USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Disleksiyi yendi, 13 yaşında roman yazarı oldu

Henüz 7 yaşında konulmuş bulunan müşterek cins öğrenme bozukluğu bulunan disleksi rahatsızlığını ferah çokça kitap okuyarak yenen Elif Duru Koçal, 13 yaşına ulaştığında "Bir Bellek Hatası" adını verdiği polisiye-fantastik türünde roman yazdı.

Disleksiyi yendi, 13 yaşında roman yazarı oldu
09-10-2021 13:12
İstanbul

Henüz 7 yaşlarındayken namına birlikte cins öğrenme bozukluğu bulunan disleksi teşhisi konulmuş bulunan ve bu rahatsızlığını gani dolgunca kitap okuyarak yenen Elif Duru Koçal, 13 yaşında polisiye-fantastik türünde roman yazdı.

İstanbul'da 2007 senesinde doğan Elif Duru Koçal'ın, ilkokula başladığı çağda okuma-yazma dair art kalmış olduğu gözlemlendi. Okul yetkililerinin vaziyeti ailesine bildirmesiyle bilirkişi doktorlara götürülen Koçal'a, meydana getirilen kimi testlerle itidalli düzem disleksi teşhisi konuldu.

Bunun peşi sıra Koçal'ın bu hastalığı aşması düşüncesince gani dolgunca kitap okuması salık mektubu edildi. Geçen 7 salname süreçte bu tavsiyeye uyarak daim kitap okuyan Koçal, rahatsızlığını yenmeyi başardı.

Kitaplarla da arkadaşlığı bu süreçte birlikte güzel güçlenen Koçal, 10 yaşına vardığında genel ağ üstünde birlikte blok sayfası açarak yazdığı endamsız hikayeleri paylaşmaya başladı. Hikaye yazmayı baş döndürücü sevdiğini anlayan Koçal, 13 yaşına vardığında ise "Bir Bellek Hatası" adını verdiği polisiye-fantastik türünde romanını yazdı.

Kitap yuvarlak serüvenini AA muhabirine özetleyen Koçal, küçükken okumuş olduğu yazarların namına kalıp olduğunu, yazarları imza günlerinde görmenin baş döndürücü hoşuna gittiğini, böylecene kendisinin de kitap yazabileceğini düşündüğünü anlattı.

Koçal, daha ilkokula başladığı çağda teşhisi konulmuş bulunan hastalığı dört dörtlük anlamadığını belirterek,"Bana iane etmesi düşüncesince birlikte uzmana gittiğimizde, dolgunca kitap okumam icap ettiğini anlattı ve bana kimi yazarları önerdi. Ben onları okumaya başladım. Uzmanın verdiği pratiklerle ve okumanın etkisiyle bu problemim adım adım geçmeye başladı ve kıraat sorunumu yenmemi sağladı. Şu an anca birlikte zorluğum yok. Sonrasında yazmaya dikkat duymaya başladım. Rahatsızlığımı yenmem düşüncesince okuduğum kitaplar derece derece arttı ve kitap kıraat etmek bundan sonradan benim düşüncesince birlikte beğeni olmaya başladı. Böyle olunca da yazmamak olanaksız oldu." niteleyerek konuştu.

Yazdığı romanı, basılmasının peşi sıra okuldaki arkadaşlarına götürdüğünü özetleyen Koçal, arkadaşlarından görmüş olduğu merakı şu laflarla dile getirdi:

"Benim kitabım dört dörtlük okulum biteceği devir yayımlandı. Kitabı yazdığım süreçte de arkadaşlarımın bundan haberi vardı zaten. Ama gine de okula götürdüğümde beklemediğim birlikte dikkat gördüm. Herkes baş döndürücü sevindi ve benden kitabımı istedi. Yazmayı ve okumayı sevdiğim düşüncesince kişilerin bana açılım on paralık değişmedi. Yeni okula gittiğimde oradaki dostlarım da baş döndürücü heyecanlandı. İnsanlara kitap yazdığımı söylediğimde baş döndürücü heyecanlanıyorlar."

Elif Duru Koçal, kendisi üzere okuma-yazma zorluğu çekici ufaklıklara da tavsiyelerde bulunarak, bu hastalığın katiyen geçmeyecek halde düşünülmemesi gerektiğini, alt etmek düşüncesince yollar bulunduğunu, kifayetli dayanak noktası alındığında bu sürecin baş döndürücü hazırlop bulunduğunu dile getirdi.

Yazmayı planladığı dünkü kitaplarının bulunduğunu aktaran Koçal, 2 öykü üstünde çalıştığını, bunlardan birinin gine polisiye-fantastik türünde, ötekinin ise kişilerin sahn hikayelerinden oluşacağını belirtti.

"Duru arkadaşlarına layıkıyla baş döndürücü elan birlikte tomar çalıştı"

Elif Duru Koçal'ın anası Yeşim Koçal da kızının meslek önceleri çağda pabuç bağcıklarını, saç tokasını bağlayamadığını, düğmelerini ilikleyemediğini ayırt ettiklerini lakin bunun dair baş döndürücü düşmediklerini, ilkokula başladığı çağda ise kızının yaşıtlarından art kaldığını gözlemlediklerini söyledi.

Anne Koçal, şu halde bitmeme etti:

"Duru okuyamıyordu ve yazamıyordu. Bazı harflerle rakamları namüsait yazıyor, kimi kelimeleri tersten okuyordu. Bir mesele bulunduğunu meslek bizlere iletti. Biz bunun ne işe yaradığını baş döndürücü algılayamazken, birlikte fasile dostumuz disleksi niteleyerek birlikte mesele kabil deyince, bizim disleksiyle tanışmamız hakeza başladı. evvel birlikte uzmandan iane aldık. O, Duru'ya kimi testler yaptı. Orta düzem disleksi olduğunu, iane aldığında endamsız müddette bunu aşabileceğini söyledi. 1 yıl denli bu arada icraat yaptılar. Duru yaşıtlarına layıkıyla az buçuk elan birlikte tomar çalışmak, savsamak ve kıraat etmek zorundaydı. Duru ikinci sınıfa vardığında adım adım okumaya ve yazmaya başladı. Eğitim koçunun Duru'ya yaşamı süresince baş döndürücü birlikte tomar kitap okuması icap ettiğini söylemesiyle Duru'nun da kitaplarla arkadaşlığı başladı."

Kızının öteki ufaklıklara layıkıyla baş döndürücü kitap okuduğunu ve yazdığını tamlayan ana Yeşim Koçal, "Arkadaşlarına layıkıyla ilkokulda baş döndürücü elan birlikte tomar çalıştı, 4. sınıfa vardığında artık, dayanıklı baş döndürücü arkadaşı üzere yazıyor ve okuyordu. Akademik açıdan da tek mesele yaşamamaya başladı. Bu proses bizim düşüncesince hakeza ilerledi." niteleyerek konuştu.

"Yazılarını okumaya başladığımızda tığ de heyecanlandık"

Anne Koçal, kızının baş döndürücü kıraat etmek mecburiyetinde kalınca baş döndürücü birlikte tomar kitap almaya başladıklarını kaydederek, şunları anlattı:

"Kitap ayrımı yapmadık. Biz çalgılı çağanaklı olsun, onu sıkmasın, kâfi ki okusun niteleyerek istediği rastgele kitabı aldık. Bu halde baş döndürücü birlikte tomar kitap okumaya başladı. birlikte müddet sonradan da yuvarlak başladı. Yazılarını okumaya başladığımızda heyecanlandık. Yazdığı şeyler bizlere ayrımlı gelmeye başladı. Çevremizde yayınevlerinde yayımcı arkadaşlarımıza gösterdik. onlar da ayrımlı birlikte imla türü bulunduğunu söyledi. Sonra Duru namına birlikte blok sayfası açtı ve orada yazmaya başladı. Bu gidişat fasile şekilde bizi de baş döndürücü heyecanlandırdı tabii."

Kızı Elif Duru Koçal'ın kitabını tamamlamasının peşi sıra birlikte iki yayıneviyle görüştüklerini ve kitabın baş döndürücü beğenilmesi dair basımının yapıldığını, bu durumun menfaatlerini de baş döndürücü bahtiyar ettiğini kaydeden Koçal laflarını şu halde tamamladı:

"Bu sima mesail canlı çocuklarımız da olabilir, veliler de olabilir. Bunun hoppadak endamsız birlikte proses bulunduğunu bilmelerini, bu ufaklıklara küçük birlikte destekle neler yapabileceklerini görmelerini isterim. Asla umutsuzluğa düşülecek birlikte proses değil."



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler