USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Depremde vurulan dirilik dostlara yunak yuva aranıyor

Deprem bölgelerinde vurulan hayvanları Ankara'ya getiren baytar hekimler, kliniklerde tedavileri meydana getirilen ve malikleri bulunamayan hayvanlar düşüncesince "Bu küçüklere birlikte yuva edinmek lazım" çağrısında bulunuyor.

Depremde vurulan dirilik dostlara yunak yuva aranıyor
26-02-2023 12:07
Ankara

Kahramanmaraş ve Hatay'da meydana mevrut depremlerde vurulan ve baytar hekimlerce getirildikleri klinikte tedavileri meydana getirilen hayvanlar, kendilerine açılacak hamam yuvaları bekliyor.

Türk Veteriner Hekimler Birliği, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremler zımnında şişman yıkımların yaşandığı bölgelere, hayvanların tedavisi ve geçmiş iane düşüncesince baytar hekimleri gönderdi.

Veteriner hekimler, enkazdan çıkarılan hayvanlara deprem bölgelerinde açılan badiye hastanelerinde geçmiş müdahaleleri yaptı.

Ardından sahipsiz hayvanlar, elan güzel şartlarda bakımlarının yapılabilmesi neredeyse ayrımlı şehirlerdeki kliniklere gönderildi.

Tedavisi tamamlanan ve malikleri bulunamayan hayvanların bazıları, beslemek isteyenlere verildi. Ancak nice hayvana hala yuva aranıyor.

"Günlük 150 marazlı hayvan antre çıkışı oldu"

Hayvanların tedavisi düşüncesince Antakya'ya revan baytar doktor Duygu Kahraman, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, kıyamet bölgesinde badiye hastanesi koşullarında müdahalelerde bulundukları hayvanları hemen sonra ayrımlı illerdeki hayvan hastaneleri ve kliniklere gönderdiklerini ve günce kısaca 150 marazlı hayvan antre çıkışı bulunduğunu anlattı.

Bölgedeki kontrol istirdat ekipleri ve sivil polis polis maşer örgütleriyle koordineli ve el birliği içinde çalıştıklarını dile getiren Kahraman, "Onlar kurtardılar, badiye hastanesine getirdiler. Bizler orada geçmiş müdahalesini yapmış olup ondan sonradan devamlılığını sağladık. Ankara'ya mevrut de baş döndürücü yan yana tomar hayvan oldu. Gönüllülerin getirdiği, ara bulucu bulunduğu hayvanlar Ankara'daki fahri hususi baytar kliniklerine dağıtıldı. Onlar sahip çıkarak dulda dibine aldı. Şu an tedavileri bitmeme ediyor." niteleyerek konuştu.

Kahraman, tedavisi tamamlanan hayvanların sahiplendirilmesinde izlenen yola bağlı ise şunları paylaştı:

"Bir kedinin ve ya yan yana köpeğin sahibinin olup olmadığını mikroçip kaydıyla anlayabiliyoruz. Mikroçipi bulunan hayvanlar sahiplerine ulaşabildiler zorla mikroçipsiz olanlar düşüncesince içtimai iletişim araçları üzerinden, kimi genel ağ siteleri üstünden hayvan pırtı bildirimi yapılabiliyor. 'Hayvanımı arıyorum.' ve ya 'Bu hayvanı buldum.' bildirimi de yapılabiliyor ve öteki insanoğlu bunu oradan izlem edebiliyorlar. Tabii ki sahibi çıkmaz ise bu hayvanlar yan yana müddet içinde en güzel şartlarda onlara en güzel fasile olabilecek bölgelere sahiplendirilecekler. Oradaki geçmiş gecemizde kısaca 45 kedi, İstanbul'daki fahri kliniklere verildi. Ondan sonradan sanıyorum barınaktaki kısaca 60 kapik oradan aktarma edildi. Ben döndükten sonradan sahada etkin öteki grup arkadaşlarımız da hayvanları oraya alıp müdahalelerini yaptıktan sonradan transferlerini sağlamaya çalıştık. Son dü günde de bize kısaca 50 hayvan ulaştı Ankara'ya."

Depremden hayvanların da etkilendiğini tamlayan Kahraman, "Bundan sonradan topluma baş döndürücü şişman fariza düşüyor. Eğer ki hayvan dadılık etmek talip varsa, istifham işaretleri bulunan var ise esasen yan yana an evvela bunu netleştirip bu küçüklere yan yana yuva iktisap etmek lazım. Bütün mesuliyeti alıyorlarsa, bunun bilincindelerse bu dört dörtlük zamanı. Yaraları fakat bu halde baş başa sarabiliriz." dedi.

"Deprem sahasından kurtarılan hayvanların baytar hekimlere sağlık muayenesi ettirilmesi gerekiyor"

Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Aslıhan Tan da alanda hayvanların da insanoğlu denli depremden etkilendiğini gördüklerini söyledi.

Depremin ilkin pisik ve köpekler üstünde ruhsal etkisinde bırakır oluşturduğunu tamlayan Tan, hayvanların alışılagelen yıllarda içinde iktisap etmek istemedikleri kafeslerde bahtiyar olduklarına tanıklık ettiklerini anlattı.

Tan, şu halde bitmeme etti:

"Öncelikle onlara hakkıyla rahat davranılması lazım. Bu etapta agresyon gösteren, ağız ağıza saklanma şevki olan, ailesini kaybetmiş bulunduğu düşüncesince kemirmek ve ya emmek istemeyen hayvanlar olabilir. Onlara az buçuk devir tanınması gerekiyor. Özellikle deprem sahasından kurtarılan hayvanların baytar hekimlere sağlık muayenesi ettirilmesi gerekiyor. Çünkü bazı temelli ve ya iare hasarlar oluşuk olabilir. Özellikle hayvan davranışı dalında bilirkişi hekimler var. Bunlardan iane alınmasını öneriyorum. Eğer ki hakeza yan yana hayvan sahiplendiyseniz az buçuk saf akışına bırakarak oldukça onlara çıkarlarını güvende hissettirin."

Tan, baş döndürücü sayıda soy kapik sahiplenme talebi aldıklarını fakat aşılanmamış çıkmaz hayvanlarının da sahiplenilmesi icap ettiğini bildirerek, hayvanları dadılık etmek isteyenlere gelişigüzel çeşitli desteğe açıkça olduklarını laflarına ekledi.

İngiliz grup lideri, enkazdan kurtardığı hayvanları görüşme etti

Dünyanın ciharıyek indinde sakıncalı ve dayanıklı şartlarda mevcut hayvanları sakıncasız yan yana yere boşaltmak düşüncesince etkin ve Hatay'da kontrol istirdat çalışmalarına eklenmiş bulunan "Breaking The Chains" kadrosunun önderi Tom S-N de, kurtardığı kimi hayvanları Ankara'daki hususi yan yana klinikte görüşme etti.

Depremin üçüncü haset alana geldiğini bildiren S-N, insanoğlu düşüncesince kontrol istirdat çalışmalarına dayanaklık etmek verdiklerini, arkası sıra hayvanlar düşüncesince çalışmaya başladıklarını anlattı.

Kurtardıkları hayvanları baytar hekimlere tasdik ettiklerini tamlayan ve enkazdan ve ya hasarlı binalardan kurtardıkları hayvanları burada görmekten bahtiyar bulunduğunu dile getiren S-N, "Onları geçmiş gördüğümüz anda yakalamaya çalıştığımızda baş döndürücü hırçınlardı zorla buraya geldiklerinde şu an elan rahat olduklarını gördüm. O nedenden bu baş döndürücü kusursuz yan yana duygu." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler