USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Atık geliri, hamam çorba oluyor

Üsküdar Belediyesi, art dönüşüme kazandırılan atıklardan elde edilmiş gelirle gerekseme sahiplerine değme gündüz hamam çorba ağırlama ederken engellilere tekerli sandalye, öğrencilere de burs veriyor.

Atık geliri, hamam çorba oluyor
03-01-2022 11:36
İstanbul

Üsküdar'da çöpe atılmayıp belediyeye maruz atık malzemeler, gelişememiş dönüştürülerek gerekseme sahiplerine yunak çorba, engellilere tekerli iskemle ve öğrencilere burs oluyor.

Üsküdar Belediyesi, mekân kirliliğinin önlenmesi, gelişememiş dönüşüm kültürünün yaygınlaştırılması ve atıklardan dirimsel elde edilmesini gelmek neredeyse 6 sene evvela emek vermek başlattı.

Bu kapsamda, evlerden, iş yerlerinden, okullardan ve alım satım merkezlerinden, salı ve cuma namazı günleri gübür konteynerlerinin yanından ve hareketli atık getirme merkezlerinden kağıt, karton, plastik ve maden kabil atık malzemeleri topladı.

Toplandıktan sonraları Selimiye Mahallesi'ndeki Atık Yönetim Merkezine getirilen atık malzemeler, burada ayrıştırılıp bası makinesinden geçirilerek paketlendi.

Paketler biçiminde gelişememiş dönüşüm firmalarına satılan atık malzemelerden maaş 1 milyonun liranın üstünde dirimsel elde fail belediye, bu parayla, ilçedeki gerekseme sahiplerine yunak çorba dağıtıyor, engellilere tekerli iskemle almaktadır ve öğrencilere burs veriyor.

"Tamamen el değmemiş maliyetle yönetilen eş sistem"

Üsküdar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Mustafa Aktaş, mevzuyla ilgilendiren adına AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, atık materyallerin yüzdelik 75'inin dönüştürülebileceğini söyledi.

Bu atık materyallerin gelişememiş dönüştürülmek adına maatteessüf çevreye, doğaya ve denize atıldığını anlatım fail Aktaş, plastiğin, metalin doğaya dokunca verdiğine ve çözülmesinin de derinliğine devir aldığına özen çekti.

Bu kapsamda, şehremaneti adına 6 sene evvela ev, iş yeri, meslek ve alım satım merkezlerinden atık malzemeleri toplamaya başladıklarını ve gelişememiş dönüştürdüklerini özetleyen Aktaş, şu halde konuştu:

"Salı ve cuma namazı muteber ve manken bulunan eş sistem. Üsküdar modeli ağız ağıza el değmemiş maliyetle yönetilen eş sistem. Biz Üsküdar'da çöpü haftanın yedi haset alırken bu çöpü, haftanın ilkokul haset almaya başladık. Salı ve cuma namazı günleri hemen gelişememiş dönüşüme odaklandık ancak bunun madun yapısını peydahlamak düşüncesince eş buçuk sene hane, bölük dolaştık. Bütün işletmelerde bunun altyapısını oluşturduk. İnsanlarda o farkındalığı, ağır eş noktaya oturttuk. Bunun düşüncesince de ağır eş erke harcadığımızı kesin anlatım edebilirim. Bu modelimiz hakkıyla tuttu."

Ciddi eş gelişememiş tebligat aldıklarını anlatım fail Aktaş, laflarını şu halde sürdürdü:

"Üsküdar Belediyesi, gelişememiş dönüşümden sağlamış bulunduğu kaynağın tamamını içtimai farkındalık oluşturarak, içtimai şehremaneti ayağını şimdi çelimli epilepsi vatandaşa aktarıyor. Aş evinden üç bin insana günce yunak kemirmek dağıtımı lakırtı konusu. Engellilere tekerli iskemle dağıtıyoruz. Öğrencilere burs sağlıyoruz. Şu anda şita dönemindeyiz. Bizim de gelişememiş mahallelerimizde odun yakan, soba yakıcı insanlarımız var. Biz bunlara yakıt desteği de sağlıyoruz. Yardıma gereksinimi olanlara dayanak eke uygulamamız var. Onlara dayanak kartımızı dağıtarak maaş gereksinimlerine uyarınca sınıflandırarak hesaplı gelirlerini dengelemeye çalışıyoruz. Sonra kedi, kapik mamaları alıyoruz. Kedi, kapik kulübeleri yapıyoruz. Bütün mahallelere yerleştirdik. Onların herhangi eş gündüz derneşik adına mamalarının dağıtılmasını sağlıyoruz."

Geri dönüşümle ilgilendiren okullarda da ağır eş emek vermek yaptıklarını özetleyen Aktaş, ilçedeki 135 amme ve 200 hususi okuldan atık malzeme aldıklarını, uran yolculuk çerçevesinde öğrencilere tesisi gezdirdiklerini ve bu mevzuda farkındalık yapmaya çalıştıklarını belirtti.

Evlerdeki mazot kapları, plastik şişeler, pet grupları, kağıt, karton, öğrencilerin bundan böyle kullanmadığı kitap, kırtasiye malzemeleri kabil atıkların gelişememiş dönüşüme verilmesini talip Aktaş, ilçede 8 bin taşımalık ve 60 hareketli atık getirme merkezi bulunduğunu anlattı.

Hiçbir atık malzemenin çöpe karışmasını istemediklerini tamlayan Aktaş, atık materyallerin iklim ekonomisine bulunan katkısını en yukarı noktaya çıkartmak istediklerini vurguladı.

"Geçen sene 173 bin 721 ağacı kesilmekten kurtarmış olduk"

Geri dönüşümün doğaya faydasına da yer veren Aktaş, "Geçen sene bizim hemen kağıt, karton, plastik ve metallerden elde ettiklerimizle 173 bin 721 ağacı kesilmekten kurtarmış olduk." niteleyerek konuştu.

İlçe belediyesi adına gelişememiş dönüşümden maaş 1 milyonun liranın üstünde dirimsel elde ettiklerini ve salname 25 milyon liralık hedefleri bulunduğunu özetleyen Aktaş, Türkiye'de 1390 belediyenin olduğunu, gelişememiş dönüşümde bu manken baz alınırsa iklim ekonomisine ağır eş katkısının olacağını belirtti.

Geri dönüşümde finansal getiriden aşırı doğacak kuşaklara kirlenmemiş, şimdi ak pak eş evren ve şimdi ak pak eş mekân bırakmanın ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Aktaş, "Bizim en iri beklentimiz şu: Herkesin, yaşayabileceğimiz bambaşka eş evren olmadığının farkına varması gerekiyor. Bunun da biricik eş yolu var. O da ak pak çevre. Temiz çevreyi elde edebilmenin yolu aşırı basit. Lütfen kullanmış olduğunuz gelişememiş dönüştürülebilir malzemeleri çöpe atmayın. Dönüşüm noktalarımıza bunları bırakın. Dönüşümde Üsküdar modelini eş inceleyin lütfen. Bizim içtimai iletişim araçları hesaplarımızdan inceleyin. Emin olun ki göz boncuğu şeyin tutumsuzluk edilmediğini, herhangi eş şeyin kesinlikle kalifiye eş halde geriye dönüştüğünü kesin eş halde göreceksiniz. Bu bağımlılık meydana getirecek sizde. Bir kez dönüşüme başladığınız devir güvenli olun bu sizi ağır halde motive edecek."​​​​​​​ değerlendirmesini yaptı.

"Türkiye'de tahminî 45 belediyeye müşavirlik verdik"

Üsküdar Belediyesinin, İstanbul'daki 39 kaymakamlık belediyesi içinde "sıfır atık belgesini" düzlük evvela belediyelerden bulunduğunu özetleyen Aktaş, laflarını şu halde tamamladı:

"Hiçbir siyasal ide fark etmiyoruz. Bu yöntem üstü eş konu. Çevre herkesin kuma dirim alanı. İyileştirebildiğimiz noktada yarınımıza kalıt adına bırakabileceğimiz eş mekân olacak. Biz şu an Türkiye'de tahminî 45 belediyeye müşavirlik verdik. Dönüşümde Üsküdar modelinin kesinlikle uygulandığını, kesinlikle gelire dönüştürdüğümüzü ve çevreyi ne açıdan iyileştirdiğimizi, asliye süreçlerini biricik on paralık çalıştık."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler