USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

4. Dünya Göçebe Oyunları hazırlıklarında sona yaklaşıldı

Bursa'da, 29 Eylül-2 Ekim tarihlerinde düzenlenecek 4. Dünya Göçebe Oyunları'nın hazırlık etabında sona yaklaşıldı.

4. Dünya Göçebe Oyunları hazırlıklarında sona yaklaşıldı
15-08-2022 18:05
Ankara

Ankara'daki Geleneksel Sporlar Gençlik ve Spor Kulübü'nü görüşme fail Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkan Vekiliği vazifesini tay tay arabası Dünya Göçebe Oyunları Organizasyon Komitesi ve Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanı Hakan Kazanc​​​​​​​ı, Dünya Göçebe Oyunları İcra Kurulu Başkanı Abdulhadi Turus ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkanı Abdullah Eren ile ortak araya geldi.

Basın mensuplarına organizasyonun hazırlık sürecine bağlı bilim sağlayan Aktaş, akıbet senelerde Türk soyu ve bağının güçlendirilmesi hesabına nice iş donanmasına imza atıldığını ve 4. Dünya Göçebe Oyunları'nın bu kapsamda ehemmiyetli ortak düzenleme bulunduğunu belirterek, "Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) baş döndürücü ehemmiyetli faaliyetleri ve çalışmaları, değişik kıtalarda destan yayınlayan kestirmece 300 milyonluk Türk dünyasının sesi oluyor. Dünya Göçebe Oyunları da bu donanması ve beraberliği gelmek hesabına bu aktivitelerden ortak tanesi." sanarak konuştu.

Organizasyonun evvel şekilde 2014 senesinde Kırgızistan'ın Issık Göl'ü etrafı ve Kırçın Yaylası'nda yapıldığını hatırlatan Başkan Aktaş, oyunların düzenleneceği Bursa'nın İznik kazasının de benzeri ortak coğrafyaya erbap bulunduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

"Niçin İznik? İznik, Türkiye'nin iri göllerinden birine erbap ve bina şekilde da Issık Gölü'ne baş döndürücü benziyor. Aynı coğrafyanın imkanlarını sağlaması, belirgin iklim müzesi olması ve zamanı şekilde da Orhan Gazi çeşidinden İznik'in fethinde Kırgız savaşlarının baş döndürücü ağır gösteriş oyması, bu tercihte çarpıcı oldu. İznik'in, Türk zamanı açısından baş döndürücü ağır ortak önemi var. İlçede bugün bile, Kırgızlar Türbesi var. Böyle arsıulusal ortak aktiflik yapmış olduğunuz devir lojistik, ulaşım, konaklama kadar olanaklar da ağır ehemmiyet bildirme etmektedir. İznik'in İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir kadar illerimize, otoyol, bahir ve iklim ulaşımı da lakırtı konusu. Burada misafirlerimize baş döndürücü iyi ortak düzlem sunabileceğiz."

"Seyirciler etkinliklere katılabilecek"

100 yöresinde ülkeden 3 binin üstünde sportmen katılımının beklendiği oyunları yerinden strateji edenlere ayrışık sürprizler hazırladıklarını kaydeden Alinur Aktaş, "Misafirlerimiz ağababa binebilecek, ok atabilecek ve oyunlara eklenmiş olan devletlerin mutfaklarını deneyimleyebilecek. Bu ülkelerin, sahnede müzikleri ve dansları da sergilenecek." bilgisini verdi.

Oyunların karışımından de bahseden Aktaş, "Anadolu'da süvari sporlar, güreş ve uydurmacılık peyda etmek neredeyse üç kategoride anadan görme sporlar var. Bunların bütünü süresince süvari sporlar ile cirit, en ön planda. Atlı okçuluk, rahvan at, süvari kızak kadar dünya haricinde binicilik sporlarında ayrışık devletlerin değişik yarışları var. Mesela Moğolların baş döndürücü etraflıca aralık yarışları ve at üstünde güreş var. Yine Kazakların, Kırgızların muharebeye hazırlık, savaş hazırlığı kabilinden ayrıksı sporlar da var." biçiminde düşün belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2018'de Kırgızistan'da planlı oyunlara katıldığını anımsatan Alinur Aktaş, şöyleki konuştu:

"Son anda ortak karşıtlık olmazsa, hem Sayın Cumhurbaşkanımız, aynı zamanda yanında değişik devletlerin mevki başkanları ve bakanlarını da mihman ika olanağına erbap olacağız. Türk dünyası ortada ortak yakınlaşmayı da bu biçimde realizasyon etmiş olacağız. Alanda hazırlıklar, baş döndürücü derin ortak halde bitmeme ediyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi peyda etmek üzere, ilişik gurur ve firmaların bütün seferber reşit durumda. Bu çalışmalarda, doğaya tek dokunca verilmediğinin altını resmetmek istiyorum. İnşallah, Bursa'mızın da ülkemizin de etraflıca seneler yararlanma edeceği, başta anadan görme spor dallarıyla ilgili bütün Türkiye hattında ehemmiyetli ortak enfrastrüktür oluşturacak ortak mekan hazırlığındayız."



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler