USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

25. Aydın Doğan Vakfı ödülü Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'ye verildi

Aydın Doğan Ödülü'nün 25'incisi, dünyada önce Kovid-19 aşısını geliştiren bilgi kullanıcılarını Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin'e verildi.

25. Aydın Doğan Vakfı ödülü Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci'ye verildi
01-12-2021 09:29
Mainz

Aydın Doğan Vakfı kabilinden rastgele sene bilim, kültür, yazın ve konuşma üzere ayrımlı bölgelerde millî ve arsıulusal platformlarda başarıya erişmiş eş ve kurumlara sunulan Aydın Doğan Ödülü'nün 25'incisi, dünyada geçmiş Kovid-19 aşısını geliştiren bilgi kullanmakta olanları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin'e verildi.

Almanya'nın Mainz kentinde planlı törende, Türeci-Şahin çiftine ödüllerini, Aydın Doğan Vakfı Onursal Başkanvekili Sema Doğan ikram etti.

Törende mütekellim Aydın Doğan Vakfı Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı, babası Aydın Doğan'ın, ödülün Almanya'da, tamamı adamlık düşüncesince etkin bu dü bilgi insanına verilmesinden ilkin sevinme duyduğunu tabir etti.

Bilginin rastgele alanda, dünkü ilerlemelere sefer açtığını vurgulayan Vuslat Doğan Sabancı, Türeci ve Şahin'in, kendilerinden evveli bilgi insanlarının baş döndürücü fiilen eriştiği başarılardan yararlanıp sınırları birlik vaktiyle henüz da ileriye taşıyarak milyonlarca insanoğlu yaşamını kurtardıklarını söyledi.

Sabancı, "Kendilerine iri ortak gönül borcu borcumuz var." dedi.

Özlem Türeci

Dr. Özlem Türeci, ödülün kendileri düşüncesince hususi bulunduğunu söyleyerek, teşekkürname etti.

Kovid-19 aşısını bulmayı kendilerine fariza bildiklerini, imkansızı muhtemel kılma savaşı verdiklerini özetleyen Türeci, ortak yıldan çelimsiz müddette Kovid-19 aşısını bulduklarına dikkati çekerek, "Ortaklarımız, bizlere güvenenler, ortak yandan yüksekokul dünyası, öteki yandan derman uran ve tutum çevreleri ortada akım kılmak ve bunları birleştirmek, bizim düşüncesince muvaffakiyet oldu." niteleyerek konuştu.

23 ay ilkin global ortak gözdağı ile dirlik karşıya kalındığını ve salgınla mücadeleye küçük ortak yardım sunmaktan ötürü görkemli olduklarını tamlayan Türeci, "Diğer aşıları üretenler düşüncesince de bahtiyar oluyoruz. Sürü bağışıklığı açısından ortak o denli henüz açıklık büküm ediliyor." ifadelerini kullandı.

Özlem Türeci, salgının aynısı benzeşim olmadığını, herkesi etkilediğini, gövde ve can sağlığını bozduğunu vurgulayarak, "Neyin hastalık kesinlikle bulunduğu dair her insanın bilgilendirilmeye gereksinimi var. İşte burada medyanın önemi büyük. Sosyal yazık üstüne saha ortak iletişim araçları gerekiyor." biçiminde konuştu.

Uğur Şahin

Prof Dr. Uğur Şahin de rastgele ortak ödülü onama etmeden ilkin ortak araştırı yaptıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Aydın Doğan Vakfı olunca bizim düşüncesince gidiş baş döndürücü açıktı. Çünkü Aydın Doğan Vakfı'nın ehil bulunduğu değerler bizim de benimsediğimiz ve anabolizma ettiğimiz değerlerle örtüşüyordu. Bu değerler, hayat kalitesinin yükseltilmesi, içtimai bölgede bulunduğu üzere maşeri bölgede da total ortak yaklaşımla kültürel ve içtimai kalkınma ve evolüsyon açısından, ilkin de gençlerin eğitimi ve kız evlatlarının eğitimine sunulan önemdir. Bunlar, bizim de kalbimizde paylaştığımız değerler. Bu ödüle bizi müstahak gördüğünüz düşüncesince duyduğumuz alım çalım ve müteşekkirlik duygusunu sizlerle büzüşmek istiyoruz."

Eşi Özlem Türeci ile beraberce ehemmiyet verdikleri öteki ehemmiyetli ortak değerin dayanak bulunduğunu kaydeden Uğur Şahin, "Bu muvaffakiyet hemen 18 ay değil, 35 senedir araştırmalarımızı sürdürmemizin ortak sonucudur. Hayallerimizi yapmak yoluna güzeşte 35 yıl. Yüzlerce deneyim ve araştırı yaptık. Bir bir aşırı liyakatsiz oldu. Sonuçlar negatif da olsa başarıya ve ilerlemeye bulunan inancımız bitmeme etti. Bunların yukarı başlığı daim sabır." ifadelerini kullandı.

Çetin geçecek dört-beş şita ayının olduğuna dikkati çekici Uğur Şahin, herkesten dayanak göstermesini ve dünkü varyantlara dirlik Kovid-19 tedbirlerine uymasını dileyiş ederek, korunmanın, hemen aşılama şekilde değil içtimai açıklık üzere öteki tamamı tedbirlere de uyarak muhtemel olacağını belirtti.

Şahin, "Sabırlı olmamız, iyimserliğimizi kaybetmememiz gerek. Ondan ahir yıl, yazları bağışıklığı sağlayacağımıza inanıyoruz." dedi.

Salgın koşulları dolayısıyla kısıtlanmış katılımla gerçekleşen törende, Aydın Doğan Vakfı müessis üyeleri Arzuhan Doğan Yalçındağ, Begüm Doğan Faralyalı, Almanya emektar Devlet Bakanı ve UNESCO Almanya Başkanı Prof. Maria Bohmer, Düsseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaarslan, Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tuncer, Mainz Başkonsolosu Sedat Turan, Burda Medya CEO'su Dr. Paul Bernhard Kallen, Rheinland Pfaltz Eyaleti Sekreteri ve Federal Hükümet mümessili Heike Raab, Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Dr. Yaşar Bilgin'in yanı esna Türkiye ve Almanya medyasının ehemmiyetli isimleri, BioNTech firmasından bilgi kullanmakta olanları ve Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu ve becerikli ekibi da müheyya bulundu.

Aydın Doğan Ödülü hakkında

Aydın Doğan Vakfı tarafından, Vakfın Kurucusu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan hesabına 25 senedir sunulan Aydın Doğan Ödülü, kültür, sanat, edebiyat, bilgi dalında evren çapında kip icraat özne kurumları yahut bireyleri taltif etmek amacını taşıyor. Vakfın da esas amaçlarından olan, doğacak kuşakları terbiyelemek ve onlara kip olacak başarıları özendirmeye de kriterleri ortada toprak verici Aydın Doğan Ödülü, bu yüzden türlü alanlardaki özveren çalışmaları, yaratılan birikimi ve bu birikimin doğacak kuşaklara aktarılmasını da önemsiyor.

Aydın Doğan Ödülü'nü bugüne denli düzlük eş ve kuruluşlar şöyle:

Roman - Adalet Ağaoğlu, Sosyal ve Beşeri Bilimler - Prof. Dr. Doğan Kuban ve Prof. Dr. Emre Kongar, Görsel Sanatlar - Ara Güler, Şiir - Melih Cevdet Anday, Tarih - Prof. Dr. İlber Ortaylı, Klasik Batı Müziği - Ankara Devlet Konservatuarı, Arkeoloji - Ord. Prof. Dr. Sedat Alp ve Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu, Hizmet Ödülü - Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü ve Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü, Türk Halk Müziği - Yücel Paşmakçı, Hizmet Ödülü - İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ile Folklor Kurumu, Kent Mimarisi ve Kent Dokusu - İzmir Konak Meydanı Düzenlemesi ve Kastamonu Tarihi Kent Dokusu İyileştirme Projeleri, Resim - Adnan Varınca, Moda Tasarımı - Özlem Süer ve umut Ünal, Heykel - Seyhun Topuz, Tiyatro - Genco Erkal, Sinema - Nuri Bilge Ceylan, Türk Halk Müziği - Mehmet Özbek, Hizmet Ödülü - Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı, hikaye - Selim İleri, Türk Müziği - Prof. Dr. Nevzat Atlığ ve Türk Musikisi Vakfı, Fotoğraf - Ozan Sağdıç, Hizmet Ödülü - Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü, Roman - Orhan Pamuk, T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Resim - Neş'e Erdok , Türk Halk Müziği - Arif Sağ, Sinema - Şener Şen, Deprem Araştırmaları - İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler