USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Antarktika Seferi’nin eş görevlisi 'biyoteknolojik ilaçların' peşinde

Antarktika Bilim Seferi katılımcısı Hilal Ay, biyoteknolojik ilaçlar düşüncesince toy kaynaklar ararken yol süresince toprak, sediment ve çokluk suyu örneklemesi yaparak toy aktinobakteri türlerini keşfetmeyi amaçlıyor.

Antarktika Seferi’nin eş görevlisi 'biyoteknolojik ilaçların' peşinde
08-03-2022 12:25
Antarctica

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda meydana gelen Ay, 46 gündüz devam eden yolculukta, 40 ayrı noktadan yer ve sediment örneklemesi yaparak, onlarca litre derya suyu süzerek, izole edeceği bakteriler düşüncesince lüzumlu çevresel örneklemeyi tamamladı.

6. Antarktika Bilim Seferi katılımcısı 19 Mayıs Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü akademisyen Hilal Ay, "Burası dünyanın müşterek baş döndürücü bölgesine layıkıyla esna dışı fizikokimyasal yurt nitelikleri taşıyor ve baş döndürücü az sıcaklıklar görülebiliyor. Besin miktarı baş döndürücü az, ego de burada Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde ki dostlarımla hazırlamış olduğumuz projede dünkü aktinobakteri türlerini keşfedip bu aktinobakteri türlerinin akuakültürde probiotik adına kullanılabilirliğini, patojenlere huzur antimikrobiyal özellik istihsal potansiyellerini keşfetmeyi amaçlıyorum’ dedi.

Aktinobakterilerin isimlerinin baş döndürücü fen gelebileceğini fakat onları her insanın tanıyabileceği özelliklerinin bulunduğunu tabir fail Ay, " Yağmur sonrası hepimizin hoşuna revan müşterek yer kokusu olur, esasen bu yer kokusu nice aktinobakterinin ürettiği kimyasaldan kaynaklanır. Bu nedenle müşterek baş döndürücü ferdin aktinobakterilerin bu ayrıcalığı dolayısıyla unutmadığını ve hatırladığını düşünüyorum. Çok hâlâ ehemmiyetli müşterek nitelikleri hâlâ var, aktinobakteriler klinikte geçer not nice antibiyotiğin, antikanser bileşiğin pınar organizması yani, bu organizmaları ıvır zıvır fabrikalar kabil düşünebiliriz" dedi.

Ay, "Bu fabrikalar antimikrobiyal özellik üretebiliyor, anti dokunmabana çare üretebiliyor, endüstride kullanılabilen müşterek baş döndürücü enzimi üretebiliyor. Bu nedenle aktinobakteriler biyoteknolojik anlamda ehemmiyetli müşterek bakteri grubu ve tığ bu projede dünkü aktinobakteri türlerini hâlâ hiçbir alışılmadık meydan olan, Horseshoe Adası’nın toprak, sediment ve su örneklerinden izole ederek, hem literatüre kazandırmayı hem de bu organizmaların biyoteknolojik potansiyelini ortaya koymayı amaçlıyoruz" dedi.

"Genom analizi ve dizilimi yapıyoruz"

Horseshoe Adası’ndan izole edilecek dünkü aktinobakteri türlerinin literatüre geçmiş kat kendilerinin kazandıracağının önemine yer veren Hilal Ay şunları kaydetti:

" Buradan izole edeceğimiz dünkü aktinobakterilerin hâlâ ehemmiyetli müşterek ayrıcalığı var. Yeni müşterek bakteri türü, dünkü müşterek birleşik de diyebiliriz, dünkü müşterek biyoaktif özellik ve ya dünkü müşterek antibiyotik ve dokunmabana madde. Her organizmanın kalıtım bilimi potansiyeli farklıdır. Biz burada izole edeceğimiz dar organizmaların metabolik potansiyelini tamamı genom analizi ve dizilimi yaparak ortaya koyacağız. Böylece izole ettiğimiz mikroorganizmaların bu mütekait şartlarda yaşamda kalabilmek düşüncesince üretebildiği farklı, yegâne molekülleri de genom dizilimine bakarak ön görebileceğiz’

Yeni çare öncülü olabilecek bileşiklerin keşfi düşüncesince nice düzentileme yapıldığını tabir fail Hilal Ay, " Özellikle nebati kaynaklardan ve ya mikrobiyal kaynaklardan çare öncülü olabilecek moleküler üstünde nice düzentileme yapılıyor. Mikroorganizmalar açısından baktığımızda dünkü mikroorganizma, dünkü bakteri şekli ve ayrımlı müşterek metabolik gizil ve ayrımlı bileşikler, ayrımlı moleküller anlamına gelebilmektedir" ifadesini kullandı.

Özellikle ekstrem, efdal ve az sıcaklık, asidik ve bazik ortamlardan dünkü türlerin keşfine müteveccih nice düzentileme yapıldığını tamlayan Ay şu şekilde bitmeme etti:

"Burada olmamızın nedeni Horseshoe Adası’ndan şimdiye derece aktinobakteri türlerinin keşfi üstünde ve ya biyoaktif özellik üreticisi dünkü aktinobakterilerin izolasyonuna müteallik düzentileme yapılmamış olması. Böyle esna dışı müşterek ortamın, müşterek ekosistemin mikrobiyal kaynaklarının, minimum o bölgenin cemaat bulunduğu eroin kaynakları derece kalburüstü bulunduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu plan ile Horseshoe Adası’nın mikrobiyal kalıtım bilimi kaynaklarını ortaya çıkararak tamamı genom analizi ile bu mikroorganizmaların kalıtım bilimi potansiyeli ortaya çıkarmış oluyoruz. Bu kalıtım bilimi kaynaklardan da gittikçe biyoteknolojik çare öncülü olabilecek molekülleri, endüstride kullanabileceğimiz enzimleri izole edebileceğiz. Bu ufak fabrikaları, esasen hem Türkiye ekonomisine, hem de evren bilimine kazandırmayı amaçlıyoruz"

Trafik polisliğinden bakteriyel araştırmalara

4 sene gidiş geliş polisliği yapan, peşi esna efdal lisansını bitiren ve devamında esenlik dalında çalışmaya değişmeyen verici Ay, kişilerin faydasına konkre müşterek düzentileme gerçekleştirmek şartıyla antibiyotik dirençliliğine ve kansere huzur çare adına kullanılabilecek yegâne moleküller üreten aktinobakteriler üstünde çalışıyor.

Bir düzentileme sektörü adına Antarktika'nın yegâne bulunduğu derece nice zorluğu da yanında getirdiğinin altını çizen Ay şu değerlendirmeyi yaptı:

" Antarktika’da varlığını sürdürebilen nice deli kırcı kabil burada idman talip kişilerin çelimli olması gerekiyor. Buzulların arasında, az sıcaklıkta, kar fırtınasına huzur müşterek tepeye tırmanmak bir aşırı devir hanımefendilerin rahatlıkla yapabileceği eylemler ortada görülmez. Ancak Antarktika’daki çalışmalarımı yaparken burada mevcut olabilmek düşüncesince lüzumlu güce cemaat olduğumu, kuvvet ve kuvvetin elden rical ile özdeşleştirilmemesi icap ettiğini müşterek kere hâlâ ayırt ettim. Kadınlar, mütebeddil koşullara rahatlıkla ahenk sağlayabilecek kognitif potansiyelin yanı esna kendileri dışındaki canlılara tolerans ve fedakarlıkla yaklaşmalarını sağlayıcı muhabbet kırcı müşterek karaktere de sahipler"

​​Sefer boyunca bire müşterek kamarayı paylaşmış bulunduğu ekibin öteki eş üyelerinin özveren çalışmalarını da gözlemlediğini tabir fail Ay laflarını şu şekilde tamamladı:

"Normal hava koşullarında ayrım nice zorluğu mevcut vazifesini Antarktika’da da hesabına getiren hanımlar bariyer tanımıyor. Benim ve AA'dan eş arkadaşların burada oluşu elden 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ndeki görevlerimizi başarıyla hesabına getirmemiz açısından değil bire müşterek sürede ülkemdeki kız öğrencilere esin olmamız yönüyle de ehemmiyet taşıyor. Bilimsel tetkikat gerçekleştirmek yahut rastgele müşterek rolü dört başı mamur zorluklarıyla bu arada 'dünyanın öteki ucu' sanarak vasıflandırılan müşterek yerde dört başı mamur sorumluluğuyla yegâne başınıza dah etmek düşüncesince eş iktisap etmek gerekmiyor. Bu vesileyle de 8 Mart Kadınlar Günü'nü kutluyorum"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler