USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Afetzedeler, "uğraş terapisi" ile travmanın ciddi yükünü atmaya çalışıyor

Başkent Öğretmenevi'nde mihman edilen vatandaşlar, afetin yarattığı travmanın ağırbaşlı yükünü ekmek düşüncesince uğraş terapisi kapsamında ördükleri çorap, atkı, çürük ve yelekleri, depremzedelerin yaşamış olduğu dernek ve taşımalık kentlere gönderecek.

Afetzedeler,
01-03-2023 12:10
Ankara

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana mevrut depremlerin peşi sıra Başkent Öğretmenevi'nde mihman edilen vatandaşlar, afetin yarattığı travmanın ağırbaşlı yükünü kazanç düşüncesince uğraş terapisi kapsamında ördükleri çorap, atkı, ezik ve yelekleri, kendileri derece depremzedelerin yaşamış olduğu dernek ve taşımalık kentlere gönderecek.

Yenimahalle Halk Eğitim Merkezi yetkilileri, öğretmenevinin konukları depremzede ailelere, afetin ağırbaşlı travmatik etkilerinin azaltılması düşüncesince "uğraş terapisi" ismi altında manalı ve gayeli aktiviteler düzenleniyor.

Başkent Öğretmenevi Müdür Yardımcısı Serap Öztürk, AA muhabirine, depremzede misafirlerini ellerinden geldiğince şen ettirmeye efor gösterdiklerini anlattı.

Misafirlere önce yerine psikososyal destek sunar verdiklerini özetleyen Öztürk, şu şekilde konuştu:

"Daha ondan sonra uğraş terapisini uygulamaya aldık. Özellikle kadınlarımızın örme ve gayrı el işleri kanalıyla duygularını tabir edebileceklerini ve yaşadıkları travmayı elan şen atlatabileceklerini düşündük. Bir depremzedemizin çorap ördüğünü gördük ve peşi sıra gayrı misafirlerimiz düşüncesince kabarık ve ip realizasyon ettik. Biz de ördüğümüz bu çorapları simgesel yerine zelzele alanına gönderebileceğimiz fikrinden yola çıktık. evvel ortak öğretmenimizle süregelen çalışmamızda 20 insana ulaştık. Yenimahalle Halk Eğitim Merkezimiz kanalıyla ortak örme kursu da açtık. Çok dobra şeyler üretip zelzele alanına atmak istiyoruz."

Ankaralıların depremzedelere ortak nebze olsun yarar sağlayabilmek düşüncesince iri efor gösterdiğini aktaran Öztürk, "Hemen yün ve şişler geldi. Halk terbiye merkezimize dü terzilik makinesi armağan edildi. Bundan sonraları kumaşlarımızı seçerek, dikeceğimiz dokuma ürünlerini zelzele bölgesindeki yurttaşlarımıza ulaştırmayı hedefliyoruz." diyerek konuştu.

"Uğraş terapisi ile yaşama baştan uymak istiyoruz"

Kahramanmaraş Elbistan Halk Eğitim Merkezinde el sanatları endüstrisi eli uz öğreticilerinden Belgin Özcan ise depremde evlerinin ağırbaşlı hasar aldığını ve çökme altında kaldıklarını anlattı.

Depremde vurulan ablasını Ankara'ya getirdiklerinde Başkent Öğretmenevinde kalmaya başladıklarını ve burada baş döndürücü dobra karşılandıklarını aktaran Özcan, "Burada değme ayrışık ihtiyacımız karşılanıyor, her insana baş döndürücü teşekkürname ederiz. Ancak 'uğraş terapisi' ile yaşama baştan uymak istiyoruz. Bu uğraşlarla depremzede kursiyerlerimizin yaşadıkları sıkıntıları havadan atlatmalarına iane geçirmek istiyoruz. Ayrıca zelzele alanında çorap, atkı, ezik ve giysiye baş döndürücü gerekseme var. Yaptığımız ürünleri zelzele alanına göndererek onlara korumak istiyoruz. Acılarımızı bu uğraşlar ile az buçuk olsun bastırabiliyoruz." diyerek konuştu.

Özcan, Yenimahalle Halk Eğitim Merkezi kanalıyla hulliyat kursu açtıklarını, başkaca geçenlerde ev tekstili kursu da açacaklarını belirtti.

Depremden üç kırıkla çıktı

Kahramanmaraş Elbistan'daki önce depremin peşi sıra karye evine yerleştiklerinde ikinci depreme de yakalandıklarını ve ailesiyle baş başa çökmüş altında kaldıklarını özetleyen Kudret Kaplan ise dostlarının sayesinde gaileli kurtulduğunu ve belinde üç fay bulunduğunu, sargaç taktığını tabir etti.

Öğretmenevinin kendileri düşüncesince ortak ev, ortak yuva bulunduğunu dile getiren Kaplan, "Memleketimiz denli olmasa da gine de iyiyiz. Ben depremden sonraları 4 çocuğum ve kayınvalidemle Ankara'ya geldim. 2 çocuğum sınavlara hazırlanmaktadır kursa gidiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, onlara da değme ayrışık desteği verdi. Burada onlara çörek açtılar, kitaplar, elektronik beyin verdiler, değme ayrışık olanak sağlandı. Öğretmenleri de geliyor, ufaklıklara derslerinde asistan oluyorlar." dedi.

Kaplan, "Depremin peşi sıra iklim koşullarının da etkisiyle ayaklarımız ortak müddet yaş kaldığından baş döndürücü üşüdü. Biraz da depremde gereksinimi olanlar düşüncesince çorap örerek işe başladık. Deprem olduğunda neymiş önemsiz ortak facia koptu. Böyle hakeza normale dönmeye çalışıyoruz." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler