USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bakan Varank: Küresel ölçekte bedel üreten birlikte bileşimli zeka ekosistemi bina buyurmak istiyoruz

Bakan Varank, "Küresel ölçekte bedel üreten birlikte sentetik zeka ekosistemi bina buyurmak istiyoruz. Ülkemizin arsıulusal sentetik zeka endekslerinde evvel 20 ortamında arazi almasını getirmek düşüncesince kararlılıkla çalışacağız." dedi.

Bakan Varank: Küresel ölçekte bedel üreten birlikte bileşimli zeka ekosistemi bina buyurmak istiyoruz
11-03-2022 14:35
İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yapay Zekâ Politikaları Derneği'nin (AIPA) devre içi kendisine düzenlemiş bulunduğu 1. Yapay Zeka Zirvesi "AI [Tomorrow Summit]" etkinliğinin açılışına videoteyp mesajla katıldı.

Varank, videoteyp mesajla katılmış bulunduğu programdaki konuşmasında sentetik zekanın yaşamın hepsi sahalarına çabucak yayılmaya bitmeme ettiğini, geliştirilen teknolojilerin insanoğlu hayatını, ekonomiyi ve topluluğu baştan şekillendirdiği müşterek inkılap sürecine geçildiğini dile getirdi.

Dünyanın en kalburüstü markalarının sıralandığı listelerde bundan böyle yenilikçi teknolojileri ve sentetik zeka platformlarını kullanan firmaların görüldüğünü tamlayan Varank, "Yapay zeka, kamu, iş dünyası, tutum ve topluluğun bütününü etkileyen mukaddem teknolojilerin başlangıcında geliyor. Sağlık, eğitim, ulaşım, haberleşme, siber güvenlik, finans, kurnaz kentler ve oyun, sentetik zeka teknolojilerinin en baş döndürücü beslediği alanlar." diyerek konuştu.

Bu noktada Togg'dan kalıp verici Varank, şu biçimde bitmeme etti:

"Örneğin Togg evren sahnesine çıkmış bulunduğu ABD’deki Tüketici Elektroniği Fuarında bellik DNA’sına akla yatkın kendisine uygulayım bilimi ve sanatı müşterek araya getirdi. Marka hedeflerini ve vizyonunu, sentetik zeka algoritmasıyla kelimelerin görselleştirilmesi tekniğini kullanarak ve gine otomobil öğrenmesiyle 2 bin 500 alışılmış Türk müziğinden açılan dizemli ve tınısal toy müşterek ezgi ile anlattı.

İşte bunun kabil infaz alanlarını, etkilerini ve kazanımlarını dikkate alınca şurası açık açık görebiliyoruz. Yapay zeka, arsıulusal kuvvet dengelerine direkt bulaşık edebilme potansiyeline sahip. 60'tan müşterek tomar devlet, millî sentetik zeka stratejisini açıkladı. Bu bölgeye müteveccih ağır adımlar atılıyor, yatırımlar yapılıyor."

"Küresel ölçekte bedel üreten müşterek sentetik zeka ekosistemi bina buyurmak istiyoruz"

Bakan Varank, sentetik zekanın, "Dijital Türkiye" ve "Milli Teknoloji Hamlesi" gösterimi doğrultusunda belirlenen kalkınma hedeflerinin esas taşıyıcılarından birisi konumunda olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Bu itibarla geçtiğimiz yıl, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve ait hepsi paydaşlarla Ulusal Yapay Zekâ Stratejimizi hazırladık. Belirlediğimiz izlemsel önceliklerimiz doğrultusunda, beşeri sermaye, AR-GE ve girişimciliğin desteklenmesi, enfrastrüktür ve nitelenmiş veriye erişim, sosyoekonomik uyumu hızlandıracak türel tensikat ve arsıulusal teşrikimesai mevzularına odaklandık.

Ortaya koyduğumuz kompetitif teknolojiler ile toptan ölçekte bedel üreten müşterek sentetik zeka ekosistemi bina buyurmak istiyoruz. Ülkemizin arsıulusal sentetik zeka endekslerinde önce 20 zarfında toprak almasını gelmek düşüncesince kararlılıkla çalışacağız. Bunu gerçekleştirebilmek sentetik zeka teknolojilerine istikamet verecek kalifiye insanoğlu kaynağına ehil olmaktan geçiyor."

Türkiye Açık Kaynak Platformu'ndan 42 yazılım okullarına, DENEYAP Teknoloji Atölyelerinden, Uluslararası Lider Araştırmacılar Programına, TEKNOFEST’e derece baş döndürücü yenilikçi girişimlerin bulunan olduğuna dikkati çekici Varank, bu yenilikçi projelerle müşterek taraftan elan müşterek tomar yazılımcı yetiştirilmesini sağlarken müşterek taraftan da gençlerin teknolojik yeteneklerinin geliştirilmesini desteklediklerini dile getirdi.

"Son dönemdeki desteklerin meyvelerini almaktadır olmaktan memnunuz"

Yapay zeka alanındaki hedeflere ulaşmanın müşterek başka ön şartının AR-GE ve inovasyon kültürü ile bu alandaki girişimciliğin yaygınlaştırılması bulunduğunu aktaran Varank, lazım enfrastrüktür gerekse plan bazlı desteklerle hususi bu sahanın envestisman yapmasını isteklendirme etiklerini söyledi.

İlgili paydaşları arsıulusal görüntü imkanlarından dinamik biçimde yararlandırmak düşüncesince icraat yapıldığını bildiren Varank, bu aşamada araştırmacılara ve girişimcilere, "2021-2027 devrinde Ufuk Avrupa ve Dijital Avrupa programları işletmelerimiz ve araştırmacılarımız düşüncesince ehemmiyetli finansman olanakları sunuyor. Lütfen buralara başvurun. Başvuru süreçlerinde size herhangi müşterek ayrışık desteği danışmanlığı vermeye hazırız. Yine şahsen kurduğumuz gurk merkezleri ve adım sermayesi fonları ile uygulayım bilimi tabanlı girişimciliğin gelişim göstermesi düşüncesince herhangi müşterek ayrışık olanağı sağlıyoruz." çağrısını yaptı.

Son devirde bu desteklerin meyvelerini almaktadır olmaktan olağandan kıvançlı olduklarını tamlayan Varank, "Bildiğiniz kabil Türkiye’nin önce unicorn müşterek teknoparktan çıktı. Şu an bakımından 6 unicornumuz yahut bizim ifademizle 6 Turcornumuz var. 2023 misyonumuz bulunan 10 Turcorn'a ulaşacağız. Ben buna kalben inanıyorum. Hatta bu Turcornların bazılarının da sentetik zeka dalında dinamik firmalardan olacağına inanıyorum." dedi.

"Dünyada salname 41 zettabyte data üretiliyor"

Yapay zeka alanındaki esas belirleyicilerinden birinin de data ve data el işi altyapıları olduğuna dikkati çekici Bakan Varank, şu detayları paylaştı:

"Sizce dünyada yılda ne derece data üretiliyordur? Her gündüz atılmış 500 milyon tweet, 294 bilyon e-posta, 4 milyon GB Facebook paylaşımı, 65 bilyon WhatsApp mesajı, YouTube'a herhangi müşterek gündüz katılan 720 bin saatlik toy zımni emniyetsiz müşterek bilim yığını oluşturuyor. Evet hakkıyla baş döndürücü müşterek tomar data üretiliyor. Şunu söyleyebilirim; dünyada salname 41 zettabyte data üretiliyor ve bu herhangi müşterek güzeşte gündüz artmaya bitmeme ediyor."

Verinin büyüklüğünün, kütlesinin ve çeşitliliğinin derece verinin akla yatkın etiketlenmesinin de baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu dile getiren Varank, bu mevzularda lazım TÜBİTAK içerisinde gerekse arsıulusal iş birlikleri kanalıyla planlı ehemmiyetli icraat bulunduğunu aktardı.

Yapay zeka mevzusunun müşterek de sosyoekonomik boyutu bulunduğuna dikkati çekici Varank, sentetik zekanın erk sektörü genişledikçe ferdî alışkanlıkların, iş yapış şekillerinin, meslekler ve ayrıca kurumsal yapıların üstündeki uzlaşma baskısının sosyoekonomik dönüşümü de tetiklediğini dile getirdi.

"Yapay zeka müşterek hacker olmaya değişmeyen verirse acep ne olur?"

Yararlı müşterek değişen teknolojinin transformatör tesirinin dosdoğru olabilmesi düşüncesince onun hissî kendisine onama edilip toplumsal kendisine da onaylanması icap ettiğini dile getiren Bakan Varank, laflarını şu biçimde tamamladı:

“Bugün sentetik zeka ile ait benzeri müşterek sefer ayrımındayız. Bugün Yazılım teknolojileri ile ilgilenen elden her insanoğlunun aklına 'yapay zeka kullanması töre bilimi mi?' sorusu geliyor. Yapay zeka teknolojisinin müşterek insanoğlunun değişmeyen ödeme sırasında değerlendirmek mecburiyetinde bulunduğu vicdani kanaatlerden mahrum bulunduğu fikri bu suali tetikliyor. Şu an sentetik zekanın yayılmış tasarruf türü başlangıçta kodlanmış deneyim ve istatistikleri değerlendiren müşterek yazılımdan hallicedir. Ama dobra müşterek sentetik zeka, sistemdeki tutarsızlıklar ve boşluklar var ise bunları baş döndürücü çabuk müşterek biçimde bulacaktır.

Ancak ondan sonra vereceği karar, ağız ağıza içerisine gömülmüş algoritmasına ilişkin kendisine değişecektir. Peki Yapay zeka müşterek hacker olmaya değişmeyen verirse acep ne olur? İşte hepsi bu töre bilimi tartışmalar da esasta önümüzdeki devirde elan müşterek tomar gündeme gelecek, elan müşterek tomar gündemimizde toprak tutacak. Biz bakma kendisine AB, G20, Dünya Ekonomik Forumu, OECD ve BM’nin sentetik zeka alanındaki standardizasyon süreçlerine ulama veriyor, Bilhassa sanayimize arttırma yükümlülükler getirecek emek harcamaları yakından izlem ediyoruz. Bundan sonradan da bu çalışmalara bitmeme edeceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler