USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Burdur'a Hatay'dan getirilen afetzede Fidan Kaçar: Allah'ım milletimize sabırlar vers

Hatay'da enkazın altından oğlunun çabasıyla çıkan ve kolundan vurulan Fidan Kaçar, "Allah'ım milletimize sabırlar versin, aşırı zordu. Oğlum, 'Anne, ana korkma' diyerek sonsuz bağırdı. Sesleri duyuyordum fakat benim kalkacak halim yoktu." dedi.

Burdur'a Hatay'dan getirilen afetzede Fidan Kaçar: Allah'ım milletimize sabırlar vers
11-02-2023 12:09
Burdur

"Asrın felaketi" adına nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden gaileli kurtulan ve otama düşüncesince yakınlarınca Burdur'a getirilen depremzedeler, akrabalarını kaybetmenin acısını yaşıyor.

Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki dü depremi Hatay ve Kahramanmaraş'ta yaşayan, yıkılan ve ağırbaşlı hasar meydan evlerinden zat olanaklarıyla çıkmayı başaran Kaçar ve İmren ailelerinden gaileli olanlar, Burdur Devlet Hastanesi Ortopedi Servisi'nde otama ediliyor.

Hatay'ın Hassa ilçesi Akbez Mahallesi Kale Sokak'taki 3 bükülmüş eş apartmanında tün depreme yakalanan Kaçar ailesi, evleri yıkılınca çökme altında kaldı.

Şiddetli yağmurun altında 4 saatlik uğraşın arkası sıra enkazdan zat olanaklarıyla çıkmayı başaran aileden 9 kişi, harabat ortada küsurat ailenin en iri ferdi 68 yaşındaki Fidan Kaçar'ı kurtarmaya çalıştı. Üzerine sütun sakıt Kaçar, çocuklarının çabasıyla depremin 7. saatinde enkazdan gaileli çıkarıldı.

- "Herkes dirilik havline düştü"

Alçıya tahsil edilen kolu omzundan itibaren hassas Fidan Kaçar, AA muhabirine, depreme uykuda yakalandığını, çabucak dair briketlerin döküldüğünü söyledi.

Kızlarına o an "ölüyorum, beni kurtarın" söylediğini özetleyen Kaçar, Allah'a yalvardığını, kızının da o tam Kur'an-ı Kerim'den bilmiş olduğu sureleri okumaya başladığını dile getirdi.

Kaçar, çökme altında baş döndürücü zahmetli dakikalar geçirdiğini belirterek, "Allah'ım milletimize sabırlar versin, baş döndürücü zordu. Oğlum, 'Anne, ana korkma' niteleyerek sonsuz bağırdı. Sesleri duyuyordum fakat benim kalkacak halim yoktu. Bacağıma sakıt parçalar da vardı. Çok korktum, o an korkudan çocuklarım güçlü aklıma gelmiyordu. Herkes canının derdine düştü." ifadelerini kullandı.

Çocuklarının kendisini boşaltmak düşüncesince baş döndürücü çabaladığını aktaran Kaçar, evinin yıkıldığına baş döndürücü üzüldüğünü dile getirerek "Anılarım, evim, halis muhlis komşularımın evleri de gitti. Hısım akrabalarım, dayımın çocukları, bacım, bacımın çocukları, koca kardeşimin evlatları öldüler. Çok acı." dedi.

- "Çocuklarım 'Baba beni kurtar' niteleyerek bağırıyordu"

Annesini enkazdan çıkaran 48 yaşındaki Ahmet Kaçar da depremin sonuç saniyelerinde tavanın üstlerine çöktüğünü söyledi.

Yıkılan dolabın altındaki dirim üçgeninde kalınca kurtulduklarını tabir fail Kaçar, "Balkona oluşturulan pencereden çıkabildim. İlk evvel eşimi çıkardım, sonraları öteki odadaki çocuklarıma koştum. Aşırı siper da yağıyordu, üstümüzde başımızda ortak nesne yok, merasimsiz fut kalmıştık. Çocuklarım 'Baba beni kurtar' niteleyerek bağırıyordu, annem öteki yandan bağırıyordu. Çok ağırbaşlı ortak durumdu, gündüz aydınlanana denli ailemi çıkarmaya çalıştım. Kız kardeşlerimi depremin 4-5. saatinde, annemi de ıvır zıvır ortak aralık açarak kolonu krikoyla kaldırarak tahminî 6-7 saatte çıkarabildim. O panikle Burdur'daki yeğenim Murat'ı aradım, 'Evimiz yıkıldı stajyer lazım' dedim." niteleyerek konuştu.

- "Teyzemin ve kuzenimin cenazesini enkazdan çıkardım"

Kaçar, Burdur'daki hastanede kendileriyle yakından ilgilenildiğine ayraç ederek şunları kaydetti:

"Şu anda aklımız fikrimiz daim orada. Hala deprem psikolojisini atlatamadık. Uyuduğumuzda çatı üzerimize çökecek niteleyerek hissediyoruz. Kaybettiklerimiz ortada güre olanlar var. Teyzemi, ana ½ si söylediğim insanı kaybettim. Teyzemin ve kuzenimin cenazesini zat ellerimle enkazdan çıkardım. Kızıyla koyun kucağa mahsur şekildeydi. Sevdiğin müşterilerini enkazdan geberik boşaltmak baş döndürücü ağırbaşlı ortak duygu. umut ediyorsun 'belki yaşıyordur' diye. Acılar anlatılmaz ortak çözüm alıyor."

Kaçar, yardımların orada küsurat yakınlarına ulaştığının haberini aldıklarından ötürü içinin ortak nebze olsun şen bulunduğunu vurguladı.

- "Şok halimiz on paralık geçmiyordu"

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesi İstasyon Mahallesi Aydan Sokak'taki bağımsız evinde depremden kaçarken sol fut bileği hassas 49 yaşındaki Ali İmren de bileğinden cerrahi müdahale olacağını anlattı.

Yara almadan kurtulan benzeri Rahime ve oğluyla Burdur'daki yakınının yanına geldiğini tamlayan İmren, deprem alelacele sarsıntının şiddetiyle duvardan duvara çarptığını, ayağının o anda kırıldığını söyledi.

İlk depremde evlerinin yıkılmadığını, ikinci depremde ağırbaşlı hasar aldığını, akrabalarından 10 kişiyi de depremde kaybettiğini aktaran İmren, şunları tabir etti:

"Deprem alelacele iri korku ve ürkü yaşadık. O anki yaşadıklarımızı kelimelerle söylemeye zorlanıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık, otomobilimize bindik, deprem bitmeme ediyordu. Her zaman artçılar oluyordu, beklenmeyen halimiz on paralık geçmiyordu. Anne, baba, çocuklarıyla benzeyen akrabalarımızı kaybettik. Allah siper eylesin hepsine."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler