USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Çıldır Gölü'nde Eskimo usulü balık avlayan familya yörenin gezim elçisi kabil çalışıyor

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en iri ikinci gölü bulunan Ardahan-Kars sınırındaki Çıldır'da buzları kırarak Eskimo usulü balıkçılık özne Kılıç ailesi hem geçimlerini sağlamakta bununla beraber turistlere yöreyi tanıtıyor.

Çıldır Gölü'nde Eskimo usulü balık avlayan familya yörenin gezim elçisi kabil çalışıyor
31-12-2021 12:40
Kars

Kar yağışının arkası esna sıcaklığın sıfırın altında 27 dereceyi bulmuş bulunduğu alanda Van Gölü'nden sonraları en şişman ikinci göl bulunan Çıldır'ın yüzeyi ağız ağıza buzla kaplandı.

Yüzeyindeki buz tabakasının 15 santimetreye eriştiği Kars-Ardahan arasındaki göl, üstünde atlı kızaklarla gezinti ve Eskimo usulü balıkçılık yapılmasının beraberinde 123 kilometrekarelik endüstrisi ile çevresini şamil karlı dağların oluşturduğu natürel iyilikle turistleri alana çekiyor.

Kışın ilkin kazanmak az daha rastgele zaman domestik ve ecnebi turistleri ağırlayan gölde şu sıralar yüzeyin ağız ağıza buzla kaplanması dolayısıyla, civarda geçimini balıkçılıkla sağlayıcı köylüler de Eskimo usulü avcılığa başladı.

Ardahan'ın Çıldır ilçesi Akçakale köyünde geçimini balıkçılıkla sağlayıcı Kılıç ailesi de dargın havaya aldırış etmeden er saatlerde atlı kızaklarla buzla ciltli gölün ılımlı bölümüne akla yatkın ilerliyor.

Kazma ve küreklerle göl yüzeyindeki etli buz tabakasını ibik Kılıç ailesi, daha sonraları ağlarını suyun derinliklerine bırakıp evlerine dönüp 1-2 çağ balıkların ağabey takılmasını bekliyor.

Heyecanlı bekleyişin arkası esna atlı kızaklarla baştan buzlu gölün üstünde sevinçli gezi yaparak bire müşterek alana vasıl aile, buzları yeni baştan kırdıktan sonraları "vira bismillah" niteleyerek göle bıraktıkları ağları çekiyor.

Sabırlı bekleyişin arkası esna bu mevsim Eskimo usulüyle geçmiş avını özne avrat balıkçı Çınar, benzeri Turhan ve oğlu Kurtuluş Kılıç, balık meşbu ağları sakınma şişman neşe yaşadı.

Kılıç ailesi, balıkları turistlere ve yöredeki restoranlara satarak geçimini sağlıyor. Yörenin adeta fahri gezim elçisi bulunan aile, alana mevrut domestik ve ecnebi turistlere atlı kızakla gezinti yaptırmanın beraberinde Eskimo usulü balık avını öğretiyor.

"Çıldır Gölü'nü güya aynayla kapattılar"

Turhan Kılıç, AA muhabirine, ailecek balıkçılık yaptıklarını tabir ederek, "Sabah ercecik kalkar kahvaltımızı yaparız, hazırlıklarımızı yaparak eşimle ağ atmaya çıkarız. Eşimle buzu kırarak, buzun altındaki ağları çekip balıkları alıyoruz. Balıkları aldıktan sonraları acı tekrardan suya bırakıyoruz." dedi.

Özellikle şita aylarında göle binlerce domestik ve ecnebi turistin geldiğine dikkati çekici Kılıç, "Çıldır Gölü'nde 20 Mart'a derece buzun üstünde Eskimo usulü, ilkbaharda buzlar çözülünce de teknelerle balıkçılık yapıyoruz. Bu yıl göl baş döndürücü dobra dondu, buz kalın, inşallah şita turizmine de yararlı olur. Şu anda Çıldır Gölü'nü güya aynayla kapattılar. Çıldır Gülü, bire müşterek sürede Kars ve Ardahan'ın şita turizminin belirti kemiğidir ve incisidir." ifadelerini kullandı.

Kurtuluş Kılıç da "Yerli ve ecnebi turistlerimiz nite ağ döktüğümüzü düşkünlük ediyor. Biz de turistlere ağ dökümünü, ağ çekimini gösteriyoruz." sanarak konuştu.

Kışın buz altından çıkan balıkların yağlanması dolayısıyla daha içimli bulunduğunu özetleyen Kılıç, "Donan gölden pullu sazan, solgun balık dediğimiz hoş su kefali, şafak balığı, alabalık, kızılkanat, karabalık, murza balığı, alengirli sazan çıkıyor. Bu balıkları müşterilerimize sunuyoruz. Sarıbalık daha içimli bulunduğu düşüncesince mevrut turistlere bilhassa onlardan ağırlama ediyoruz, ayrımlı müşterek lezzeti var. Bu balık Türkiye'deki nice gölde menfaat lakin Çıldır Gölü'nün lezzetini vermez." dedi.

Yörede Çıldır Gölü'nün yüzeyinin donmasıyla Kılıç ailesinin beraberinde gölün hem Kars hem de Ardahan kıyısındaki köylerde oturup geçimini balıkçılıkla sağlayıcı nice eş Eskimo usulü avcılığa başladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler