USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Beyaz mülevven geyiklerin kahverengi yavrusuna "Mucize" ismi verildi

Yayla turizminin ehemmiyetli merkezleri ortada toprak düzlük Kahramanmaraş'ın Başkonuş Yaylası'ndaki birlikte işletmeci çeşidinden sahiplenilen albino (beyaz renkli) geyik ailesinin kahverengi tonlarında yavrusu oldu.

Beyaz mülevven geyiklerin kahverengi yavrusuna
21-06-2022 13:05
Kahramanmaraş

Kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunan, endemik bitkilere ve muhtelif canlılara ev sahipliği karşıcı Başkonuş Yaylası'nda gezim işletmeciliği karşıcı Serhan Erdoğanyılmaz, kestirmece 2 sene evvela hususi müsaade aldıktan sonradan ikisi çekici 3 geyik realizasyon etti.

Kurduğu hususi bölgede bu hayvanları besleyici Erdoğanyılmaz, vücuttaki müşterek pigmentin eksikliğine ilişkin namına "beyaz" renkte dünyaya mevrut ve albino nitelikleri hasebiyle güneşe baş döndürücü müşterek tomar çıkamayan bu geyikler düşüncesince gölgelikli ayrı müşterek düzlük hazırladı.

Geyik çiftinden kestirmece 10 şems evvela döl düzlük Erdoğanyılmaz, ana ve babasının bilakis kahverengi tonlarına eş bulunan çocuk geyiğe "Mucize" ismini verdi. "Mucize" ve ailesi, yaylaya mevrut tatilcilerin nazarıitibar odağı oldu.

Erdoğanyılmaz, AA muhabirine, bitirdikleri araştırmaya mucibince albino müşterek geyikten mülevven müşterek veladet çoğu kez gerçekleşmediğini anlatım etti.

Bazı veterinerlerle görüştüklerini ve onların da bu bir vaziyete şaşırdıklarını, yavrunun sağlığının ise durumunda bulunduğunu özetleyen Erdoğanyılmaz, şu şekilde konuştu:

"Bütün albino canlılar parafin olur. Renkli veladet olması normalde katı görülmez. Şimdi onun tekrar albinoya dönerek dönememesini seyrediyor olacağız ancak uzmanlar faziletkâr belki mülevven bitmeme edeceğini söylüyorlar. Bunu da etraflı misafirlerle izlemeye bitmeme edeceğiz. Burada müşterek olağanüstü gerçekleşti. Doğan geyiğimiz renkli. Biz de bu mucizeyi, tamamı misafirlerimize bu sene ülkemize, şehrimize müfit ve artağanlık baht etsin niteleyerek algıladık."

Erdoğanyılmaz, "Mucize"nin sonsuz namına baytar kontrolüne yayıncı tutulduğunu belirterek, "Mucize hala annesini emiyor. Mucize'yi burada şems bulunmadığı ve rahat yıllarda hariç çıkartıyoruz. Fiziksel egzersizlerini yaptırıyoruz. Onun şu an en iri gereksinim duyan biricik obje sevgi. Anne ve babası yanında. Onun ve ailesinin sağlıklarına ve beslenmesine nazarıitibar ediyor olmamız, onun düşüncesince en iri mevki kaynağı." niteleyerek konuştu.

"Genlerden meydana gelen durum"

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Başkanı Zootekni Bölümü Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Özköse de albino hayvanlardan seyrek fark olsa değişik renklerdeki yavruların olabileceğini, bu durumun da ana yahut babanın genlerinden meydana gelen müşterek gestalt bulunduğunu söyledi.

Özköse, albinizmin kalıtım bilimi müşterek ayrımlılık olduğuna dikkati çekerek, "Hayvanların ten ve kürklerinde nitelik oluşumuyla ilişik bulunan melanin istihsal kabiliyetinin olmamasından yahut enikonu kısıtlanmış olmasından meydana gelen müşterek kalıtım bilimi ayrımlılık durumudur albinizm. Bu yavruda gösteriyor ki ana ve babadan aldığı kalıtım bilimi bina hücrelerinin melanin üretimine başladığı ve hasebiyle alışılagelen kürk renklerine devir yaptığını göstermektedir." niteleyerek konuştu.

Ziyaretçiler de baş döndürücü seviyor

Eşi ve çocuklarıyla yaylaya mevrut tatilcilerden Ebru Eldeğirmen ise "Mucize"nin baş döndürücü şekerli ve cana yakın müşterek döl bulunduğunu söyledi.

Eşine az rastlanan albino geyikler ve yavrusuyla zaman geçirmenin dörtköşe bulunduğunu özetleyen Eldeğirmen, "Bu güzelliği burada değerlendirmek muhteşem. Güzel müşterek zaman geçiriyoruz. Çok şekerli ve baş döndürücü tatlılıkla ve sevimli. Nadir tanıdık müşterek çeşidi her insanın gelip görmesini öneririm." niteleyerek konuştu.

Ertan Eldeğirmen de yavrunun cana yakın hareketleriyle nazarıitibar çektiğini belirterek, "Yavru mükemmel ve güzel. Anneleri parafin ama kendisi kahverengi, adı üzere mucize." dedi.

"Mucize"yi görüşme fail çocuklardan Tuana Akçakale ise ailesiyle bu arada piknik gerçekleştirmek düşüncesince yaylaya geldiklerini, geçmiş kez burada geyik gördüğünü ve yavruyu her insanın gelip görmesi icap ettiğini dile getirdi.​​

Albinizm

Albinizm, canlılara nitelik verici melanin pigmentinin üretimini azda olsa yahut ağız ağıza kırıcı kalıtım bilimi değişimlerin kararı ortaya çıkıyor.

Kalıtsal müşterek gestalt bulunan albinizm ile doğan canlılar, çoğu kez parafin deri, saçlar, kaşlar ve kirpiklere eş oluyor. Bu rahatsızlığın görüldüğü kişilere ve hayvanlara el ortada "albino" da deniliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler