USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ameliyatlarında kullandığı aletleri onaran müderris sayrılarevi maddi durumuna yardım sağlıyor

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Uzun, "Bu yenilemeleri sonsuz yaptığımız düşüncesince aletleri geri kazandırmış oluyoruz, bu bakımdan da hastanemize yardımı oluyor." dedi.

Ameliyatlarında kullandığı aletleri onaran müderris sayrılarevi maddi durumuna yardım sağlıyor
28-02-2022 13:55
Edirne

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Uzun, ameliyatlarda kullandığı dar aletlerin onarım ve yenilemesini yaparak şifahane maddi durumuna ulama sağlıyor.

Çalışma dostlarıyla tasarladığı ve patentini almış olduğu dirim kurgusal kulakla sem verimini yüzdelik 15 çoğaltan Prof. Dr. Uzun, kulak ameliyatlarında kullandığı alıngan aletlerin yüzdelik 90'ına yakınının onarımını odasında gerçekleştiriyor.

Kovid-19 salgınının etkilerinin derin hissedildiği ve acele ameliyatlar haricinde operasyonların yapılmadığı devirde alet onarım işine başlamış bulunan Uzun, dü yılda kestirmece 50 dar cihazı ve ameliyat gerecini tamirat etti. Çoğunluğu ithal bulunan aletlerin atılmasını karşıcı Uzun, şifahane bütçesinden de kestirmece 500 bin liralık çıkmasını önledi.

Mikro aletleri mikroskopla inceleyerek onaran Uzun, muktezi hallerde endüstri ustalarından da iane alıyor.

Hem onarıyor hem yeni dizaynlar yapıyor

Prof. Dr. Cem Uzun AA muhabirine, müstevli çağında ameliyatların azalmasına ilişkin namına bulmuş olduğu gereksiz tarihi bozulan ameliyat aletlerini tamirat ederek doldurduğunu söyledi.

Ameliyatlarında geçer aletlerin giderek bozulduğunu özetleyen Uzun, "Bozulmuş ve dokunca görmüş aletleri yeni baştan onararak geri kazandırmaya çalıştım." dedi.

Kulak ameliyatlarında geçer alıngan dar aletlerin giderek uçlarının köreldiğini ve ya kırıldığını dile getiren Uzun, şunları kaydetti:

"Bu münkesir aletleri alıp, burada mikroskop altında mengeneye takarak uçlarını uslu zımparalarla yeni baştan şekillendiriyoruz. Yaptığım çalışmalarla emektar cihazı baştan yapıyorum ve ya baştan şekillendirerek yeni dizaynlar hazırlamaya çalışıyorum. Yaklaşık 50 dar cihazı onardık. Bunların yarısını da ameliyatlarda bizlere şimdi suhulet sağlasın sanarak baştan şekillendirdik.

Bunun haricinde kulak ameliyatlarında tercih ettiğimiz 'tur' sanarak bilinen ortak cihazımız var. Oldukça fiyatlı ortak aygıt ve bunun birtakımı mekanik aksamlarında mesail olmuştu. Firmasına gönderdiğimizde bizlere yapılamayacağı söylendi. Yeni ortak kadro almamız gerektiği açıklandı fakat kadro namına aldığımızda aşırı fiyatlı oluyordu. Ben de problemi anımsamak düşüncesince cihazı söktüm ve şaft kısmında dava bulunduğunu belirleme ettim. Tek başına satılmayan bu bölümünü Edirne sanayisindeki esnaf arkadaşların yardımı ile onardık. Bu cihazı ameliyatlarda hala kullanıyoruz. Aletin yenisi ulaştığında bu alet redif namına kalacak."

Kulak ameliyatlarının şimdi emeksiz yapılabilmesi düşüncesince ölçün tutucuları da baştan şekillendirerek operasyonları şimdi çelimsiz müddette hazırlamaya başladıklarını özetleyen Uzun, "Ameliyat esnasında bu aletin elleri engellediğini ve süreyi uzattığını ayırt ettik. Bu cihazı de sanayideki ustaların yardımıyla uzattık. Şaft tarafını da uzun uzadıya dirlik yandan istimal olanağı sağladık. Aletleri şimdi çabuk ve şen ortak halde kullanarak ameliyat süresi nısıf yarıya azaldı. Hastaların da konforu kalık oldu. Bu yüz modifikasyonlar bizim işimizi kolaylaştırmış oldu." sanarak konuştu.

"Kulak anatomisini ve hastayı şimdi esirgeyici ameliyat etme şansı elde ediyoruz"

Prof. Dr. Uzun, baştan şekillendirdiği ve geri kazandırdığı aletler sebebiyle ameliyat sürelerinin nısıf yarıya azaldığını vurgulayarak, şu halde bitmeme etti:

"Kendi ameliyatlarımda kullandığım dar aletlerin yüzdelik 90'ının onarımını ve ya baştan şekillendirmesini kendim yapıyorum. Hem şimdi uslu düzentileme olanağı elde etmiş oluyorum bununla beraber kulak anatomisini ve hastayı şimdi esirgeyici ameliyat etme şansı elde ediyoruz. Çünkü nerede başağrısı yaşadığımızı, nerede uslu ortak harekete ihtiyacımız bulunduğunu şimdi dobra gözlemleyebildiğimiz düşüncesince ona layıkıyla aletler üstünde modifikasyonlar yapabiliyoruz. Aletlerin üstünde tadilat yaparak ameliyat bölgesindeki sıkıntıları palas giderebiliyoruz."

Cem Uzun, aletlerin onarılmasının şifahane maddi durumuna ulama sağladığını da belirterek, "Örneğin kulak ameliyatlarında geçer devir aletini yapmasaydık yeni manzume kabul etmek mecburiyetinde kalacaktık. Maliyeti 400-500 bin yöresinde bulunan ortak alet. Mikro aletlerin değme bir tanesi dolarla satılıyor ve tanesi kestirmece 2-3 bin liralık civarında. Bunlardan 50 kıta yaptığımızı düşünürsek kestirmece 150 bin liralık ulama elde etmiş oluyoruz. Bu yenilemeleri sonsuz yaptığımız düşüncesince aletleri geri kazandırmış oluyoruz, bu bakımdan da hastanemize ulama bulunduğunu düşünüyorum." ifadesini kullandı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler