USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Anadolu uygarlıklarının izini 'gönüllü' sürüyorlar

Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor bakanlıklarının iş donanmasında muteber "Genç Gönüllüler Projesi" ile ayrımlı ülkelerden ve muhtelif maşer kesimlerinden gönüllüler, Anadolu uygarlıklarının izini sürüyor.

Anadolu uygarlıklarının izini 'gönüllü' sürüyorlar
30-11-2021 12:21
Ankara

"Genç Gönüllüler Projesi" ile 17-49 gözyaşı aralığındaki gönüllülere Türkiye'deki hafriyat bilimsel hafriyat sahalarında ve müzelerde fahri namına düzentileme olanağı sunuluyor.

Başvurular, "gencgonulluler.gov.tr" adresinden alınırken, şimdiye genişliğinde Türkiye'nin tamamı ilerinin yanında Kanada, Amerika ve Endonezya'dan da fahri iktisap etmek düşüncesince talepler geldi.

Müzelere meydana getirilen 271 fahri başvurusundan 207'si, hafriyat bilimsel kazılara meydana getirilen 11 bin 885 başvurudan ise 1419'u bildirme edildi.

Kazı sahalarında ve müzelerde fahri fariza alanlar ilk önce müşterek eğitme çalışmasına yayıncı tutuluyor. Müzelerin ve kazıların amacı, işlevi ve gösterimi kendince bilgiler sunulan gönüllüler, şimdi sonradan müze uzmanları yahut başka personelin refakatinde muhtelif bölgelerde çalışmaya başlıyor.

Gönüllüler, müze ziyaretçilerine refakat ediyor, yenileme ve konservasyon laboratuvarlarındaki çalışmalarda restorasyonu meydana getirilen eserlere bağlı ziyaretçilere bilgelik veriyor.

Müzelerdeki konferans, seminer, sergi, çalıştay, sempozyum, musiki ve temaşa etkinliklerinde de fariza meydan gönüllüler, envanter ve fotoğraflama emekleri ile müze önsezi kütüphanesi çalışmalarına katılabiliyor.

Gönüllüler müze uzmanı refakatinde debboy faaliyetlerine ve ya hafriyat çalışanı refakatinde hafriyat alanlarındaki çalışmalara dayanak noktası sağlıyor.

Yapılan icraat sonunda, gönüllülere paydaşlık vesikası veriliyor.

"Ses getiren ve esin verici müşterek proje"

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, Kahramanmaraş Müzesi, Aydın Müzesi, Çanakkale Troya Müzesi kabilinden nice müze ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca hesaplı hafriyat bilimsel kazılarda fahri iktisap etmek arzu edenler düşüncesince duyuru açtıklarını söyledi.

Gelen talepleri değerlendirdiklerini, müstevli koşullarını da delik uğrunda bulundurarak süreli aralıklarla muhtelif icraat yürüttüklerini özetleyen Coşkun, şöyleki konuştu:

"Proje arkeoloji, konuşma tarihi, Hititoloji, Sümeroloji, edebiyat, yenileme ve konservasyon, tarih, müzecilik, amme yönetimi kabilinden içtimai ulum bölgesinden bulunduğu genişliğinde tıp, diyetisyenlik, aşçılık, gezmen rehberliği, idare enformatik sistemi, radyo ve monitör kabilinden baş döndürücü muhtelif eksperlik alanındaki kişilerden de uyanıklık görüyor.

Bu projeyi basın-yayın organları ile içtimai iletişim araçları mecraları üstünden duyan müşterek ev hanımı, yaşamış bulunduğu İstanbul'dan fanatik bulunduğu Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi'ne gitti ve etraflıca müşterek müddet Gaziantep’te kalmış şekilde müzede fahri namına çalıştı. Çınar Kaymakamımız Güher Sinem Büyüknalçacı, faaliyetlerinden arta küsurat yıllarda Diyarbakır Zerzevan Kalesi kazılarında hasbilik esasına isnaden fariza aldı. Aydın Arkeoloji Müzesi'nde fahri etkin müşterek hemşiremiz şimdi sonradan hafriyat bilimi bölümünde yüksek tahsil görmeye başladı. Tüm bunlar Genç Gönüllüler Projesi'nin akıbet adım neva getiren ve bire müşterek sürede esin verici müşterek plan bulunduğunu gözler önüne seriyor."

Arkeolojik hafriyat gönüllüsü tababet öğrencisinin maksadı insan bilimi faziletkâr lisansı yapmak

Genç Gönüllüler Projesi'ne dahil olan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi 2. dershane talebesi Yiğit Eren Kavun, çocukluktan bu yana gün ve arkeolojiye merakının bulunduğunu söyledi.

Gaziantep'te hafriyat bilimi dair kendini ihya fırsatı bulduğunu aktaran Kavun, "Ben de güzeşte sene yaz tatilinde Gaziantep'teyken Zeugma Mozaik Müzesi'ne canlı fahri namına müracaat yaptım. Orada başvurum bildirme edildi ve müzede çalışmalara başladım. Trabzon'daki hafriyat sürecinden de internetteyken haberim oldu. Cumhuriyet tarihinde önceki kere meydana getirilen hafriyat çalışmasında ego de toprak bildirme etmek istedim. Buradaki yetkililerin de müsaade vermesi kararında kazıda toprak almış oldum. Bundan çevre da baş döndürücü mutluyum. İmkanlar bulunduğu sürece katılmayı ve devir ayırmayı düşünüyorum." halinde konuştu.

Kavun, bu bölgede hedeflerinin olduğuna ayraç ederek, "Tıp fakültesi öğrencisiyim ve arkeolojiye meraklıyım. Bu mevzuda ikisini birleştiren insan bilimi dalında müşterek faziletkâr lisans yahut ikinci üniversiteyi düşünüyorum. Buradaki düzlem bana baş döndürücü araştırma görevlisi oldu. Gaziantep 5 antika şehri ve nice medeniyete ev sahipliği yapmasıyla baş döndürücü ehemmiyetli müşterek yer. Oradaki mimarlık zenginlik, zamanı eserler, nice müzenin olması beni çocukluktan bu yana ailemin teşvikiyle müspet anlamda etkiledi." ifadelerini kullandı.

Endonezya'dan Zeugma'ya

Zeugma Mozaik Müzesi'nde fahri etkin Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü talebesi Endonezyalı Cut Meurah Habibur Rahman da emektar döneme ilgisinden çevre hafriyat çalışmalarında fahri fariza edinmeyi baş döndürücü istediğini belirtti.

Bu sebeple projeye başvurduğunu ve 2 hafta süresince Zeugma'da eserlerin kayıt, fotoğraflama, dokümantasyon çalışmalarına katıldığını özetleyen Rahman, "Zeugma Müzesi'ne önceki girdiğimde baş döndürücü heyecanlandım." dedi.

Türkiye'nin ekin varlığına ayraç fail Rahman, "Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde meydana getirilen emekleri düşkünlük ediyorum." diyerek konuştu.

Rahman yetkilendirilmiş olduktan sonradan faziletkâr lisansını emektar asır üzerinde yapmayı hedeflediğini belirterek, Şanlıurfa'daki Göbeklitepe ile Konya'daki Çatalhöyük'te çalışmanın en şişman imgesel bulunduğunu kaydetti.

Kazı ekibinde fahri müşterek kaymakam

Çınar Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı, Roma İmparatorluğu zamanında askeri yerleşme namına kullanılan, Diyarbakır'daki 3 bin salname Zerzevan Kalesi'nde hesaplı hafriyat çalışmasına fahri katılarak tarihin gündüz yüzüne çıkarılmasına dayanak noktası sunuyor, hafriyat bölgesini ziyarete gelenlere de kampüs kendince ayrıntılı bilgelik aktarıyor.

Kazılara katılmış bulunduğu düşüncesince Zerzevan Kalesi'ni şimdi yakından aşinalık olanağına cemaat bulunduğunu ve bundan mevki duyduğunu dile getiren Büyüknalçacı, buldukları eserlerle tarihe enerji tuttuklarını dile getirdi.

Kaleye ülke dışından şişman uyanıklık olduğuna ayraç fail Büyüknalçacı, Zerzevan Kalesi'nin Güneydoğu turlarında toprak alması düşüncesince çalıştıklarını anlattı.

Büyüknalçacı, "Bulduğumuz eserleri, ok uçlarını, tokaları, bilezikleri anlattığım devir şahısların kafasında düşkünlük uyandırıyor ve vürut arzuları doğuyor." dedi.

Büyüknalçacı, hafriyat kadrosunun tarihin gündüz yüzüne çıkarılması düşüncesince şişman mesai harcadığını ayraç ederek, "Hem hafriyat çalışmasına katılarak hem de ilçe namına yanlarında durarak kadrosu destekliyoruz." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler