USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Avrupa şampiyonu milli güreşçi Evin Demirhan Yavuz'un gözü olimpiyatta

Milli güreşçi Evin Demirhan Yavuz, Avrupa şampiyonluğundan sonraları evren şampiyonasında ve olimpiyatlarda da kalburüstü madalya kazanarak zamanı müşterek muvaffakiyet belirlemek istediğini belirtti.

Avrupa şampiyonu milli güreşçi Evin Demirhan Yavuz'un gözü olimpiyatta
28-04-2022 12:33
Ankara

Macaristan'da planlı sonuç Avrupa Güreş Şampiyonası'nda 50 kiloda değerli madalya elde eden Evin Demirhan Yavuz, AA Spor Sohbetleri'nin misafiri oldu.

Milli güreşçi Evin, İstanbul'da nezdinde okulda ayrımsız sürede gövde eğitimi öğretmenliği yaptığını belirterek, 2009 senesinde Siirt'te güreşe başladığını, civar katılmış bulunduğu Türkiye Şampiyonası'nda nezdinde numara olduktan sonradan milli ekipman kamplarına çağırma edildiğini anlattı.

"Türkiye'de hanımlarda hâlâ uğur boncuğu kategoride Avrupa şampiyonu yokken civar katıldığım Avrupa Şampiyonası'nda yıldızlar kategorisinde Avrupa şampiyonu oldum" diyen milli güreşçi, "Daha sonradan gençlerde, 23 gözyaşı altında ve büyüklerde nice ilklere ve madalyaya erbap oldum. En sonuç Macaristan'da büyüklerde civar Avrupa şampiyonluğumu kazandım. Yıldızlarda, 23 gözyaşı altında ve büyüklerde üç ayrımlı kategoride Avrupa şampiyonu ergin civar avrat sporcuyum. Toplamda 20 Avrupa ve evren şampiyonası madalyasına sahibim, bu da hanımlarda en nezdinde tomar madalya sayısı demek." biçiminde konuştu.

Kadın güreşinin Türkiye'de dünkü gıcır baş döndürücü dobra çıkışlar yakalamaya başladığını aktaran Evin, şu biçimde bitmeme etti:

"Bizim jenerasyonla baş başa gelişigüzel daim aldığımız madalyalar elhak civar madalyalar, Yasemin Adar civar Avrupa ve evren şampiyonumuz, olimpiyat üçüncümüz. Onun öncesinde yıldızlarda ve 23 gözyaşı altında biz civar madalyalarımızı kazandık. İlk ilkin avrat güreşçi şekilde çevremizden tamamımız negatif söylemler aldık. Herkes bayanların güreş yaptığına baş döndürücü şaşırıyordu ve devir zamane aksülamel de alıyorduk. Şu anda geldiğimiz noktaya bakarsak nice tabuyu yıkmışız ve bizi destekleyen baş döndürücü nezdinde tomar insanoğlu var. Türk hanımı isterse başaramayacağı uğur boncuğu bilinçlilik yok, bunu kılıç de güreşte göstermiş olduk bunun mutluluğunu yaşıyoruz."

İlk Avrupa şampiyonluğunda ne nezdinde kalp yaşadığına bağlı istifham üstünde milli güreşçi, "İlk kere yıldızlar ve ergenlerde böke olduğum devir bu şampiyonlukların baş döndürücü bilincinde olamıyorsunuz. Bana güreşte 7 salname aradan sonradan yeniden İstiklal Marşı'nı okutmak ve bayrağımızla minderde dolaşma çarpmak kader oldu. İlk ilkin bu hayalet gibiydi zira önümüzde böke ergin sportmen yoktu. Yasemin (Adar) ablayla esasta başlamış oldu, o Avrupa ve evren şampiyonu oldu. Bizlerin de başaracağımıza bulunan inancımız arttı. Bu şampiyonluğu gelişigüzel daim bekliyordum." ifadelerini kullandı.

"İnşallah devamı gelecek, bilhassa değerli evren şampiyonasında"

Avrupa'da nice madalya kazandığını fakat şampiyonluğun alelacayip nezdinde kalp bulunduğunu dile getiren Evin, "Tabii büyüklerde Avrupa şampiyonluğu ile tarihe eski oluyoruz, o nedenden dolayı baş döndürücü bahtiyar ve gururluyum. İnşallah devamı gelecek, bilhassa değerli evren şampiyonasında da elde ettiğim tunç madalyaları dibine yöneltmek istiyorum." dedi.

Buraya gelene denli nice dönüm noktaları yaşadığını tamlayan Evin, "İmkansızlıklar ve sakatlıklar vardı, avrat güreşi dünkü bulunduğu düşüncesince tırnaklarımızla kazıyarak inzimam etmek durumunda kaldık. Siirt'te 2009'da Gençlik ve Spor Kulübünde başladım, orada antrenörüm baş döndürücü araştırma görevlisi oldu. Tabii Siirt'teki olanakları düşünürsek dayanıklı nezdinde süreçti. Sonra Yalova Kulübünde güreştim, ENKA Spor'da güreştim, şu an Ankara Büyükşehir Belediyesi Fomget Spor Kulübündeyim. Erkeklerle ayrımsız koşullarda değildik, imkanlarımız zordu. Şimdi baş döndürücü şükür gelişigüzel bilinçlilik şimdi iyiye gitmeye başladı." değerlendirmesinde bulundu.

Kadın güreşindeki iyileşmelerin kazandıkları başarılarla da uygun geliştiğini, eşinin de milli güreşçi olmasının başkaca üstünlük bulunduğunu vurgulayan Evin, "Eşim Haydar Yavuz, Serbest A Milli Takım'da 70 kiloda ülkemizi asimilasyon ediyor. Kendisinin de Avrupa ve evren ikinciliği var, kalburüstü nezdinde sporcu, tecrübeleriyle bana baş döndürücü ulama sağlıyor. Çünkü bu sporu nezdinde tane başına dah etmek de baş döndürücü zor. Bireysel nezdinde spor lakin arkada baş döndürücü nezdinde tomar nezdinde ekipman işi var. O da katışıksız olsun gelişigüzel daim destekliyor, ona buradan teşekkürname ediyorum." sanarak konuştu.

Milli güreşçi, canlı nezdinde ailede büyüdüğünü, kalburüstü şekilde ailesinin alım çalım deposu peyda etmek istediğini belirterek, başa dönecek olsa gene güreşçi peyda etmek isteyeceğini tabir etti.

Hayat hikayesi dokümanter film çekildi ve ihsanıhümayun aldı

Güreşe start hikayesinin anlatıldığı "Siirt'in Sırrı" adlı belgeselle ilişik de milli güreşçi, şu detayları verdi:

"2009 senesinde güreşe başladıktan sonradan 2010 senesinde yıldızlarda civar Avrupa şampiyonluğuna ulaştım. Yönetmenimiz İnan Temelkuran ve benzeri Kristen Stevens savaşım sporu işleyen hanımlar üstünde nezdinde dokümanter döşemek istiyor. Benimle görüştüler, baş döndürücü duygulanmıştı, baş döndürücü etkilenmişti. Sonra çekimler düşüncesince Siirt'e geldiler, oradaki hikayem onları baş döndürücü etkiledi ve belgeseli ağız ağıza benim üzerimden bitmeme yol açmak istediler. 2011 senesinde etraflı Avrupa şampiyonalarıma, turnuvalarıma geldiler, meslek hayatımı, karı hayatımı çektiler. Tamamen güreşe odaklanmıştım onlar da beni etkilememek hesabına dışardan nezdinde izleyici şekilde sürmüştü dokümanter ve 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en elleme dokümanter ödülü kazandı."

Akdeniz Oyunları'nda gene şampiyona hedeflediğini tamlayan Evin, "Ülkemizde düzenlenecek İslami Dayanışma Oyunları'nda ve evren şampiyonasında, bu yılki amacım katıldığım gelişigüzel yarışmada değerli madalya. En önemlisi de 2024 Paris Olimpiyatları. Kadınlar tarihinde civar el 2020 Tokyo'da olimpiyat üçüncülüğü elde ettik. Ben de civar el olimpiyatlara güzeşte yıl katılmıştım, inşallah 2024 Olimpiyatlarında da sıfır değerli madalyamızı ego alırım." sanarak konuştu.

Güreşe inzimam etmek talip avrat sportmen adaylarına müteveccih de Evin, "Mücadele ruhunu uğur boncuğu biçimde bırakmayan kendine mümin kızlar olsunlar, neticede kılıç başardık hastalık onlar da başarmasın. Daha elleme gösteriş manken olabilmek düşüncesince başarılarımızla karakterlerimizle elimizden geleni yapıyoruz. İnanırlarsa onlar da hayalet ettikleri gelişigüzel şeye emekleriyle, kendisince teriyle kavuşacaklardır." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler