USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Bakan Varank, İMECE'nin gök yolculuğu takvimini açıkladı

Bakan Varank, İMECE'nin gök yolculuğu takvimine ilişkin, "Yakın sürede bu peyk kapatılacak, sonuç testlerine girecek ve fırlatılmak kadar ABD'ye gönderilecek, teşrinisani kocaoğlan bakımından fırlatmaya amade bir duruma gelecek." ifadesini kullandı.

Bakan Varank, İMECE'nin gök yolculuğu takvimini açıkladı
26-04-2022 11:41
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Millete Sesleniş" konuşmasında Türkiye'nin mt. altı çözünürlüğe eş evvel evcil ve ulusal müşahede uydusu İMECE'nin 15 Ocak'ta gök yolculuğunun başlayacağını açıklamasının ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi USET'i görüşme etti. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Akıncı Tesisleri'nde mevcut USET'e ziyaretinde Varank'a TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ile TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) Müdürü Mesut Gökten haremlik etti.

Varank, evcil ve ulusal imkanlarla TÜBİTAK UZAY çeşidinden geliştirilen İMECE'yi ve TÜRKSAT 6A'yı inceledi. İncelemelerinin peşi sıra İMECE'nin fırlatma takvimine değgin değerlendirmede mevcut Varank, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımızın 15 Ocak 2023'te uzaya fırlatılacağını duyuru etmiş bulunduğu İMECE müşahede uydusunun şu anda uğrunda bulunuyoruz. İMECE müşahede uydusu 680 kilometrede iş verecek ve Türkiye'nin faziletli çözünürlüğünde bulunan fon ihtiyacını karşılayacak öz mühendislerimiz ve teknisyenlerimiz çeşidinden tasarlanıp, geliştirilip, imal edilmiş evcil ve ulusal müşahede uydumuz. Tabii bu uydunun en ehemmiyetli ayrıcalığı ortasında gördüğünüz kameranın da bizim tarafımızdan gene açılışını Cumhurbaşkanımızın icra ettiği OPMER Optik Araştırmalar Merkezi'nde imal edilmiş olması."

"İhracat potansiyeli var"

Uydunun yaklaşan sürede sonuç testlerine gireceğinin ve fırlatılmak kıl payı ABD'ye gönderileceğinin bilgisini veren Varank, "İnşallah 15 Ocak 2023'te de öz evcil ve ulusal müşahede uydumuzu uzaya fırlatmış olacağız. Türkiye gök dalında ehemmiyetli yetenekleri mevcut bilhassa peyk ihya yönünde TÜBİTAK UZAY ile bu arada ehemmiyetli yetenekleri bulunan ortak ülke. Yerli ve ulusal haberleşme, evcil ve ulusal müşahede uydumuz da bu yetenekleri ortak yukarı noktaya haiz olgunlaşmak kıl payı başlatılmış projeler." niteleyerek konuştu.

Varank, İMECE uydusunda beğenilen evcil ve ulusal komponentlere ayraç ederek, "Bir uyduyu niyetlenmek ehemmiyetli lakin bunun ortamında kullandığınız komponentleri, ürünleri de evcil ve ulusal yerine yükseltmek gerçekte o uyduya ekleme bedel sağlayıcı işler oluyor. İşte bu gördüğünüz uydudaki halis muhlis bu komponentler şimal izlerden, aksülamel tekeline, x izole bant vericiye, elektrikli tepi motoruna, pervaz bilgisayarına ve en önemlisi kamerasına derece halis muhlis mahsulat evcil ve ulusal yerine geliştirildi, üretildi ve bu uyduyla bu arada de uzayda çıkma olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Uzaydan müşahede muktedir olgunlaşmak ve fon ihtiyacını karşılamanın devletlerin ulusal düzenlilik stratejileri ile de yakından ilgilendiren olduğuna dikkati çekici Varank, şu şekilde bitmeme etti:

"Burada geliştirdiğiniz halis muhlis komponentlerin gerçekte ortak dış satım potansiyeli var. Şu anda İMECE uydusunda tercih ettiğimiz kameraya diyar dışından ısmarlama hasretmek talip devletler bulunuyor. Bu uyduya benzeri uyduları bizimle bu arada gerçekleştirmek ayrıca apiko ısmarlama hasretmek talip devletler var. Aslında jüpiter satışıyla ilgilendiren ortak ön anlaşmayı da imzaladık lakin bunlar somutlaştığında kamuoyuna duyuru edeceğiz. Biz evcil ve ulusal peyk yeteneklerimizi Türkiye'deki halis muhlis kuruluşların katılımıyla geliştirmeye çalışıyoruz. Bu manada da Milli Uzay Programı'mızda tamamı bu faaliyetleri sinerjiyle harekete etmek kıl payı ortak erek koyduk. Milli Uzay Programı'mızın önümüze koyduğu hedefleri Türkiye'deki halis muhlis yeteneklerle bu arada lakin bilhassa TÜBİTAK UZAY edinmek kıl payı Bakanlığımızın değgin ve ilgilendiren kuruluşlarıyla bu arada yapmaya bitmeme edeceğiz. Türkiye'yi ekleme giranbaha üretimle konuşu manada kalkındıracağız."

"Kasımda fırlatmaya apiko bir duruma gelecek"

Varank, Türkiye'nin kilo başına dış satım değerinin 1,5 dolar seviyesinde bulunduğu bilgisini vererek, şunları kaydetti:

"Böyle ortak kamerayı üretip sattığınızda, kilo başına 86 bin avroya idrak şansına sahipsiniz. 1,5 dolar nerede, 86 bin ekü nerede? Neden uzayla ilgileniyorsunuz niteleyerek soranlara bu örneği gösteriyoruz. Hem evcil ve ulusal faziletli çözünürlüğünde bulunan uydumuzu yaparak öz düzenlilik ihtiyacımızı karşılıyoruz lakin burada elde ettiğimiz kabiliyeti, mühendisliği, ürünleri sattığımızda baş döndürücü iri ortak dış satım geliri elde edebiliyoruz. Onun düşüncesince uzayla ilgilenmeye, Milli Uzay Programı'nı düzen bağı sıkıya izleme etmeye bitmeme edeceğiz. Şu anda uzaya gönderilecek uydunun emekleri bitmeme ediyor. Bu ay ortamında buradaki kapakların kapandığını, uydunun toplandığını ve çevresel testlerle bu arada ortak kol teste gireceğini biliyoruz. İnşallah bitim teşrin kocaoğlan bakımından fırlatmaya apiko bir duruma gelecek. Ocak ayında da ABD'den uzaya fırlatılacak."

48 zaman ortamında fon verecek

İMECE ile baş başa Türkiye evvel el mt. altı çözünürlüğe eş elektro-optik ortak peyk kamerasına eş olacak. Türkiye'nin faziletli çözünürlüğünde bulunan fon ihtiyacını evcil imkanlarla karşılayacak İMECE, 15 Ocak 2023'teki fırlatmanın peşi sıra 48 zaman ortamında fon verecek.

Gözlem uydusu İMECE; BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularından edinilen tecrübeyle donatıldı. 680 kilometre irtifada güneşe senkronik yörüngede fariza meydana getirecek İMECE'nin tasarım, üretim, montaj, bütünleşme ve testleri, toprak istasyonu anteni ve yazılımları evcil imkanlarla geliştirildi.

TÜBİTAK UZAY çeşidinden geliştirilen ekipmanlara TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) Manyetometre ve Manyetik Tork Çubuğu ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) de Sabit Güneş Paneli ile yardım verdi.

Coğrafi hacir olmadan Dünya'nın gelişigüzel yerinden faziletli çözünürlüğünde bulunan fon elde edecek bulunan İMECE, belirleme ve teşhis, tabii afet, haritalama, zirai icraat kabil nice bölgede Türkiye'ye iş verecek. Sivil ve düzenlilik gayeli kullanılabilecek uydunun dizayn fariza ömrü 5 sene yerine planlandı.

İMECE'den elde edilecek tecrübe, Türkiye'nin gittikçe geliştireceği uydulara enfrastrüktür oluşturacak. Türkiye ortak taraftan bu çeşit ciddi teknolojilere eş olurken gayrı taraftan da gök dalında yetik insanoğlu gücü ve bilgelik birikimi elde edecek.

İMECE ile geliştirilen komponentler şunlar:

KKS alıcı, gün algılayıcı, yıldızizler, aksülamel tekeri, aksülamel tekeri arayüz ekipmanı, elektro-optik kamera, x izole bant donör yönlendirilebilir anten, S izole bant antenler, data tazyik eşya formatlama ekipmanı, S izole bant müşteri verici, elektrikli tepi motoru ve mahrukat hizmetçi ekipmanı, x izole bant verici.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler