USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

ASELSAN'ın ürettiği cihaz, Türksat 5B ile 'tarih yazacak'

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, ASELSAN çeşidinden imal edilen ortak müşteri donör sisteminin, Türksat 5B'nin üstünde uzaya gideceğini ve önceki kez uzayda kullanılmaya başlanacağını bildirdi.

ASELSAN'ın ürettiği cihaz, Türksat 5B ile 'tarih yazacak'
19-12-2021 11:08
Ankara

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, AA muhabirine meydana getirdiği değerlendirmede, Türksat 5B'nin, 160 günce tatbikat süresinin arkası sıra yörüngede konfirmasyon alınacağını söyledi.

Türksat 5B'nin feza yolculuğu başladı

Türksat 5B uydusunun Türksat 3A ve Türksat 4A'nın yanına gideceğini ve arkası sıra Türkiye'de nice yere genel ağ hizmeti verecek kapasiteye ulaşacakları bilgisini veren Koç, burada ehemmiyetli noktanın uydunun üretilebilmesi olduğuna ayraç etti.

Koç, Türksat 6A'nın ise evvel kez domestik ve ulusal yerine üretileceğini ve 2023 senesinde uzaya fırlatılarak, öteki uyduların beraberinde hizmete başlayacağını kaydetti.

Bu cins emekleri muktedir olmak düşüncesince en önce insanoğlu kaynağına gerekseme duyulduğunun altını çizen Koç, şöyleki bitmeme etti:

"Biz değme sene manken peyk yarışması yapıyoruz. Onların uydularını uzaya fırlatmıyoruz lakin bu ihvan peyk ika mevzusundaki becerilerini artırıyor ve bizim Türksat ekibimiz çeşidinden eğitiliyorlar. Amacımız bu arkadaşların gitgide Türksat 7A olur, Türksat 8A olur, domestik ve ulusal uydularımızı yapmaları. Bunun haricinde kılıç değme uydumuzu yaptığımızda gailesiz mühendislerimizi alıp istihsal merkezlerine götürüyoruz. Bizim uydumuzu AIRBUS D&S yaptı. Bundan ötürü hem İngiltere'ye hem Fransa'ya gailesiz mühendislerimizi 1 yıllığına tahsile gönderdik. Bizim uydularımız yapılırken bu ihvan yavaş yavaş peyk imal prosedürlerini izleme etti."

Koç, başta üniversitelerle ağır icraat yürüttüklerini belirterek, Türkiye Uzay Ajansı ile çalışmalara başladıklarını söyledi.

Türkiye'nin hedefleri ortada "aya kaba iniş" ve Uluslararası Uzay İstasyonu'na insanoğlu irsal projesi olduğunu vurgulayan Koç, bu cins projeleri destekleyecek altyapıyı idman düşüncesince üniversitelerle daima planlar geliştirdiklerini anlattı.

Dijital Dönüşüm Ofisine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bu mevzuda ilgilendiren gençlerin başvurabileceğini aktaran Koç, muhtelif yarışmalarda kalburüstü bulunan gençleri, arsıulusal platformlarda desteklediklerini kaydetti.

- "ASELSAN'ın birlikte ürünü tarihçe kazanacak"

ASELSAN’ın birlikte cihazını Türksat 5B'nin içerisine koyduklarını anlatım fail Koç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'nin domestik birlikte ürünü evvel kez uzayda devir kazanmaya başlayacak. ASELSAN çeşidinden meydana getirilen birlikte müşteri donör sistemi uzayda kullanılmaya başlanacak. Bizim şu anne derece gönderdiğimiz uyduların bir çok aşırı aşağılık mahrek uydularıydı lakin erdemli mahrek şu demek oluyor ki 36 bin kilometre uzaklıkta evvel kez domestik birlikte mahsul sınav edildi, eksiksiz kriterleri geçti ve şu anda Türksat 5B'nin üzerinde. İnşallah esen sağlam uzaya gidecek ve 30 sene süresince ülkemize misyon edecek. Hiç kimesne uzayda devir geçirmemiş birlikte ürünü satın almaz. Buna tarihçe denir. ASELSAN'ın ürünü bundan sonradan tarihçe kazanacak. Bundan sonradan yapılacak öteki devletlerin uydularında ASELSAN'ın bu ürünü kullanılabilir olacak. Biz burada birlikte riziko aldık domestik ve ulusal üretimi beslemek adına. Şu anda tek uyduda bu mahsulat kullanılmamıştı. Biz Türksat yerine bu riskin karşılığında tarihçe kazanacağız ve ASELSAN da bu ürünü dünyanın muhtelif ülkelerine satabilir bir duruma gelecek. Bunun da ekonomiye baş döndürücü şişman yardımı olacak."

Uydu teknolojileri ile hava değişikliği sorununu çözecek efkâr yarışacak

Türksat Ar-Ge ve Tasarım Direktörü Tayfun Dar ise Türkiye'nin imzaladığı Paris İklim Anlaşması çerçevesinde karbon el değmemiş olma yönünde muhtelif icraat yapacaklarını söyledi.

Uydu Teknolojileri Haftası kapsamında Ideathon Yarışması düzenlediklerini tamlayan Dar, "Öğrenci arkadaşlarımızın peyk teknolojileri ile hava değişikliği sorununu çözecek fikirleri yarışacak. 3-3,5 saatlik müddet böylece ihvan fikirlerini bizlere iletmiş olacak. Değerlendirme kararında evvel 3'e girenlere maddesel ödüller verilecek." ifadelerini kullandı.

Türksat Uydu Programları Direktörlüğü Uydu Hizmetleri Platformu Alt Sistem Personeli Koray Bayraktar da izinli olduktan sonradan Türksat'a katıldığını ve Türksat 5A ve 5B uygulayım bilimi transferi kapsamında Fransa'da muhtelif eğitimlerden geçerek, uydunun üretiminden sınav sürecine derece değme evresinde şahsen olduğunu anlattı.

Toplamda 2 sene derece devam eden edep bilimi bilimi sürecine 12 yabanlık kol şeklinde katıldıklarını dile getiren Bayraktar, "Ülkemize arka dönerek, gereksinimler doğrultusunda burada elde ettiğimiz bilim birikimleri aracısız aksettirmek aracılığıyla elimizden mevrut değme şeyi yapıyoruz." dedi.

"Ülkemizi geliştirmeye sürdürmek istiyoruz"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fizik Mühendisliği 4. dershane talebesi Rabia Tüylek de manken peyk ika fikrinin kendilerinde birlikte cümbüş yarattığını ve içlerindeki havacılık tutkusundan ötürü feza mevzusuna nikbet saldıklarını söyledi.

Tüylek, 2020'de manken peyk yarışmasına katıldıklarını ve yukarı caba 2 sene Türkiye ikincisi olduklarını vurgulayarak, "Uzay teknolojilerinin önü belirgin ve baş döndürücü birlikte tomar gelişmeye belirgin birlikte alan. Bizi araştırmaya itiyor ve hâlâ baş döndürücü öğrenmemizi sağlıyor. Bu açıdan uydular üretip ülkemizi geliştirmeye sürdürmek ve ulusal asayiş yönünde bağımsızlaştırmaya idman en ehemmiyetli hedeflerimizden birisi." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler