USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Doğa tutkunu Serdar Kılıç'tan kavi coğrafyalardaki yolculuklar düşüncesince tavsiyeler

"Doğadaki İnsan" ve "Ulak" göstergeç programlarıyla maruf doğa tutkunu ve eğitmen Serdar Kılıç, ilgisiz ve susuzlukla mücadelenin en güçlü doğa koşulu bulunduğunu söyledi.

Doğa tutkunu Serdar Kılıç'tan kavi coğrafyalardaki yolculuklar düşüncesince tavsiyeler
05-10-2022 16:00
Ankara

Kılıç, Anadolu Ajansı (AA), Polis Akademisi ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) iş birliğiyle planlı "22. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi" kapsamında, AA muhabirlerinin yanı esna Kırgızistan, Kazakistan, Moldova, Moğolistan, Özbekistan, Ukrayna, Gürcistan ve ABD'den 25 iletişim araçları çalışanının ciddi donatı ve fen ekipmanlarıyla geceyi geçirdiği Elmadağ'daki kılgılı terbiye bölgesini görüşme etti.

Doğada ölüm kalım teknikleriyle ilgilendiren tecrübelerini paylaşmış olduğu gazetecilere türlü tavsiyelerde mevcut Kılıç, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

AA'nın 22. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi'nde katılımcılara haremlik ettiniz. Gazetecileri gelişigüzel koşula anık bir vaziyete getirmeyi amaçlayan bu eğitimleri elbette değerlendiriyorsunuz?"

Bugüne derece yaptıklarınızı anlattılar. Bu kadrosu müşterek araya getirip, kültürel açıdan da birbirlerini aşinalık açısından bence koskoca müşterek bilinçlilik olmuş. Bunun hakeza başlayıp bitmeme etmesi, hesabına ilave edilerek gitmesi de güzel. İçinde benim de katkım olacaksa mutluyum.

Doğayla iç içe müşterek insanoğlu namına bu eğitimlerin iletişim araçları mensuplarına ne kabilinden menafi sağlayacağını düşünüyorsunuz?

"Gazeteciler gittiği içtima coğrafyasını dun üst az buçuk öğrenecek. Yaşam kültürünü deneyimleyecek. Aynı sürede harp koşullarını fiziki namına algıladığı ahit -Burada bunları veriyorsunuz zaten- kendini az buçuk henüz az stresli hissedip, deklanşöre henüz bedava ve henüz şen basacak."

Gazeteciler tanımadıkları yerlere geziye çıkacaklarında neler yapmalı, elbette hazırlanmalı?

Önce gideceği alanı dobra araştırmalı. O bölgenin coğrafyasını kafasında dobra oturtmalı. İklim ve sezon ikinci, üçüncü ehemmiyetli unsurlar. Aynı sürede gittiği bölgenin de halkını tanımalı zira beyan eylemek istediği şey, fiziki görüntüden fazla içerisindeki his da olmalı. Halkın duyar hallerini, kültürel örneklerini çekmiş olduğu görüntünün -hareketli yada hareketsiz- içine koyarak kişilere geçmesini sağlaması gerekiyor. O nedenden dolayı bilmesi müstelzim asliye unsurlar bunlar.

"Doğa yolcuğuna çıkacaklar hesapsızca yaşamaya alışmalı"

Doğada en dobra seyahat elbette yapılır?

Önce ne istediğini bilmeli insanoğlu zira gelişigüzel coğrafya her insana seslenme etmeyebilir. 'Ben orayı sevmiyorum.' diyebilir. Kendi istediği noktayı seçer. O seçtiği yerle ilgilendiren kendini fiziksel, ruh bilimsel ve psikoloji namına hazırlar. Sonra donanımlarını, malzemelerini üstünde alır. Birilerine malumat vererek gider. En güzeli bu. Biraz da emprovizasyon olması icap eder bu cins şeylerin. Çok tasar da arada müşterek işe yaramayabiliyor zira ayrımlı şeylerle karşılaştığınız devir bolca etkileniyorsun. O nedenden dolayı hesapsızca yaşamaya da az buçuk kendini alıştırman gerekir. O da senin orada önüne çıkma sürprizleri bedava kaldırılmış etmeni sağlayabilir.

Sorunsuz sabık müşterek doğa yolculuğu mevcut mı?

Hiçbir devir olmaz. Mutlaka sıkıntı çıkar. O sorunu halletmek de seni geliştirir. Geliştirdikçe o deneyimler seni cemi müşterek yere kaldırır, taşır. Onunla baş başa akım ederek henüz güzel, henüz mecalsiz bakarsın gittiğin yerlere. Daha baş döndürücü bilinçlilik görürsün.

Beklenmeyen müşterek gidiş yahut tehlikeyle karşılaşılmış olduğu devir neler yapılmalı?

İşin başındaysan sıkıntı çözmede az buçuk zorlanabilirsin. Stresli olursun. O spiritüel gerilim senin sorumluluk hazırlamaya etmen verebilir fakat deneyimin arttıkça dört başı mamur sorunlar azalmaya başlar. Sorunları bedava hoppa çözmeye başlarsın. En yani gideceğin yere araştırı yapmadan gitmemek lazım. O alanda sunulan kalabileceğin zorlukları ilkin hissedersen, kaldığın devir da yani problemleri cebinden çıkarttığın elinle, bilgiyle, uygulayabildiğin şeylerle müreffeh çözersin.

"En dayanıklı doğa koşulu, Soğuk ve susuzluk"

Doğanın karşımıza çıkaracağı sürprizler olabiliyor. Bu açıdan en dayanıklı doğa koşulu hangisi?

Soğukla çabalamak insanı az buçuk hırpalayabilir. Soğukla ve susuzlukla savaşım etmek... Bunlara mücehhez olmanız gerekir. Suyu elbette elde edebileceğini, oralara susuz gitmeyeceğini yada soğuğa huzur kendini elbette hazırlayacağını bilmen gerekiyor.

Doğada açlıkla çabalamak dava yaşatıyor mu?

Hayır. İnsan 3 dakika soluk almadan yaşarsa, 3 güneş su içmeden yaşarsa, 3 hafta da aç yaşayabiliyor. O nedenden dolayı baş döndürücü aç kalmaktan fazla baş döndürücü susuz ve çirkin iklim koşullarına sunulan kalırsan henüz çirkin aslında.

Doğadaki İnsan" ve "Ulak" monitör programlarınızla ayrımlı ülkeler, yerler ve coğrafyaları keşfe çıkıyorsunuz. Bu yapımlarla en baş döndürücü neye dikkati çekmeye çalışıyorsunuz?

İnsan ve doğa ilişkisini anlatıyorum. Kopan bağı anlatıyorum zira akıbet 130 yılda insanoğlu çabucak tabiattan koptu. Günümüzde henüz da kopuyor. Paketlenmiş, bireşimli şeylerin arasında yaşamımız takma namına bitmeme ediyor. Tabiatla bağı kopan birisinin bu gezegende, dünyada yaşamda kalması giderek zorlaşıyor zira onu anlayamıyoruz. Neyi dulda dibine alacağımız şeyi de bilmiyoruz. Bunu bilmezsek, yaptığımız dört başı mamur icatlar bizi çabucak çirkin yola akıllıcasına götürüyor. O nedenden dolayı coğrafya insanoğlu kültürüyle bağlaşan müşterek şey. Coğrafya da doğa demek. İnsanın tabiatta gelişigüzel sürekli bağının olması gerekiyor. 'Ulak' yani bilim taşıyan, malumat götürücü demek. Paranın yenilemeyecek olduğunu, icatların da müşterek işe yaramayacak olduğunu, toprağa değini fail insanoğlunun ruhsal, bedenî ve zihnî namına dosdoğru olabileceğini söylemeye çalışıyorum.

Bu vakte derece müteaddit ülkeyi gezdiniz?

Herhalde 90'ın üstünde çıkmıştır. kent gezmeyi baş döndürücü sevmiyorum. Gittiğim yerlerdeki henüz baş döndürücü kırsalla değini fail yada 'etnik grup' dediğimiz barbar canlı şahısların içine girip, onların eski deneyimlerini almaya çalışıyorum zira şimdikilerin bütünü birbirine benziyor. Dünyanın neresine giderseniz gelişigüzel yerde birbirine mail araçla, gizli dükkanlarla, satılan malzemelerle karşı karşıya gelirsiniz fakat doğada satın alınamayacak müşterek derinti değerler var, insanoğlunun yaşamın ortamında olan.

En dayanıklı doğa yolculuğunuz hangisiydi?

Anlatabileceğim nice bilinçlilik mevcut fakat en akıbet ve en benzeyen olanından bahsedeyim. Kaya ve buz tırmanan, alpinist seçimi tırmanın müşterek dağcıyı hissedebilmek düşüncesince Patagonya'da müşterek arkadaşımla dayanıklı müşterek zirveye çıktık. Çok erdemli değil fakat levent boylu müşterek duvardı. Orada hakkıyla baş döndürücü bedava müşterek insanoğlunun ölebileceğini hissettim. Bir insanoğlunun bozukluk bunu yapabileceğini, zat his halimle söylemeye çalıştım monitör programı yaparak. O sıradan zorlayıcıydı benim açımdan.

Tanzanya'daki Hadza kabilesinin yaşam tarzını unutamıyor

Unutamadığınız müşterek anınız mevcut mı?

Tanzanya'ya gittiğimde Serengeti Milli Parkı'na benzeyen yerlerde canlı müşterek barbar kabile vardı. Hadza kabilesi. Onların içine civar gittiğimde, o şahısların okla, plato hala 'avcı toplayıcı' namına hayatlarını sürdürdüklerini görmüştüm. Onlarla baş başa müşterek hafta avlanmıştık. Orada yanımda tek araç yok. Ne vurdularsa, yakaladılarsa onlarla bu arada onu yiyorum fakat civar müşterek iki güneş uyurken rahatsız olmuştum zira yedikleri şeyler maymun, babun kabilinden mahir hayvanlar. Özellikle normalde şahısların yanına gidip dokunamayacağı şeyleri müreffeh yediklerini, üzerlerine makam namına geçirdiklerini görmüştüm. Uyumamamın nedeni de neticede onlar da tabiatta insanlar, fakat bizlerden ayrımlı yaşıyorlardı. Sonra dost olduk. Çok romanesk müşterek bağlam beli aramızda. Ardından 3 el henüz gittim. Türkiye'den giderken onların hayatlarını bozmayacak halde köşkerler, yemeniler yaptırıp, oklar ve ok uçları götürmüştüm onlara. Güzel, hamam fakat civar ilkin rahatsız müşterek ilişkim olmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler