USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Doğu'da hava ambulansı kardan kuşatılmış artan hastalara iane düşüncesince havalanıyor

Diyarbakır İl Hava Ambulans Merkezinde konuşlandırılan ambulans helikopter, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kar ve tipi dolayısıyla yöntemleri kapanan yerleşme yerlerindeki çabuk hastaların imdadına yetişiyor.

Doğu'da hava ambulansı kardan kuşatılmış artan hastalara iane düşüncesince havalanıyor
31-01-2022 12:54
Diyarbakır

Sağlık Bakanlığınca çabuk keyif hizmetlerinde yararlanılmak neredeyse ayrışık şehirlerde konuşlandırılan helikopter ambulanstan bir tanesi Diyarbakır'da konuşlanıyor.

Diyarbakır İl Hava Ambulans Merkezi içerisinde toprak meydan ambulans helikopter, Diyarbakır'ın beraberinde Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Batman, Elazığ, Bingöl, Malatya, Adıyaman ve Tunceli'deki çabuk vakaların en çelimsiz müddette hastanelere irsal edilmesi düşüncesince çalışıyor.

Ambulans helikopter, ilkin sonuç 2 haftadır çarpıcı bulunan kar ve tipi dolayısıyla alanda rustik yerleşme yerlerinde çabuk vakaların en çelimsiz müddette hastanelere ulaştırılmasında ehemmiyetli faydalar sağlıyor.

Hastaların vaktinde hastaneye yetiştirilmesi düşüncesince adeta giderek yarışan ambulans helikopter pilotları, iki canlı kadınlar, yaşlılar, çocuk ve evlatların aralarında bulunmuş yer aldığı dayanıklı baş döndürücü insana imge oldu.

"Riskleri de hücre alarak uçuşlar yapıyoruz"

Hava ambulansı pilotu Mehmet Tospat, AA muhabirine, 25 senedir uçuculuk yaptığını, 11 senedir helikopter ambulans kullandığını söyledi.

Merkezde 4 pilot, 3 hekim ve 3 asistan keyif mensubunun fariza yaptığını tamlayan Tospat, amaçlarının hastaları en DOĞRU keyif kuruluşuna en çelimsiz müddette aksettirmek bulunduğunu kaydetti.

Tospat, 112 Acil Sağlık Komuta Merkezinin çabuk hadise düşüncesince aranması ve görevlendirilmeleri üstüne hava vaziyetini arama ettiklerini, uçuşlar müsaitse hastayı bulunmuş yer aldığı yerden kabul etmek düşüncesince havalandıklarını aktardı.

Özellikle kışın yolların kapanması dolayısıyla yoğunluklarının arttığını tabir fail Tospat, şu halde konuştu:

"Pilotaj adına bölgenin dağlık kesimleri ilkin rüzgarlı vadiler hepimiz düşüncesince riziko taşıyor ancak hastanın vaziyetini ve riskleri de hücre alarak uçuşlar yapıyoruz. Ayda 35 ile 60 ortada olayımız oluyor. Primer (birincil) hadise sayısı da maaş 5-6 civarında. Toplam 50 saate DOĞRU uçuşumuz oluyor. Hava uçuşa ergonomik yer aldığı sürece kılıç de görevimizi yapıyoruz."

Hasta yakınları helikopterin inişi düşüncesince asistan oluyor

Kışın hastaları almaya giderken ilkin helikopteri tenzil esnasında teessürat yaşadıklarına dikkati çekici Tospat, hakeza hallerde vatandaşların gerileyiş noktasının hazırlanmasına iane ettiğini söyledi.

Zaman devir marazlı yakınlarıyla haberleşme kopukluğu yaşadıklarını tamlayan Tospat, şunları kaydetti:

"İrtibatın koptuğu ahval birlik gerileyiş sahasına yaklaştığımız hallerde oluyor. mesela tek ayraç yok, nereye ineceğimiz anlaşılan değil. O halde helikopterin megafonunu kullanıyoruz. Otomatik megafon var, onunla uyarma ediyoruz. Birinci dolaşma geçiyoruz, onlara bilgelik veriyoruz, yapacaklarını aktarıyoruz. Karda, mülevven battaniye açıyorlar, biberli yakıyorlar, hava rüzgarlı ise amut kabil müşterek yere çaput bağlıyorlar. Biz de o halde inmeye çalışıyoruz. Ama ilkin şita aylarında helikopterin megafonu baş döndürücü işimize yarıyor."

"Askeri helikopterlerden iane istiyoruz"

Son günlerde günde averaj 4 yahut 5 hastayı taşıdıklarını özetleyen Tospat, rastgele müşterek dakikanın kendileri düşüncesince ehemmiyetli olduğunu, bu bilinçle akıntı ettiklerini vurguladı.

Tospat, vilayet ve İl Sağlık Müdürlüğünün koordineli halde çalıştığını, bu sayede işlerinin kolaylaştığını bildirdi.

Son günlerde hava koşullarının biçimsiz olması yüzünden fariza verildiği andan itibaren ahali personelin en özveren müşterek halde çalışmaya mücahede gösterdiğini dile getiren Tospat, "Hastayı kılıç alamadığımız devir askeri helikopterlerden iane istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Hava ambulansında misyonun hastayı en çelimsiz müddette hastaneye aksettirmek olduğuna ayraç fail Tospat, hastaları hastanelere yetiştirdikleri devir baş döndürücü bahtiyar olduklarını dile getirdi.

Tospat, "Ulaşılması baş döndürücü çetince yerlerde, şita koşularında hastaları kurtardığımızda da ayrı müşterek alım çalım duyuyoruz. Geçen çağ müşterek kepez köyünde tek inilmemiş müşterek yerde hastayı aldığımızda, karye halkının bizim düşüncesince dediği dobra lafları duyduk, bu bizi baş döndürücü bahtiyar etti. Hiç yapılmamaktadır denilen görevleri yaptığımızda eve erinç ortamında dönüyoruz." niteleyerek konuştu.

"Hastayı sağlıklı sakin getirdiğimizde o haset rahat geçiriyoruz"

9 senedir hava ambulansı pilotluğu yaptığını kaydeden lider Altaş ise kışın kavi görevler üstlendiklerini, çetince uçuşlar gerçekleştirdiklerini ve kavi yıllarda icra ettikleri uçuşlarla avlu kurtardıklarını belirtti.

Altaş, "Gittiğimiz yerlerde kavi koşullarda aldığımız hastayı sağlıklı sakin getirdiğimizde ağız ağıza o zorlukları muzaffer halde iniyoruz ve bunun tinsel hazzıyla o haset rahat geçiriyoruz, başımızı yastığa hâlâ dobra halde koyuyoruz." dedi. Altaş, şu halde bitmeme etti:

"Onları almaya giderken yahut alıp getirirken zat ailemizden bir tanesi olabileceğini değerlendirerek elimizden mevrut eksiksiz gayreti harcama ediyoruz. Zorlu şita şartlarında pervaz etmek üzerimize binen yükü hâlâ müşterek tomar artırıyor zira meteorolojik şartlara verilen kaldığımızda bu şartların üstesinden doğmak durumunda kalıyoruz. Ulaşılamayan köyden rastgele müşterek hastayı aldığımız devir ve onu sağlıklı sakin getirdiğimizde bu zorlukların bütünü geride kalıyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler