USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Camide imam ve müezzin, çarşıda esnafın 'arkadaşı' oldular

Bursa İl Müftülüğü içerisinde fahri imam ve müezzinlerden oluşan Mobil İrşat Ekipleri, esnafın ve vatandaşın ayağına derece derece dertlerini dinliyor, sorularını yanıtlıyor.

Camide imam ve müezzin, çarşıda esnafın 'arkadaşı' oldular
17-12-2021 13:54
Bursa

Bursa İl Müftülüğü içerisinde fahri imam ve müezzinlerden oluşan Mobil İrşat Ekipleri hem camideki görevlerini yapıyor bununla birlikte esnafı ve yurttaşı görüşme ederek dini istifham ve problemlerini dinliyor.

"Ahlaklı Birey Erdemli Toplum Projesi" kapsamında şehir merkezindeki Nilüfer, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde fahri diyanet görevlilerinden oluşan 50 şahsiyet takımlar karışma il genelinde 170 kişi, manevi rehberlik hizmeti yapıyor.

Esnaf ve vatandaşlar, diyanet görevlilerinin çıkarlarını görüşme yazar sorularını yanıtlamasını, çıkarlarını yönlendirmesini kıvançla karşılıyor.

İl Müftüsü İzani Turan, AA muhabirine, 4 yıl öncesine müstenit ve müstevli dolayısıyla açıklık verip baştan başlattıkları projeyle şahısların tinsel ve dini hayatlarına dokunduklarını söyledi.

Halkla uygun değinme noktasında eksiklikleri bulunduğunu gördüklerini tamlayan Turan, şu detayları paylaştı:

"Vaizlerimizden Bekir Şahin, 'Hocam sokaklara inelim' niteleyerek müşterek öneri getirdi. 'Bu müşterek nevi Taif seferidir, Rasulullah, Taif'te neyle karşılaştıysa sizler de onunla karşılaşabilirsiniz, tersleyen olur, taşlama fail olur, gır kail olur. Bütün bunlara döş gerecekseniz hiçbir durmayın, yürüyün arkanızdayım, ne lazımsa geriye küsurat dilencilik etmek karışma edinmek az daha icabında bireylere tuşe namına bunu da hücre alırım.' dedim. Güzel müşterek takım oluşturuldu, 50 yöresinde fahri kardeşimiz, bunlar camide görevlerini yapıyorlar, onun haricinde evinden, çocuğundan devir artırarak yahut onların zamanından alarak hakeza müşterek seferberlik başlatıldı. Bugüne derece 6 bine andıran esnafımız hiçbir ayırt gözetilmeden meyhanesi, kıraathanesi bunlar müşterek tane hiçbir görüşme edildi, esenleme verildi."

Turan, Mobil İrşat Ekiplerinin çalışmalarıyla ilgilendiren baş döndürücü dobra art dönüşler aldıklarını aktardı.

"Bizimle konuştuklarında rahatlıyorlar"

Nilüfer ilçesinde işyar imam İbrahim Şendil, projeden evvel de esnafa ziyaretlerde bulunduklarını fakat taşınabilir uyarma emek vermesi başlayınca akıntı alanlarını genişlettiklerini bildirdi.

Projeyi duyduğunda baş döndürücü sevindiğini ve heyecanlandığını özetleyen Şendil, "İlk evvel eğitimleri aldık, baş döndürücü da velut oldu. Çok eksiğimin bulunduğunu ayırt ettim, eğitimlerle bu arada bu işe girmiş oldum." dedi.

Şendil, bu faaliyetin yapmaları müstelzim müşterek iş bulunduğunu düşündüğünü belirtti.

Caminin haricinde da çalışan olmalarının önemine dikkati çekici Şendil, "Cuma günleri her daim kılıç konuşuyoruz, cemaatimiz bizi dinliyor. Biz de bu vesileyle gidip onları dinlemiş olduk. Bir kardeşimiz bizi dargın karşılamıştı, 'Bir bilinçlilik mi isteyecek?' niteleyerek fakat bizi uğurlarken baş döndürücü mutlu oldu. Oturuyoruz, onların dertlerini dinliyoruz. Bizimle konuştuklarında rahatlıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Osmangazi'de imamet önleyen Beytullah Şahin, camiye gelemeyenler ve gelmeyenlere gittiklerini kaydetti.

Vatandaşların, onlara bedel vermeleri ve ayaklarına gitmelerinden mevki duyduklarını aktaran Şahin, laflarını şöyleki sürdürdü:

"İmamlık elden camiye hapsedilmemeli, camiden sokağa da inilmeli, vatandaşlara ulaşılmalı. Bazı esnafımız, vatandaşımız namüsait reaksiyon de gösterebiliyor, bizi kovanlar da olmakta arada sırada fakat kılıç denir ki 'Kovsanız da insanoğlu paydasında buluşuyoruz, sizinle bahsetmek istiyoruz.' Konuşunca da baş döndürücü mutlu oluyorlar."

Ekibin, babasını kaybeden insana nasihati

Yıldırım'da işyar imam Nuri Melleş ise kıraathane, inhisar bayisi kabil bölgeleri de görüşme ettiklerini, bu durumun esnafın baş döndürücü hoşuna gittiğini dile getirdi.

Cami programları, Kur'an derslerimizi ve gençlere müteveccih planlar de yaptığına yer veren Melleş, "Hoca arkadaşlarla bu arada inhisar bayilerini, meyhaneleri görüşme ediyoruz. Bir gündüz 3-4 öğretmen dost meyhaneden çıktık. Otobüs durağında muntazır hanımlar vardı, bizi görür görmez beklenmeyen oldular. 'Ya bunlar da meyhaneye girmiş.' kabil öz aralarında konuştular." niteleyerek konuştu.

Melleş, ki ne derse desin niyetlerinin arı olduğunu, bu niyetle yola çıktıklarını laflarına ekledi.

Bilal Bilgin ise şu ifadeleri kullandı:

"Meyhanelere gidiyoruz, oradaki kardeşlerimizin masalarına oturuyoruz. Orada bizlere sorularını soruyorlar, hepimiz de lüzumlu cevapları veriyoruz. Bir kardeşimizin masasına oturduk. Babasını kaybetmiş olduğu düşüncesince kendisini avunan ika namına orada bulunduğunu bizlere söyledi. Biz de kendisine, 'Sen babanın sadaka-i cariyesisin' dedik. 'Senin yaptığın dobra işler babanın ücret hanesine ücret olarak, biçimsiz ameller de babanın sorumluluk hanesine sorumluluk şekilde yazılacaktır.' tavsiyesini verdik. Kardeşimiz de sözümüzden baş döndürücü etkilendi."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler