USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

240 ana aldıkları eğitimle 480 titrem su tasarrufu sağladı

Diyarbakır Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin hazırladığı "Çevre Dostu Anneler" projesi kapsamında sunulan eğitimle ev hanımları cazibe ve suda kesinlikle artırım yapılacağını öğrendi.

240 ana aldıkları eğitimle 480 titrem su tasarrufu sağladı
09-09-2022 14:02
Diyarbakır

Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde okuyan öğrenciler, 10 ay eskiden öğretmenlerinin desteği ile mekân duyarlılığının başladığı ailede, çelimli oyuncu bulunan annelerin iklim değişikliği ile mücadelede önemini ortaya atmak ve canlı gösteriş almalarını getirmek amacıyla "Çevre Dostu Anneler" projesini hazırladı.

Öğrenciler, plan kapsamında içtimai farkındalığı pekiştirmek amacıyla iklim değişikliğiyle mücadelede farkındalık düzeylerini geliştirmek, erke tasarrufu ve arka tahavvül dair duyarlılıklarını biriktirme etmek düşüncesince okullarına çağırma ettikleri annelere eğitimler verdi. Daha sonraları Diyarbakır'dan Trabzon, Karabük, Sivas, İstanbul, Isparta, Afyonkarahisar'dan öğrenime fahri eklenen 240 anne, beniz yüze ve online eğitimler aldı.

Öğrenciler plan kapsamında geliştirdikleri Çevre Dostu Anneler Programı (ÇEDAP) edep bilimi bilimi modülü ile akademisyenleri ve çıplak maşer yapı temsilcilerini annelerle nezdinde araya getirdi. Anneler 8 hafta süresince eğitimlere bitmeme etti.

TEKNOFEST KARADENİZ'de ödül

Öğrenciler, öğrenime katılamayan annelere de detayları yaymak ve eğitimde vesile eşitliğini getirmek amacıyla erke rejimi adlı nezdinde hareketli yazılım geliştirdi.

Kayapınar Belediyesinin de dayanak noktası verdiği projenin hepsi ülkeye yayılması ve annelerin edep bilimi bilimi alarak artırım sağlanması amaçlanıyor.

Öğrencilerin projesi, Samsun'da meydana gelen TEKNOFEST KARADENİZ'de TÜBİTAK İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışmasında üçüncülük elde etti.

"Daha iyi neticeler elde edeceğimizi düşünüyoruz"

Okulun gün öğretmeni Ferda Salık, AA muhabirine, öğrencilerle iklim değişikliğine dikkati döşemek ve farkındalığı biriktirme etmek düşüncesince projeyi hazırladıklarını söyledi.

Nüfusa ilişkin küsurat erke ihtiyacı, kusur istihlak alışkanlıkları, kontrolsüz sanayileşmenin ekolojik dengeyi bozduğunu aktaran Salık, bunun iklim değişikliğine de illet olduğunu, bu yüzden annelerin şimdi duygulu olması icap ettiğini belirtti.

İklim değişikliğine dikkati incizap politikalarının ve stratejilerinin kandırıcı olması düşüncesince farkındalığın sağlanması gerektiğine dikkati çekici Salık, şu şekilde konuştu:

"Çevreye duyarlılık ailede süregelen okulda geliştirilen nezdinde süreçtir. Bu amaçla ailede çelimli oyuncu gösteriş manken bulunan ana eğitimlerine yöneldik. İklim değişikliğine ve küsurat nüfusa ilişkin su ve erke tüketimin bilinçsize kullanılmasının önüne devredilmek düşüncesince emek vermek başlattık. Bu çalışmanın hepsi Türkiye'deki annelere ulaşmasını hedefledik. Anne nezdinde gösteriş modeldir. Anneler su ve erke tüketimini elinde tutandır ve topluma taraf verendir."

Proje kapsamında ev hanımlarına eğitimler verdiklerini özetleyen Salık, çalışmanın anneler üstündeki etkilerine baktıklarını aktardı.

Salık, "Bir ay süresince hemen 240 anneyle 480 titrem su artırım ettik. Ailelerin öğrenimden esbak su faturası ile öğrenimden ahir su faturasını karşılaştırdık. Piller, plastik atıklar arka dönüşüme gönderildi. Bu önemsiz örnekte bunu yaptıysak yaygınlaştırdığımız çalışmalarla şimdi iri ve iyi neticeler elde edeceğimizi düşünüyoruz." niteleyerek konuştu.

10. dershane talebesi İlknur Atlı da eğitimlerin anneler üstünde ne denli yararlı olacağını bilmiş olduğu düşüncesince fahri adına projede toprak aldığını söyledi.

Atlı, "Anneler, çarpıcılık ve suyun ehemmiyetli olduğunu, tutumsuzluk etmemeleri icap ettiğini öğrendi. Evlerinde arka tahavvül alanları kurdular." dedi.

"Bu eğitimlerle bilinçlendik"

Eğitim düzlük annelerden Emine Yaylacı da iklim değişikliğinin etkilerini içten hissettiklerini belirterek, kuraklığa ilişkin yaşanmış bulunan su derdi ve küsurat erke talepleri dair eğitildiklerini dile getirdi.

Çocukların gelecekte susuz kalmalarını istemediklerini özetleyen Yaylacı, bunun düşüncesince de içtimai farkındalığın sağlanması açısından ana eğitimlerinin ehemmiyetli bulunduğunu kaydetti.

Yaylacı, "Aldığımız bu eğitimlerle bilinçlendik. Faturalarımız düşmeye başladı. Tasarruf hazırlamaya başladık. Bu eğitimlerinin dört başı mamur annelerin alması gerektiğine inanıyoruz. Aile bilinçlenirse maşer da bilinçlenir." ifadelerini kullandı.

Anne Cahide unsur de su ve çarpıcılık özellikle kazanmak kıl payı nice mevzuda elbette artırım yapacakları hikayelerinde bilgelik aldıklarını, eğitimler kararı su ve çarpıcılık kullanımına şimdi aşırı nazarıitibar ettiklerini belirtti.

Öğe, "Muslukları ve nezdinde odadan öbür odaya geçince ışıkları behemehâl kapatıyorum. Hiçbir şeyi çöpe atmıyorum. Geri dönüştürüyorum. Bunlarla beraberce faturalarım da düşmeye başladı. Bu hem bütçemiz aynı zamanda evlatlarımızın geleceği düşüncesince olumlu." laflarına toprak verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler