USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Dar gelirli ailelerin çocuklarını müzikle buluşturan orkestra büyüyor

Venezuela'daki "El Sistema" projesinden yola çıkılarak İzmir'de 2015 senesinde sosyoekonomik kuru az ailelerin çocuklarını musiki eğitimi sebebiyle suçtan ırak avlamak gibi kurulan Barış Çocuk Senfoni Orkestrası 150 şahsiyet ortak aileye dönüştü

Dar gelirli ailelerin çocuklarını müzikle buluşturan orkestra büyüyor
01-05-2022 14:13
İzmir

İzmir'de namüsait gelirli ailelerin evlatlarının suçtan ırak kalmasını iletmek bunun şeklinde 2015'te evvela adımları atılmış Barış Çocuk Senfoni Orkestrası, ahit 150 öğrencisi, fahri sanatçıları ve destekleyici desteği ile "gençlik orkestrası" hedefine yürüyor.

Kadifekale, Eşrefpaşa, İkiçeşmelik, Agora denli alanlarda canlı kısıtlanmış olanaklara erbap ufaklıklara yanıtsız terbiye özgülemek bunun şeklinde soprano Selmin Günöz'ün 7 sene evvela başlatmış olduğu konuşma yolculuğu binlerce seyirciye ulaştı.

Gönüllülerin desteği ile realizasyon edilen 20 kemanla musiki eğitimi almaya başlamış olan çocuklar, evvela konserlerini Devlet Sanatçısı Gülsin Onay ile verdi.

Konserin geliriyle acemi enstrümanlar alındı, terbiye maruz bebek sayısı da 60'a baskı ve 2017'de Barış Çocuk Orkestrası Koruma ve Geliştirme Derneği kuruldu.

Yorglass firmasının kurumsal toplumsal günah faaliyetleri kapsamında terviç sonucu almış olduğu öğrenciler, 2018'den sonradan "Yorglass Barış Çocuk Senfoni Orkestrası" ismi altında musiki eğitimine ve konserler vermeye bitmeme etti.

Devlet sanatçıları piyanist İdil Biret, orkestra şefi Gürer Aykal denli dünyaca adlı sanlı adların birlikte Ayla Caymaz, umut Bulut Korosu, Howard Griffiths, Burhan Öçal denli ustaların konserleri, gönüllülerinin çabası ve sponsorunun desteği ile Yorglass Barış Çocuk Senfoni Orkestrası 150 yabanlık birlikte aileye dönüştü.

Suç ortamı ve kollar ortada konuşma eliyle barikat ihdas hedefiyle yola çıkan orkestra, oyunluk almış olduğu salonları yüzlerce seyirciyle doldurdu, sonuç konserini de 24 Nisan'da Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde Gülsin Onay'ın piyanosu eşliğinde gene kollar düşüncesince verdi.

Venezuela'daki "El Sistema" projesini dayanıklı aldılar

Barış Çocuk Orkestrası Koruma ve Geliştirme Derneği Kurucusu Selmin Günöz, AA muhabirine, sosyoekonomik anlamda arka eksik alanlarda canlı ailelerin evlatlarının topluma hayır olmasını musiki eliyle iletmek düşüncesince harekete geçtiklerini söyledi.

Çocukları sokaktaki tehlikelerden "senfoni" ile ırak avlamak istediğini anlatım fail Günöz, "Senfoni orkestrası baş döndürücü iddialı birlikte lafız kısaca eksiksiz enstrümanların Batılı anlamdaki hepsi enstrümanların olması icap lakin o derece fiyatlı ki enstrümanlar onlara erişebilmek düşüncesince dobra birlikte gelir, mali dayanak noktası gerekiyor. Ben elden çevremdekilerin katkılarıyla, eşimin dostumun katkısıyla 20 yay alabildim ve 20 kemancıyla başladım." dedi.

Venezuela'nın başkenti Karacas'ın dezavantajlı bölgelerinde düzenlenen "El Sistema" projesini dayanıklı aldıklarını anlatım fail Günöz, "Burada evlatları musiki eliyle değme çeşitli suçtan korumayı hedefledik." dedi.

Çocukların değme hafta 2 defa merkezde terbiye aldığını kail Günöz, gerçek amaçlarının müzikal muvaffakiyet olmadığını fakat bazısı evlatların da baş döndürücü zeki bulunduğunu ve ehemmiyetli başarılar elde ettiğini aktardı.

Çocukların başarısının alım çalım donör bulunduğunu anlatım fail Günöz, "3 çocuğumuz konservatuvarı kazandı. Öncelikle o bizim düşüncesince baş döndürücü iri birlikte alım çalım oldu. Çünkü artist olacaklar kısaca eksiksiz birlikte şeydi bu. 2 çocuğumuz da bu sene dobra sanatlar lisesini kazandılar. Bundan da baş döndürücü iri alım çalım duyduk. İnşallah gitgide musiki öğretmeni olacak ve ya senfoni orkestralarında artist kendisine çalışacaklar. Biz de gururla izleyeceğiz." sanarak konuştu.

Gönüllü psikolog, hikmet ve İngilizce öğretmenleri de var

Selmin Günöz, evlatları suçtan arkalamak bunun şeklinde topluluk merkezinde birlikte fahri psikoloğun birlikte hikmet ve İngilizce öğretmenlerinin de fahri çalıştığını belirtti.

Gittikçe büyüyen birlikte orkestra ile seslerini hepsi dünyaya duyurmayı istediklerini dile getiren Günöz, şunları kaydetti:

"En iri amaç bebek orkestrası ile kalmayıp büyüyen çocuklarımızla birlikte çaylaklık orkestrasına dönüşmek. Arkadan değme daim geliyor kılıç kimseyi arka çevirmiyoruz. Şu an 98 bebek orkestrada çalıyor, yekûn 150 çocuğumuz var. Diğerleri acemi öğrenme, terbiye aşamasında. Yarın ayrıksı bebek doğacak o da katılacak buraya. Büyüyenler, 15-16 yaşına mevrut çocuklarımız var. Onlar 2 sene sonradan 18 yaşlarında olacak onları çaylaklık orkestrasında değerlendirmek ayrıca buradaki öğretmenlerimizin indinde asistanlık yapmalarını sağlamak, acemi mevrut küçüklere terbiye vermelerin iletmek istiyoruz. Ablalık ağabeylik sistemi biliyorsunuz ki baş döndürücü önemli. Bunları sağlayabilirsek baş döndürücü bahtiyar olacağız."

Çocukların hayalleri

Merkeze yay eğitimi almaya mevrut Şükrü Yaman, hâlâ evvela de Barış Çocuk Senfoni Orkestrası emek harcamaları kapsamında gırnata çaldığını söyledi.

Müzikle ilgilenmekten bahtiyar bulunduğunu anlatım fail Yaman, "Müzisyen olmayı baş döndürücü isterdim. Haftanın 2-3 haset buraya çalışmaya geliyorum. Bazen konserlerimiz oluyor. O konserlere de çalışmamız gerekiyor." dedi.

Öğrencilerden Zeliha Bozkurt ise "Korolara adam olmak istiyorum, konserler özgülemek istiyorum." sanarak konuştu.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler