USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Bakan Varank yabani yaşam fotoğrafçısı Doğanay Vural ile kızıl geyikleri gözlemledi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara'nın Kızılcahamam ve Çamlıdere ilçelerinde mevcut ormanlarda kızıl geyiklerin ardında ortak çağ geçirdi.

Bakan Varank yabani yaşam fotoğrafçısı Doğanay Vural ile kızıl geyikleri gözlemledi
11-10-2021 11:31
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, yabani yaşam fotoğrafçısı Doğanay Vural ile geyiklerin izini devam eden Varank'ın görüntüleri, Vural'ın YouTube kanalında yayımlandı.

Bakan Varank, videoteyp öncesinde toplumsal iletişim araçları hesabından, "Daha evvel on paralık kızıl geyik gördünüz mü? Geyik böğürtüsü mevsimi nelerdir düşkünlük ediyor musunuz? Kızılcahamamlı Doğanay Vural ile yabani hayatta ortak gündüz geçirerek baş döndürücü değişik ortak repertuvar yaşadık. Video bu geceleyin ezanı Doğanay'ın YouTube kanalında." paylaşımında bulundu.

Varank, mesajda toprak düzlük videoda da "Ankara, natür meraklıları düşüncesince enteresan fırsatlar sunuyor. Ben de Kızılcahamamlı Doğanay Vural ile enteresan ortak repertuvar yaşadım. Bu deneyimi, Doğanay'ın YouTube kanalında sizlerle paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

Fotokapanları topladılar

YouTube'da piyasaya çıkan videoda Bakan Varank ile Vural'ın Ankara'nın Kızılcahamam ve Çamlıdere ilçelerinde mevcut ormanlarda geçirdikleri ortak gündüz anlatılıyor.

Videoda Varank, "Doğa aşığı olan, ayrımsız sürede doğayı şahıslara tanıtmaya etkin Doğanay ile hafta sonu iyi ortak zaman geçirdik. Ankara'ya baş döndürücü yaklaşan mesafelerde Kızılcahamam'da ve Çamlıdere'de atlara bindik, fotokapanlar kurduk ve mevsimi bakımından baş döndürücü hususi ortak repertuvar yaşadık." diyor.

Fotokapanları toplayan Varank ve Vural, bölgedeki ortak köye değişik kocabaşı ve köylülerden bilgelik alıyor. Buradaki sohbette Çamkoru'da 15 sene evvel yetiştirilerek doğaya bırakılan kızıl geyiklerin Benli Yaylası yöresinde bulunduğu bilgisi veriliyor. Varank, geveze esnasında "Doğayı baş döndürücü seviyorum. Çok çalışıyoruz ama arada kaçıyoruz da. Fırsat bulunca çocuklarımızı da götürüyoruz. Ben güncel ufaklıklara baş döndürücü üzülüyorum. Tavuk gıyaben büyüyen, askere revan ayrıntılar var." ifadelerini kullanıyor.

"İlk kere hakeza ortak repertuvar yaşadım"

Daha sonraları Benli Yaylası'na sabık Varank ve Vural, geyikler düşüncesince getirdikleri kayaç tuzlarını alana bırakıyor.

Burada Varank'ın, "Fazlası dokuncalı değil mi?" sorusu dair Vural, "Onlar gereksinimi kadarını kullanıyorlar." diyor. Bakan Varank da "İnsan üzere değil yani." laflarıyla cevap veriyor.

Tuzlamanın peşi esna Vural, eş geyiklerin sesine cevap vererek gelmesini sağlayıcı boruyu öttürerek onları çağırıyor. Varank, bu tam "Geyikten henüz iyi." şakası yapıyor.

Varank ve Vural, Osman adlı orman görevlisinin önerisiyle sabahleyin 04.00'te hususi ortak alana değişik eş geyiklerin böğürmesini dinliyor.

Videonun böylecene Vural, "Teknolojiyle iç içe yaşadığımız bu ortamda doğaya da zaman ayırdığınız düşüncesince teşekkürname ederim." diyor, Bakan Varank da "Ben sana baş döndürücü teşekkürname ediyorum. Hiç hakeza ortak repertuvar yaşamamıştım. Doğayı baş döndürücü seviyorum. Fırsat buldukça gece olduğunda çadırda kalıyorum. Fotokapanlarla yaptığımız, bindiğimiz atlar, vatandaşlarla muhabbetimiz ama en akıbet da geyik böğürmesi, o bambaşka ortak şey. İlk kere hakeza ortak repertuvar yaşadım. Böyle ortak bilinçlilik beklemiyordum." ifadelerini kullanıyor.

Daha evvel doğada kocaoğlan gördüğünü dile getiren Varank'ın "Ayıyı görür görmez korkmuyor musun?" sorusu dair Vural, "Çok kat karşılaştım. İnsan dokunca vermedikten sonraları hayvanın da dokunca vereceğini düşünmüyorum." görüşünü paylaşıyor. Varank'ın "Vaşak işine düşkünlük sardım ama güç diyorsun." laflarına Vural, "Zoru muvaffak olmak bizim işimiz." karşılığını veriyor.

"Allah'ın yarattığı rastgele canlının hakkı var"

Varank, mayıs ayında toplumsal iletişim araçları hesabından, "Doğada bambaşka canlıların olduğunu, Allah'ın yarattığı rastgele canlının ortak hakkı bulunduğunu unutmamalıyız." mesajıyla Kızılcahamam'da görüntülediği ortak ayının videosunu paylaşmıştı.

Doğanay Vural, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, Türkiye genelinde ortaöğretim ve darülfünun öğrencilerine müteveccih planlı "Sıfır Atık" mevzulu endamsız film yarışmasında "Yabana Atma" adlı çalışmasıyla darülfünun kategorisinde ortak numara oldu. Vural, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın benzeri Emine Erdoğan'dan aldı. Vural'ın yaşamış bulunduğu Ankara'nın Kızılcahamam ilçesi, Sıfır Atık Projesi'nde uçucu semt seçilmişti.

Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi talebesi bulunan Doğanay Vural, av meraklısı babasının "Silahta da titiz var, ışık makinesinde de. Birisi tetiğe bastığında öldürüyor, gayr ölümsüzleştiriyor. Sen hangisini ayırmak istersin?" sorusuna, "Tabii ki ölümsüzleştirmek" yanıtını vererek yabani yaşam fotoğrafçılığına başladı. Fotoğraf makinesinin yanında drone ve fotokapanlar kullanan Vural, başta yaşamış bulunduğu Kızılcahamam etrafında ayı, kurt, domuz, ihtiyar ve kartal üzere hayvanları katıksız hayatlarında görüntülüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler