USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Balıkesirli canlı aşçı, ata yadigarı konağı restore yazar işletmeci oldu

Bolu'da aşçılık dalında almış olduğu darülfünun eğitiminin peşi sıra İspanya'da birlikte otelde etkin dinç eş girişimci, Balıkesir'in Susurluk ilçesindeki dededen kalma konağı, ailesi ve dostlarıyla restore ederek butik restorana dönüştürdü.

Balıkesirli canlı aşçı, ata yadigarı konağı restore yazar işletmeci oldu
02-02-2023 14:08
Balıkesir

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nden yetkilendirilmiş bulunan ve İspanya'nın San Sebastian kentinde birlikte otelin mutfağında aşevi şekilde etkin 29 yaşındaki Gupse Berrin Çakar, 5 sene önceki Türkiye'ye döndü.

Hem Balıkesir mutfağına aynı zamanda ailesinin esasen çevre Çerkez yemeklerine bilge bulunan Çakar, işletmesini ihdas etmek düşüncesince babası Ahmet ve anası Melek Çakar ile tedarik yaptı.

Çakar, Susurluk'un rustik Demirkapı Mahallesi'nde dedelerinden kalma 150 salname konağı, ailesi ve dostlarıyla restore yazar butik restorana dönüştürerek sabık sene temmuzda hizmete açtı.

Kahvaltı hizmeti de verici Çakar, annesi, babası ve 2 çalışanıyla, Çerkez mutfağından haluj, şıpsı, metaz, Çerkez peyniri, haku haluj, eş lokması, Balıkesir'e saf tirit, keşkek, şıngıllı mantı, höşmerim, Balıkesir kaymaklısı, inatçı ayağı kadar lezzetleri müşterileriyle buluşturuyor.

Gupse Berrin Çakar, AA muhabirine, aşındırmak hazırlamaya merakının bebek yaşlarda başladığını söyledi.

Yemeğe ilgisinin ailesinden geldiğini tamlayan Çakar, "Babamın eli lezzetlidir, aşındırmak yapmayı sever lakin kabiliyet geliştirilebilir birlikte şeydir. Benim gelişmemi sağlayıcı da annemdir. Çocukken kırıp dökmeme, saçmama daim müsaade verdi. Arta artan yiyecekleri değerlendirmeme daim müsaade verdi." dedi.

Yurt haricinde kazanılmış bulunduğu deneyimin kendisi düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Çakar, "Orada 100 ad çalışıyorduk. Kendi sistemimi ihdas etmek düşüncesince ülkeme değiştirmek istedim. Yararlı edinmek istediğim de özlük köyümdü ve aracısız köyüme döndüm." ifadelerini kullandı.

"İsraftan gocunmak namına rezervasyonla çalışıyoruz"

Çakar, butik restoranın mimarisini, Kafkasya'dan alana mevrut atalarının yöntemlerini ve bugünün mimarisini harmanlayarak tasarladıklarını bildirdi.

İnşaat döneminin 9 ayda tamamlandığını aktaran Çakar, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Burayı tasarlarken gayem şuydu, 150 sene önceki Kafkasya'dan buraya atalarımız vardığında elbette aşındırmak yapıyordu, onu düşündüm. O vakitler saf gaz, tulum olmadığını, ateşle aşındırmak yapıldığını fikren burayı tasarladım. Kuzine yaptık, levent boylu müddet et suyu olgunlaştırmak istediğimde dibine birlikte odun atıyorum, dört başı mamur geceleyin çerağ ateşi dediğimiz ısıda o et suyunu pişirebiliyorum. İsraftan gocunmak namına rezervasyonla çalışıyoruz. Menüyü tasarlarken bağlı gruplar düşüncesince birlikte hafta başlangıçta tedarik yaptığımız ürünleri Burhaniye pazarındaki köylülerden ve belirlediğimiz körpe et satan etçi ve balıkçılardan gerçekleştirme ediyoruz. Bazen de babamın avladığı balıkları pişirip servis ediyoruz."

Baba Ahmet Çakar da kızının düşlerini yapmak ve ona arkalamak düşüncesince restoranı açtıklarını belirtti.

Kızının aşçılık mesleğine aşırılmış bulunduğu düşüncesince üniversitede tarım mühendisliği eğitimini bırakıp gastronomiye geçtiğini özetleyen Çakar, "Yine düşsel gerçekleşsin diyerek diyar dışına gönderdik. Yurt haricinde tekâlif almış bulunduğu biçimde bıraktı. Burasını, köyünü yeğleme etti." değerlendirmesinde bulundu.

Anne Melek Çakar ise çocukluğunda kızını, aşçılığa ilgiyi olduğundan aşındırmak icra ettiği malzemeleri döküp saçsa da kısıtlamadığını tabir etti.

Onun, birlikte nebzecik boyuyla sandalyenin hesabına çıkarak tezgahta birlikte şeyler yaptığını kaydeden Çakar, "Pilav, badem, döşenmemiş üzüm kadar nice ayrı ayrı şeyi birleştirirdi. İlk önceki değiştirilmiş şeyler, sonraları alelacayip lezzetler ortaya çıkmaya başladı. O süreçte onu daim motive ettim. Sanırım o devirde öz itimatı oturdu." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler