USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Denizdeki silahlar domestik namlularla keskinleşecek

Silah sistemlerinin en eleştiri bileşenlerinden namlu üretiminde Türk savunma sanayisinin sonuç çağda yakaladığı başarılara ortak yenisi ekleniyor.

Denizdeki silahlar domestik namlularla keskinleşecek
14-07-2022 13:05
Ankara

Urban Savunma Genel Müdürü Fazıl Hızal, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, 2020 senesinde tabanca sistemleri ve tabanca teknolojilerine müteveccih çalışmalarda mevcut olmak az daha hâlâ önceki evcil yerine geliştirdikleri teknolojiler ile öz kaynakları ve Türk mühendisleriyle faaliyete başladıklarını söyledi. Hızal, sabık müddette tabanca istihsal ve NATO asayiş izinlerini de aldıklarını dile getirdi.

Bu kapsamda namlu ve silahın tamamını (tam atım tabanca sistemi) ürettiklerini özetleyen Hızal, alışılmış barutlu tabanca sistemleri beraberinde yönlendirilmiş erke silahları bulunan elektromanyetik ferde ve melez tabanca sistemleri geliştirmeye bitmeme ettiklerini dile getirdi.

Son devirde dizayn ve üretiminde ithalata tabi bulunan ılımlı ve şişman kalibre namluların ömrünün ve performansının artırılmasına odaklandıklarını anlatım fail Hızal, şunları kaydetti:

"Bu kapsamda seramik halita namlu üretimi üstünde duruyoruz. 12,7'den 155 milim kalibreye derece topu topu ılımlı ve şişman kalibre namluları seramik halita üretebiliyoruz. Bu, şu anda geçer konvansiyonel namlulardan baş döndürücü hâlâ ucuza, baş döndürücü hâlâ derinlemesine ömürlü ve atış performansı faziletli birlikte namlu düşünmek oluyor. Firmamızda ve çalıştığımız kasıntı ve kurumlar ile yaptığımız testlerde 1000'li adetli atışlarda namlularda rastgele birlikte deforme yada aşındırma görülmedi. Deniz Kuvvetleri ve Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ (MKE AŞ) ile testle bitmeme ediyoruz."

Tersaneler Genel Müdürlüğü ile izlemsel iş birliği

Deniz Kuvvetleri Tersaneler Genel Müdürlüğü ile izlemsel teşrikimesai anlaşması yaptıklarını dile getiren Hızal, bu doğrultuda Deniz Kuvvetlerinin kullanmakta bulunduğu namluların seramik alaşımlarla modernizasyonu yönünde başlattıkları çalışmanın tahminî 2 senedir sürdüğü bilgisini verdi. Hızal, başkaca 2 ülkeyle de namlu ve tabanca üretimine müteveccih görüşmeler yürüttüklerini bildirdi.

Namlu imalatıyla ait nice acemi teknolojiyi özlük ürettikleri makinalarla uyguladıklarına ayraç fail Hızal, şöyleki konuştu:

"Klasik namlu üretiminde ilkin asıl ve şişman kalibre namlular dövme, ezme, ilgisiz çekme, talaşlı imalat kabil çalışmalarla üretilir. Bunlar asıl birlikte altyapıya, asıl otomobil parkı ile imalat sürelerine ve maliyetlere yanıt gelir. Biz elektrokardiyografi aşınım teknolojisini kullanarak yiv-setleri ve refrakter malzemelerle namlunun polat yapısını seramik halita durumuna getirerek namluyu baş döndürücü hâlâ dayanıklı, baş döndürücü hâlâ çabuk ve ucuza yapabiliyoruz. Bunları ağız ağıza özlük öz kaynaklarımız ile evcil imkanlarla, Türk mühendisler ile yapıyoruz. Herhangi birlikte uygulayım bilimi ithalatı ve bilakis mühendislik kullanmıyoruz. Dolayısıyla taşınmazlar dışına birlikte bağımlılığımız yok. Mevcut birlikte namlunun aynısının üretimi yahut özlük tasarladığımız birlikte namlunun üretimi bizim düşüncesince muhtemel oluyor."

Namluların tasarımı, tasarımı taşınmazlar dışı asıllı bulunduğu düşüncesince balistik, imalat, materyal yerine makinanın değişmez ağzından çeliğe derece eskiden dış alım bağımlılığı bulunduğunu dile getiren Hızal, şu ifadeleri kullandı:

"MKE AŞ ve birtakımı evcil üreticiler bu çelikleri ferah ferah Türkiye'de üretiyorlar. Biz de bunları işleyebilecek teknolojilere sahibiz. Bizim kabil acemi teknolojilerle namlu üreten apayrı kurumlar da var. Silahın en baş döndürücü mütebeddil ve en değerli parçalarından birisi namlu. Namluyu başarım yerine değiştirdiğinizde silahı da ihya şansınız oluyor. Daha çabuk mermiler, hâlâ faziletli enerjili cephaneler kullanabiliyorsunuz. Bir ahir evrede ise bu gelişmeler geliştirmekte olduğumuz hibrit, elektromanyetik silahların platformlarda hâlâ çabuk yaşama geçmesini sağlayacak. O konulardaki çalışmalarımız da bitmeme ediyor fakat şu anda çabuk gereksinimler bu yönde bulunduğu düşüncesince bu konudaki ürünlerimizi sunduk."

En az 2 kıvrım hâlâ derinlemesine ömürlü namlular

Kaplama yerine algılansa da seramik alaşımla polat yahut baki metallere refrakter malzemeleri madde yapısı yerine bağladıklarını özetleyen Hızal, nedeniyle malzemenin alışılagelen polat durumuna mucibince korozyon, aşınma, termik dayanımı açısından baş döndürücü faziletli başarım gösterdiğini söyledi. Hızal, bu muamelat akıllıca maliyetlerle yapıldığında krom ve benzeşim alışılmış kaplamalara cemaat örneklerine mucibince 2 kıvrım hâlâ derinlemesine ömürlü namlular elde edilebildiğini, bunun sahada şişman üstünlük sağladığını belirtti.

Fazıl Hızal, "Deniz Kuvvetlerinde 2 yılı aşkındır sınav edilen seramik halita namlularımız var. Bunların aşındırma dayanımları görüldükten sonraları Deniz Kuvvetleriyle çalışmalarımıza başladık. Bu sayede malzemenin bakımı ucuzlayıp kolaylaşacak, operasyonel yerine ömrü artacak ve taşınmazlar dışından kabul buyurmak durumunda kalacağımız birlikte malzemeyi Türkiye'de akıllıca fiyatla realizasyon etmiş olacağız." dedi.

Barutlu sistemlerin seramik halita namlularının Deniz Kuvvetlerindeki testlerinin bu sene tamamlanacağını bildiren Hızal, "2023'ten önceki yahut 2023 başlangıcında Deniz Kuvvetlerinin namlularını sahada görüyor olacağız. Bu namluları sınav buyurmak düşüncesince oluşturduğumuz mekanizmaları da 2 taşınmazlar ile görüşüyoruz. 2023'te bu devletlere dış satım yapmayı planlıyoruz." diyerek konuştu.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler