USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

ABD'deki Türk topluluğunun Şevkiye teyzesi 50 salname ABD hikayesini anlattı

ABD'nin New York kentinde, Türklerin 92 yaşındaki Şevkiye teyzesi, kısaca gayrisıhhi asırdır Türk toplumuna görev ediyor.

ABD'deki Türk topluluğunun Şevkiye teyzesi 50 salname ABD hikayesini anlattı
06-11-2021 11:26
New York

ABD'de 1977'de başlatmış olduğu kampanyayla Anadolu'daki karye okullarına defter, yazar üzere ekol materyali gönderen, "Türkiye gülük değildir" kampanyası düşüncesince Amerikalı siyasetçilere mektuplar yazarak şişman neva getiren, Türk mutfağını tanıtıcı Şevkiye Sun, 50 senedir yaşamış olduğu New York'ta Türk camiasının "Şevkiye teyzesi" şekilde biliniyor.

ABD'ye geldiği evvel zamanlardan itibaren Türkiye'nin New York'taki ulusal şenlik kutlamalarını kaçırmayan, Türk camiasının elden rastgele etkinliğine katılan, Türk Günü ilerlemesinde elinde Türk bayrağıyla en önlerde yerini düzlük Sun, yalnızca özlük camiasının değil, ayrımsız sürede Müslüman camiasının da sevgisini kazandı.

Sun, 1971 senesinde kardeşleriyle İstanbul'un Aksaray semtinde yaşadıkları Maşallah Apartmanı'ndan New York'a taşınmasıyla başlamış olan sıhhatsiz yüzyıllık ABD öyküsünü, Manhattan'da ortak kafede ortak araya geldiği AA muhabirine anlattı.

Sun, ABD'ye evvel şekilde 1958'de hekim koca kardeşinin, imdi sonraları kendisi ve öbür kardeşlerinin geldiğini belirterek "Amerika'ya vürut arzumuz bulunmadığı biçimde kimi etkenler bizi buraya gelmeye âşıklı etti." dedi.

ABD'ye evvel geldiklerinde hiçbir İngilizce bilmediklerini, kimseyi tanımadıklarını ve baş döndürücü ağırlık çektiklerini kail Sun, giderek Türk camiasının içerisine girdiğini söyledi.

Sun, "Geçtiğimiz eylülde 50. yılımızı bitirdik. En baş döndürücü 2 sene kalır döneriz demiştik, vürut o geliş. Bir imdi da olmadı. Koşullar ister etmedi. Ben hala bavulumu elime alıp rastgele daim kullanmak isterim lakin kardeşlerim burada ve yegâne başıma orada ne yapacağım." sanarak konuştu.

Anadolu'daki karye okullarına senelerce yegâne başına iane gönderdi

Maddi şekilde çıkarlarını toparladıklarında evvel şekilde 1970'lerin sonlarına akla yatkın gemilerle Anadolu'daki karye okullarına kalem, defter üzere ekol materyali göndermeye başladıklarını özetleyen Sun, şu şekilde bitmeme etti:

"Çünkü gereksinimleri bulunduğunu biliyordum. Türkiye hiçbir aklımdan çıkmıyordu. Bir kampanya başlattık. O vakitler telefonlar yoktu, genel ağ yoktu. Türklerin haftada yarımşar sayaç salık sağlayan radyoları vardı dü tane. 'Türkiye karye okullarına vereceğiniz ortak defter, ortak yazar en şişman oyuncaklardan imdi makbule geçer' sanarak reklamlar veriyordum. Kız kardeşimle Brooklyn'e rıhtıma, ıpıssız bölgelere gidiyorduk. Biz o ağırbaşlı defterleri otomobile yüklüyorduk, belimiz kırılıyordu. Bunu öylelikle senelerce özlük imkanlarımla sürdürdüm."

Sun, imdi sonraları valiliklerle görüştüğünü, defter ve yazar katılması düşüncesince dünyalık katkısı yaptığını, ortak müddet sonraları pabuç yardımına da başladığını, demincek ise rastgele sene Türk Kızılaya besin katkısı yapılması düşüncesince elinden geldiğince bağışta bulunduğunu tabir etti.

Türkiye'nin İngilizcesinin, bu dilde ayrımsız sürede "hindi" anlamına geldiği düşüncesince "Turkey" kelimesinin "Türkiye" şekilde değiştirilmesi düşüncesince 1990'lı zamanlarda "Türkiye gülük değildir'' kampanyası yaptığını tamlayan Sun, aralarında zamanın ABD Başkanı George W. Bush'ın benzeri Barbara Bush'un da bulunmuş olduğu Amerikalı ve de Türk yetkililere varakpare yazdığını, ayrıca Barbara Bush'un namına el yazısıyla varakpare gönderdiğini dile getirdi.

Sun, Yahudi ve Hristiyan toplumlarının ABD'de özlük bayramlarında okuldan affedilmiş tutulduğunu belirterek Müslümanların da bu muafiyetten yararlanması düşüncesince Müslüman toplumuyla kendisinin de uğraş verdiğini anlattı. Sun, 25 senenin böylece New York'ta Ramazan ve Kurban bayramlarında okulların dinlence olması sonucu alındığını vurguladı.

New York'ta rastgele sene anadan görme Müslüman Günü Yürüyüşü'ne de katılıp Türk bayrağı taşıdığını tabir fail Sun, 3 sene evvela New York Polis Departmanı'ndaki Müslüman polislerin namına onurluk verdiğini söyledi.

Sun, "ABD'ye geldiğimden bu yana anne vatandan kopmadım, aralıksız dimağımda. Buraya vücudum geldi lakin aklım rastgele daim oradaki yoksullara neler yapabilirim diyor." dedi.

Suriye'deki iç mücadelesi kalıp yayınlayan Sun, "Burada ortak bilinçlilik olursa tığ gidip vatanımıza sığınacağız. Onun düşüncesince vatanımızı sevmeli, saymalı yükselmesine araştırma görevlisi olmalıyız. Kavgalarla, şu öğür bu öğür niteleyerek olmaz, particiliği burada ülke haricinde keselim diyorum. İçinizde saklayın ne partiden olduğunuzu. Buraya geldiğinizde Türkiye Cumhuriyeti'ni sayacaksınız." biçiminde konuştu.

Şevkiye Sun, ABD'de yalnızca Türk toplumuna değil Azerbaycan'dan Kırım'a, Kıbrıs'tan Uygur Türklerine ve Bosna Hersek'e de rastgele devir dayanaklık etmek verdiğinin altını çizdi.

"Amerikalılara irmiği, aşureyi ego tanıttım"

New York Mustafa Kemal Atatürk Okuluna iane şartıyla çıkmaz festivallerine katıldığını ve icra ettiği yemeklerin üstünde Türk bayrağını çizerek Türk mutfağını tanıtmaya çalıştığını gülümseyerek özetleyen Sun, "O yıllar bilmediğim İngilizcemle onlara tahtada lahana sarması tarifi veriyordum. Türk mutfağını Amerikalılara öncelemek düşüncesince eksiksiz yemeklerin hesabına ya Türkiye bayrağını ve ya haritasını çiziyordum." biçiminde konuştu.

Yıllar evvela "Türk Mutfağı" isimli ortak konferansta ve Amerikalı isimli sanlı gösteri adamı Joe Franklin'in monitör programında Türk yiyecekleri pişirerek Türk mutfağını Amerikalılara söylemeye çalıştığını kail Sun, "İrmiği, (tatlı) aşureyi ego tanıttım." sanarak konuştu.

Sun, "Biz Türkleri burada ortak tomar tanımadıkları düşüncesince 'burada tığ de varız' sanarak uğraş ettim. Ben aşağılık kademelerden, 'başkanlıklar, unvanlar geçicidir, meydana getirilen işler kalıcıdır' niteleyerek gittim. Elimden geldiği denli hem Türkleri yabancılara tanıtmaya, hem de buradaki Türklere az buçuk olsun kılavuz olmaya çalıştım." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler