyla da tecrübelerini okuyucularıyla buluşturdu.

Türk Kızılayın "Bu Yollar Sensiz Olmaz - Uzun Yol Şoförlüğü Araştırma Projesi"ne dayanak noktası vererek derinliğine defa şoförlerinin problemlerine hal üretmeye etkin Ağaçkoparan, zorluklarla komple mesleğini bayanların da yapabileceğini söylemeye çalışıyor.

Leyla Ağaçkoparan, AA muhabirine, kamyonculuk karşıcı babasından etkilenerek mesleğe start sonucu aldığını ve bebekliğinden bu yana motosiklet sesine tanıdık bulunduğunu söyledi.

Mesleğini istekle yaptığını ve başarıyla tamamladığını anlatım fail Ağaçkoparan, "Ne bahtiyar ki 1987'lerden bu yana devam eden serüveni tekaüt iktisap etmek yoluyla tamamladım. Şehirlerarası ve arsıulusal güzel seferlerim oldu. Hepsi birbirinden güzeldi, bütünü ayrı birlikte deneyimdi. Sevmeden yapılacak birlikte iş değil. Ailenizden ırak sosyolojik manada daima mecbur gözlere sunulan kalmak... Ama ego aşırı normalleştirdim ve bunu herhangi birlikte hanımın yapabileceğine inandım. Seven, talip bu mesleğe dil vermiş her insanın yapabileceğine inandım." sanarak konuştu.

Çalışırken ve tekaütlük zamanında meslekle ilgili hanımlara katkıda bulunabilmek namına emek vermek yapabilmeyi görüntü ettiğini özetleyen Ağaçkoparan, bu kapsamda Türk Kızılayın "Bu Yollar Sensiz Olmaz - Uzun Yol Şoförlüğü Araştırma Projesi"ne dayanak noktası verdiğini ve deneyimlerini paylaştığını aktardı.

Ağaçkoparan, bundan ahir süreçte de Türk Kızılay gönüllüsü şekilde mesleksel tecrübelerini paylaşmaya bitmeme edeceğini dile getirerek şöyleki bitmeme etti:

"Yaşanmışlıklarıma tecrübelerime, cinsiyetçi başkalık yapılmaksızın otomotivde ve lojistikte birlikte insanoğlu yetiştirilmesi dair yapabileceğim ne mevcut ise yapmayı görüntü etmiştim. Kızılay ile burada yolumuzu kesişti. Mevcut sığırtmaç kurslarımız mevcut fakat bu mesleğin meslek akademisi açılmalı. En azından sığırtmaç sanayiye gittiği devir aracında ne problemin bulunduğunu bilebilecek derece bilgiyi almalı sanarak düşünüyorum. Aynı sürede döküman tanzimini öğrenmeli, büyüklenme ve şirketler muktezi eğitimi verip yollara göndererek yetişim süresini tamamlamalı. Hep bunu savunuyordum, sanıyorum bu hayalim gerçekleşiyor aşırı mutluyum."

"Meslektaşlarımdan asla aykırı birlikte göz almadım"

Uzun seneler yollarda yönelteç başlangıcında çalışmasının peşi sıra 5 sene ilk tekaüt olmaya değişmeyen verdiğini kail Ağaçkoparan, "Kolay tek nesne yok, ailenizden sevdiklerinizden uzakta iktisap etmek gerekiyor. Çok birlikte tomar içtimai hayatınız olamayabiliyor fakat zevklenmek başarıyı getiriyor muvaffakiyet da tinsel tatmini getiriyor. Yetmez mi kısaca Türkiye'ye yakışan sahneler bunlar. Meslektaşlarımdan asla aykırı birlikte görüş, düşünüm almadım, almıyorum alacağıma da inanmıyorum fakat tanımayan, bilmeyen şahısların rivayet gelişi birlikte tatbikat yapıyorum koşturup anbean birlikte yere vuracağımı zannetmesi veya huzursuz olmasını görür görmez burada birlikte ön sakatlık mevcut diyorsun." biçiminde konuştu.

Her meslekte yer aldığı kabilinden derinliğine defa şoförlüğünün de zorlukları olduğuna yer veren Ağaçkoparan, hızla gelişen teknolojinin gelişmesiyle gelişen servis ağlarıyla bu zorlukların en örgen indirgendiğine değindi.

Leyla Ağaçkoparan, dayanıklı sezon koşullarının herhangi birlikte zaman, âlem düşüncesince ayrıca önemsiz taşıt şoförleri düşüncesince fark bahis konusu bulunduğunu vurgulayarak "Mutlaka eğitim, güvenlik ve şuur orada aşırı devreye giriyor. Onun haricinde aralıksız doğrusu yoldasınız. Sevdiklerin uykudayken sen yolda olabiliyorsun. Bu işi seviyorsanız muvaffakiyet düşüncesince yapacaksınız." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler