USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Çocukluğunda tanıştığı, nice kere rüyet fırsatı bulmuş olduğu Atatürk'ü anlattı

Büyük lider Mustafa Kemal Atatürk'ün reji kolcusu subaylarından Daniş Karabelen Paşa'nın kızı 92 yaşındaki Özcan Atamert, çocukluğunda nice kat rüyet fırsatı bulmuş olduğu Atatürk ile ilgilendiren anılarını unutamıyor.

Çocukluğunda tanıştığı, nice kere rüyet fırsatı bulmuş olduğu Atatürk'ü anlattı
09-11-2021 14:36
İstanbul

Atamert, Atatürk'le elbette tanıştıklarını, o günlere ilişkin anılarını ve vefatının peşi sıra yaşadıklarını, AA muhabirine anlattı.

Babası Daniş Karabelen Paşa, 1929-1932 yıllarında Atatürk'ün koruması ve kolcu subaylığını fail Atamert, bu sayede beş altı el Atatürk'ü yakından görüp tanışıklık fırsatı yakaladığını söyledi.

1929 senesinde İstanbul'da doğan Atamert, ilerleyici yaşına karşın hala çocukluğundaki o anın coşkusunu yaşadığını dile getirdi.

Atatürk'ü önce gördüğünde 4 yaşlarında bulunduğunu kail Atamert, o hatıra aşırı önemsiz bulunduğu düşüncesince fon üzere anımsadığını fakat ilerleyici senelerde Büyük lider ile bağlanmış diyaloglarını ve anılarını hâlâ belirgin hatırladığını kaydetti.

"Atatürk bana bakıp, 'Öyle mi çocuk' niteleyerek saçımı okşadı"

Atamert, o yıllara ilişik anılarını şöyleki aktardı:

"İkinci gördüğümde Atatürk, Fenerbahçe stadyumuna geliyordu, bizim de evimiz stadyuma yakındı. Dedem beni kucağına aldı. Yoğurtçu Parkı tarafında açıkça müşterek otomobildeydi Atatürk. Araba giderken çoluk çocuk otomobile tutunmuş ilerliyordu. Bando ekibi 10. Yıl Marşı'nı çalıyordu. Üçüncü görüşümde, Fenerbahçe'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlanıyordu. O, Ertuğrul yatıyla geliyordu. Atatürk'e el sallıyorduk. O da bizlere alkan mendilini salladı. Bir ahir görüşümde ise babam bizi müşterek çağ Florya'ya götürmüştü. Florya'da Atatürk'ün genç, karı demeden daima beraberce bu arada denize girdiğini, yüzdüğünü gördüm. Daha sonra, Atatürk Çelik Palas'ı ayırmak düşüncesince Bursa'ya vardığında ego 5 buçuk yaşındaydım. Biz Setbaşı'nda oturuyorduk. Ağabeyim gelip, 'Atatürk geliyor' sanarak seslendi. Biz dallar elden Atatürk'ü görmeye koştuk. Atatürk bizlere seslendi, 'Nasılsınız çocuklar' sanarak sordu. Yanımızda babamın teyzesi vardı, Atatürk'ü kullanmak düşüncesince elini güneşe himaye etmiş bakıyordu. Atatürk de 'O er selamı verici hatun kim?' sanarak sordu. Ben de yanıt vererek, 'Babam ona büyükanne diyor, kılıç de büyükanne deriz' dedim. Atatürk bana bakıp, 'Öyle mi çocuk' niteleyerek saçımı okşadı. Ben de elden elini tuttum. Atatürk, 'O biçimde bu şişman kadına esenleme verelim' dedi ve büyükannemize 'Akşam şerifleriniz yararlı olsun' sanarak lafa başlayarak konuştu."

"Atatürk'ün olgunlaşmamış gözlerine yakından baktım"

Atatürk'ün büyükannesiyle ve kendisiyle müşterek müddet geveze ettiğini, hâlâ sonradan da zımnında bitmeme ettiğini özetleyen Atamert, şunları kaydetti:

"Atatürk'ü müşterek ahir görüşüm ise müşterek Cumhuriyet Bayramı gecesiydi. Bursa'daydık kılıç de. Bütün dallar oradaydık. Birden Harmandalı çalmaya başladı. Atatürk, 'Harmandalı oynayacak kimesne namevcut mu?' sanarak sordu. Bunu der demez, kardeşim Erdoğan Karabelen çıktı, dizlerini yere vurarak Atatürk'ün karşısında sarhoş oynadı. Atatürk'ün aşırı hoşuna gitti. Sonra yanına çağırdı bizi. Kardeşime, 'Bak çocuk, büyüdüğünde öğreteceksin ve oynayacaksın bunu' dedi. Atatürk'ün olgunlaşmamış gözlerine yakından baktım, unutamıyorum. Bu hatırat unutulmazdı benim için."

10 Kasım 1938'de Atatürk'ün ölüm haberini ana ve babasının radyo haberlerini dinlerken duyduğunu tamlayan Atamert, o çağ ağladığını anlatım etti.

Özcan Atamert, "Atatürk'ü 7-8 defa gördüm, elimi tuttu, saçımı okşadı. Atatürk çocukluğumda beni aşırı etkiledi. Bizim onu kullanmak düşüncesince koşmamız, onun bizlere 'Nasılsınız çocuklar?' sanarak sorması, unutulmazdı. Çocuklarla daim müşterek arada olurdu. Çok iyi konuşan, bireylere bedel verici aşırı alımlı müşterek insandı." sanarak konuştu.

Atatürk'e türkü yazdı

Atatürk düşüncesince yazdığı 'Atatürk'üm' angın şiiri paylaşan Atamert, şu mısraları okudu:

"Türk ulusu özlemle anbean seni anıyor,

Her 10 Kasım sabahı eflak güçlü ağlıyor,

Atamızdın, babamızdın, kurtarıcımız, canımızdın,

Uygarlığa taraf verdin, Türk hanımını yücelttin.

Hala bizi gözetliyor, koruyorsun Ardahan Damal dağlarında,

İnanılmaz müşterek görüntü, erinç veriyor insana...

Bir mucizesin Atam, Anadolu'mun, yurdumun kucağında,

Yurtta sulh, dünyada barış sözlerinle,

Dünyaya kudret verdin, yârenlik verdin, barış verdin.

Sevgi sana tamamı kalplerden, hürmet sana şişman Ata'm."

Atamert, 4,5 yaşlarındayken 1935 senesinde Türk havacılık tarihinin en ehemmiyetli isimlerinden Vecihi Hürkuş ile bu arada buğulaşma fırsatı yakalamıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler