USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ankara semaları hafta sonları manken uçaklarla renkleniyor

Başkentli manken tayyare tutkunları rastgele hafta sonu müşterek araya gelmiş olarak eğlenmenin birlikte egzersiz da yapıyor.

Ankara semaları hafta sonları manken uçaklarla renkleniyor
30-12-2021 11:54
Ankara

Ankara'daki manken tayyare tutkunları, Mamak'taki manken tayyare pistinde hafta sonları toplanıyor. Farklı ebat ve türdeki uçakları havalandıran manken uçakçılar, müşterek taraftan alıştırma yaparken, müşterek taraftan da durma olanağı buluyor. Hafta sonu buluşmaları, manken uçakçılara, fen mevzularda birbirlerine iane ika fırsatı da veriyor.

Hafta sonlarını burada geçirenler ortada Türk Hava Kurumu (THK) personeli Okan Çindemir de bulunuyor.

Çindemir, AA muhabirine, manken uçakla 2004'te tanıştığını ve 12 senedir meraklı yerine manken tayyare yapımıyla uğraştığını belirtti.

Hobisine karton ve köpük maket uçaklarla başladığını dile getiren Çindemir, seneler içre şimdi iri boyuttaki modellere geçtiğini söyledi.

Çindemir, kısaca 13 atlama beygiri gücünde benzinli motoru mevcut öz modelinin, esas akrobatlık uçağının 3'te 1 ölçekli kopyası bulunduğunu aktardı.

Havacılık festivalleri ve yarışmalarda akrobatlık uçuşları da yaptığını aktaran Çindemir, manken uçaklarla ilgilenmeye dünkü başlayanlara terbiye ve delalet hizmeti verdiğini kaydetti.

Çindemir, başlangıçtan encam seviyeye denli nice tayyare modeli bulunduğunu bildirerek, acemi kullanıcılar düşüncesince "trainer" modellerinin şimdi akla yatkın bulunduğunun altını çizdi.

THK mağazalarından manken tayyare ve ekipmanlarının realizasyon edilebildiğini aktaran Çindemir, kullananların uçaklarını en evvela Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) genel ağ sitesindeki İnsansız Hava Aracı (İHA) eşya sistemine işlemeleri icap ettiğini kaydetti.

İHA'lar ile manken uçaklar ortada iri benzerlikler bulunduğuna ayraç fail Çindemir, manken uçakçılığın havacılığın temellerini içerdiğini anlattı.

Ayrıca Çindemir, bu hobinin zannedildiği kabilinden "zengin işi" olmadığını da vurguladı.

Hobisini işe çevirdi

Gösteriye öz ürettiği uçağıyla eklenen Selçuk Erdoğmuş ise, manken tayyare merakının 3 sene evvel başladığını ve THK'nın etkinliklerine katılarak kendini geliştirdiğini tabir etti.

Model tayyare uçurmanın ilkin makine değerlendirmek denli çetince geldiğini aktaran Erdoğmuş, "Uçak sana namüsait ulaştığında yönleri belirlemek, ciddiyet merkezini ayarlamak, cenah pöçük yüklemesini oranlamak kabilinden mevzular ağırbaşlı müşterek tahsil süreci getirdi. Bunları bellemek düşüncesince baş döndürücü uğraştım." dedi.

Erdoğmuş, evde fotobloklarla icra ettiği manken uçakların beğenilmesi ilişkin öz işi bulunan maliyet uzmanlığını bırakarak hobisini birlik zamanlı işe çevirdiğini söyledi.

Özgün tasarımlı baş döndürücü sayıda manken tayyare ürettiğini tabir fail Erdoğmuş, bu işi ömrünün sonuna denli gerçekleştirmek istediğini kaydetti.

Yaklaşık 40 senedir THK'da manken tayyare eğitmenliği ve üretimi karşılayıcı Ertuğrul Yastıman da benzinli, tepkili tayyare yakıtlı ve planör kazanmak neredeyse değişik tipte manken uçaklar bulunduğunu anlattı.

Yastıman, THK'nın iklim sporlarıyla ilgilenenlere müteveccih eğitimleriyle sivil polis polis havacılığa levent boylu senelerdir iri hizmetler sağladığını belirterek, şunları kaydetti:

"THK, kurslarımıza eklenen kâffesi öğrencilerimize Uluslararası Havacılık Federasyonunun (FAI) direktifleri doğrultusunda sertifikalar, diplomalar ve ödüller vermektedir. Bu ödüllerin yanında diyar çapında, Türkiye şampiyonaları yapılıp burada dereceye giren modelci ve gayrı branşlardaki arkadaşlarımıza diyar dışındaki arsıulusal yarışmalara iltihak olanağı sağlanıp lisans verilmektedir."

THK mağazasından satın aldıkları uçaklarla muhtelif yarışmalarda dereceye giren nice öğrencinin bulunduğuna ayraç fail Yastıman, başkaca bu öğrencilere fen terbiye ve dayanak noktası verdiklerini de kaydetti.

Yastıman, Türkiye'nin insanlı ve insansız iklim araçları dair encam müşterek seviyeye geldiğini hatırlatarak, manken uçakların bu işin temelinde bulunduğunu tabir etti.

Yastıman, THK öğrencilerinin Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'teki İHA yarışmalarına katılarak tasarımlarını ekspozisyon olanağı yakaladığını da laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler