USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Arama kurtarma ekipleri Ergan Dağı'ndaki kayakseverlere emniyet veriyor

Hafta sonu ski sezonunu anahtar Ergan Dağı Kış Sporları ve Doğa Turizm Merkezinde ​görevli JAK ve komando er er timleri ile UMKE ve AFAD ekipleri, ski yaparken pistlerin dışına çıkarak kaybolan, vurulan yahut muhat kalanların yardımına koşacak.

Arama kurtarma ekipleri Ergan Dağı'ndaki kayakseverlere emniyet veriyor
24-12-2021 12:39
Erzincan

Hafta sonu sezonun açılacağı Erzincan Ergan Dağı Kış Sporları ve Doğa Turizm Merkezinde işyar Jandarma Arama Kurtarma (​JAK), jandarma komando er er timleri, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve İl Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) personeli, sporcular ve tatilcilerin geçim süresince ski yapmasını sağlayacak.

Kış tatilini Ergan Dağı'nda buyurmak talip yerli, ecnebi binlerce kayakseveri ağırlayan ve akıbet günlerde can alıcı bulunan kar yağışı sonrası kâffesi hazırlıklarını tamamlayarak ski sezonuna anık bulunan merkez, çam ağaçları ortada ve göl kenarındaki pistlerinin beraberinde yegâne natürel güzelliğiyle ski olanağı sunuyor.

Uzunlukları 1363 ile 2500 mt. ortada değişen, ayrımlı ağırlık derecesine erbap 4 pistinin beraberinde taraf pistleri de mevcut ski merkezi, bütün 17 kilometre piste sahip.

Ergan'da, tatilciler ve alıştırma meydana getirecek sporcuların güvenliği düşüncesince işyar takımlar de gıcır sezona hazır.

İl Jandarma Komutanlığına ilişkin bilirkişi jandarma, bilirkişi çavuş ve astsubaydan oluşan 6 yabanlık JAK timi, jandarma komando er er timleri ile UMKE ve AFAD ekipleri, yaralanma, zayi üzere vakalara hakkında alınacak tedbirler dair eğitimlerini tamamladı.

Her muhtelif tabiat ve insanoğlu kaynaklı facia ve vakalarda arama-kurtarma faaliyetleri meydana getiren JAK timleri, eğitimlerini esas toprak ve iklim koşullarında gerçekleştirdi.

Olası çığın beraberinde ski yaparken pistlerin dışına çıkarak kaybolan, vurulan yahut kuşatılmış kalanların kurtarılması üzere senaryolar üstünden tatbikatlar meydana getiren timler, "heyelan tehlikesi mevcut alanların tespiti", "telesiyejde kuşatılmış kalanları kurtarma" ile "yoğun kar ve tipi altında yaşamda kalma" üzere nice mevzuda hususi edep bilimi bilimi alarak ski sezonu önceleri tedbir yaptı.

Yeni sezonda jandarma komandolar ise bilge bölgelere konuşlanarak pistleri ve alanı dürbünlerle arama edecek. Komandolar, kaymakamlık ve aksi iklim şartları dolayısıyla kıygın olanların yerlerini belirleme ederek, JAK timleri, AFAD ve UMKE ekipleri ile acilen desteğe koşacak.

Tatilciler düşüncesince 7/24 görevdeler

JAK timleri, kar motorları, paletli kar uzlaştırıcı ve arama kurtarma köpeği ve drone desteğinde, misafirlerin güvenlik içerisinde tatillerini geçirebilmeleri şartıyla 7/24 fariza yapacak.

Ergan Dağı Kayak Merkezi Tesis Yetkilisi Recai Oktay, AA muhabirine, sezon hazırlıklarını tamamladıklarını, domestik ve ecnebi turistlerin ski merkezine dip dikkat gösterdiklerini söyledi.

Zaman devir kayakseverlerin düşüp yaralanma, zayi yahut kuşatılmış kalması üzere olayların yaşandığını özetleyen Oktay, bu cins vakalara JAK timlerinin beraberinde UMKE ve AFAD'ın acilen engelleme ettiğini vurguladı.

Mehmetçik, UMKE ve AFAD, tatilcilere güvenlik veriyor

Oktay, askeri timlerin ve başka ekiplerin tatilcilere geçim ve güvenlik verdiğine ayraç ederek, şunları tabir etti:

"Dağ koşullarına erbap birlikte alanda bulunduğumuz düşüncesince sis ve ansızın fırtınalar yaşanabiliyor. Bölgeye mevrut kayakçılar ve misafirlerimiz bundan etkilenerek ağır halde kalabiliyor. Bunun düşüncesince JAK ekipleri paletli araçları ve kuvvetli kar motorlarıyla ki nerede kalırsa kalsın acilen ulaşıp kurtarabiliyor. UMKE ve AFAD ekiplerimiz de fariza yapmaktadır. Misafirlerimiz burada ağız ağıza inanılır ve erinçli biçimde sayaç geçirebiliyor."

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Kayaklı Koşu Antrenörü Mehtap Baştuğ ise Ergan Dağı'nda sezonun açılmasını heyecanla beklediklerini belirterek, "Ergan'daki jandarma timlerimiz alıştırma esnasında kaybolduğumuzda yahut amatör sporcularımız pisten inemediklerinde acilen yardımımıza koşuyor. Yaptıkları iş hakkıyla zor, ehemmiyetli birlikte iş veriyorlar. Jandarmanın buradaki varlığı bizlere güvenlik ve geçim veriyor." niteleyerek konuştu.

Sporculardan Gülnur Sağır da güvenlik ve geçim süresince ski yaptıklarını vurgulayarak, "Jandarma ekipleri yardımıyla kendimizi şimdi tehlikesiz hissediyoruz. Antrenmanlarımıza şimdi dobra derişik olabiliyoruz." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler