USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Aşısız hastalarının yoğun bakımda yaşadıkları acıya tanık oluyorlar

Türkiye'de acemi sima koronavirüs ile mücadelede 2. düze aşı payı en düşüt vilayetler ortada arazi düzlük Bingöl'de yoğun bakımda fariza işleyen esenlik çalışanları, aşı sıfır hastaların yaşadıkları acıya şahitlik ediyor.

Aşısız hastalarının yoğun bakımda yaşadıkları acıya tanık oluyorlar
19-12-2021 11:39
Bingöl

Yeni sima koronavirüs (Kovid-19) aşı haritasında "turuncu" kategoride arazi meydan kentte, aşıları kalık yahut sıfır hastaların yoğun bakımda verdiği hayat mücadelesinin en andıran tanıkları, afiyet çalışanları.

Salgın döneminin kökeninden beri düzentileme içinde bulunan yoğun bakım çalışanları, nice acıya şehadet etti.

Sağlık mensupları hastalarının yaşama tutunabilmesi düşüncesince şişman himmet gösterse de yoğun bakımda çoğunluğu gerçekleştiren aşısız yahut aşıları kalık bulunan hastalarından kaybettikleri de oluyor.

Bingöl Devlet Hastanesi Kovid-19 Yoğun Bakım Sorumlusu Uzman Dr. Sabahattin Taşkıran, AA muhabirine, yoğun bakıma mevrut hastaların aşı oranlarının bağan bulunduğunu söyledi.

Aşı olanların çoğu kez alışılagelen serviste otama gördüğünü aktaran Taşkıran, aşılı hastaların bu süreci geniş semptomlarla geçirdiğini belirtti.

"Akciğerlerini kullanamıyorlar"

Aşısız hastaların yoğun bakımda başlıca ortak "nefes açlığı" çektiğine ayraç fail Taşkıran, şöyleki konuştu:

"Boğuluyor hissiyle geliyorlar. Kovid-19 anca ortak maraz ki akciğeri başlıca açıdan etkiliyor ve hastalar dem alamıyor. Almak istedikleri şekilde dem alamıyorlar. Bu da hastanın gark hissine etmen oluyor. Düşünün ki bu hastaların bilinci açık, hacısı hocası kabilinden konuşabiliyor güçlükle suyun altındalarmış kabilinden akciğerlerini kullanamıyorlar."

Bu halde hastalara müdahalede mevcut kazanmak durumunda kaldıklarını ve hastaları entübe ettiklerini dile getiren Taşkıran, bu müddet içre hastaların uyutulması icap ettiğini anlattı.

"Mekanik vantilatöre bağladığımız hastalar, bu kere mekanik vantilatörle boğuşuyor." diyen Taşkıran, Kovid-19'un akciğerleri baş döndürücü başlıca etkilediğini söyledi.

Kesinlikle aşı olunması icap ettiğini vurgulayan Taşkıran, "Aşı olup da yoğun bakıma mevrut hastalanmış bulunmayan mu? Var elbet, güçlükle aşısız olanlar, aşılı olanlara mucibince 4 kıvrım elan ortak tomar rahatsızlığı başlıca geçiriyor." ifadelerini kullandı.

Taşkıran, afiyet mensuplarının ortak saniye beklemeden aşılarını bulunduğunu vurgulayarak, "Tarihte de müstevli rahatsızlıkların bulunmayan olması aşı ile olmuştur. Bu salgının evren üstünden azalması yahut bulunmayan olması ağız ağıza aşıya bağlıdır. Ne ortak otama ne ortak derman hiçbiri bu rahatsızlığı ortadan kaldırmaz, müstevli rahatsızlıkların biricik çare aşıdır, aşılanmadır." değerlendirmesinde bulundu.

"Hasta yöntemince ölümünü hissediyor"

Virüsün hastalarda nice sıkıntıya tarz açtığını özetleyen Taşkıran, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Ölümün rastgele türlüsü kötüdür güçlükle boğularak ölmek, hakkıyla biçimsiz ortak duygu. Burada bunu hastalarda görüyoruz. Gözümüzün içine bakarak ölümü hissediyor. Yani o acıyı hissediyor. Onun birlikte mekanik vantilatöre bağlanmak, ağzından ciğerlerine nazil ortak hortumla yaşayabilmek kötü."

Bu acılara sunulan tükenmek düşüncesince banko aşı olunması icap ettiğini vurgulayan Taşkıran, "Basit ortak dem darlığıyla, mafsal ağrısı ile buyurmak var, başka ucunda yoğun bakımda makineye bağlı, gark hissiyle ateş tefriş etmek var. Sadece bu da değil nice semptomu da var. Biz elden işin teneffüs boyutunu konuşuyoruz. Hasta buraya geliyor 'üzerimden yoldüzler esbak kabilinden hissediyorum' diyor." niteleyerek konuştu.

"Çok başlıca travmalar oluştu"

Anestezi yoğun bakım hemşiresi Hatice Bingöl de yoğun bakıma aldıkları rastgele ortak hastanın ayrı ortak hikayesinin geride kaldığını kaydetti.

Salgının ortak çağ sona ereceğini fakat yüreklerinde baş döndürücü şişman üzüntüler bıraktığını özetleyen Bingöl, "Hastayı buraya benimseme ettiğimizde en şişman korkuları doğrusu yakınlarından ayrı olmaları. Yalvararak, 'bize dem olun' demeleri istedikleri biricik şey. Biz onlara araştırma görevlisi kazanmak yerine oldu işlerimizi yapıyoruz elbette güçlükle bizler birey travmalar yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kovid-19 hastalığının önemsenmesini talip Bingöl, aşının ne derece ehemmiyetli bulunduğunu mevrut hastalarda gördüklerini anlattı.

Aşının Kovid-19'u yenmeleri düşüncesince en şişman tabanca olduğuna dikkati çekici Bingöl, "Bu nedenden dolayı lütfen yurttaşlarımız duygun olup aşılarını yaptırsınlar." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler